Annons:
Etikettgudinnor-och-gudar
Läst 5907 ggr
valica
8/3/07, 12:20 PM

Funderingar kring Gudommar

Jag satt och skrev ett brev här på forumet i går och förhörde mig lite om inställningen till Gudinnan och Guden. Jag har förstått att det finns stora variationer på hur vi ser på det hela. Det här är juh ett forum för häxor vilka inte behöver tro på några gudommar öht, men häxkonsten är onekligen närbesläktad med den Wiccanska religionen så några av er har säkerligen någon form av förhållande till en Gudinna och/eller en Gud.

Det jag undrar över är alltså;

Hur förhåller ni er till era gudar?

Använder ni er av ett bestämt panteon och/eller samma Gudinna och Gud varje gång eller väljer ni det som passar bäst för ändamålet i fråga?

Eller dyrkar ni en allmän kvinnlig och manlig kraft utan att sätta några särskilda namn på dem?

För egen del småpratar jag nog en del med vissa specifika Gudinnor efter behov och sinnelag, men under ceremonier är det en allomfattande kvinlig urkraft som jag jobbar med. Vet inte hur det kommer sig egentligen, men det är det som har fallit sig mest naturligt.

Ser fram emot att läsa om hur ni gör!

Annons:
lightseeker
8/3/07, 1:48 PM
#1

jag tackar ofta, och spontant gudar och gudinnor, utan att namnge.

Den enda som jag har mött personligen, har omtalat sitt namn för mig och jag är hennes namne (mitt andra namn) och förklaringen till namnet har jag hittat via en länk, härifrån. Det i sin tur gav mig förklaringen till varför mitt liv har varit som det har varit, samt varför jag går på denvägen, som jag har hamnat på.

SagaSimone
8/4/07, 11:29 PM
#2

Jag har alltid sagt guden och gudinnan. Det har varit självklart på något vis. En maskulin och en feminin kraft. Jag har aldrig namngett dem….men så hände något för 2 veckor sedan och jag har funderat vad det var….jag hade placerat en bit av gråbo under huvudkudden för klarare drömmar och så….jag hade en märklig dröm, men känns ändå inte som en dröm.

En kvinna, eller jag såg henne mer som en gudinna, visade sej för mej. Hon hade mörka kläder, hår och såg väldigt kraftfull och mäktig ut. Hon sa -Du ska tillbe mej!

Jag vaknade något förbryllad. Så just nu är jag lite förvirrad. Det var så verkligt…jag är säker på att det var en gudinna, men vem? Någon som har någon känsla/idé av vem det var?

[Lady-Oona]
8/5/07, 12:07 AM
#3

#2 vet inte om det kan ha någon betydelse för dig men Artemis är den Gudinna som förknippas med med just Gråbo……

Vill också berätta att jag själv tillber Gudinnan, den Stora Modern, Nattens Drottning…Kraftkvinna och Matrona. Hon går vid min sida dag som natt.

Ibland namnger jag henne, Freyja, Hel, Eira, Hecate, Sunna, Idun, Ran, Gaia……

Men för att vara rättvis så måste jag medge att jag pratar med Pan i bland.

Ha det fint därute…..

SagaSimone
8/5/07, 10:19 AM
#4

#3 Okej. Tack! Nu tror jag att jag förstår vad det betyderGlad

inca
8/5/07, 10:22 PM
#5

Även Morrigan förknippas med gråbo. Jag sover med gråbo på nätterna nu.

Artemis var den första gudinna jag kontaktade för vägledning och stöd. Nu är det Morrigan.

SagaSimone
8/5/07, 10:39 PM
#6

Ja denna gudinna var oerhört bestämd:) -Tro på mej!!! sa hon skarpt. Väldigt kraftfull….Glad Jo jag börjar förstå att det finns namn på dem också…men jag är sådan att jag måste uppleva för att tro

Annons:
inca
8/6/07, 9:31 AM
#7

#6Jo de är väldigt bestämda när de kommer in och vägleder en. Du skulle kunna göra en meditation eller trumresa om du vill veta hennes namn och vad hon mer vill att du ska göra.

Jag blev tvungen att sova utan gråbo inatt har haft så jobbiga intensiva drömmar.

Jag tillber dem både som den kvinnliga kraften men lika ofta vid deras namn beroende på syftet. Den enda manlige guden som jag känner dragning till är naturguden som Cernunnos, Herne och Pan men det är inte alls som med Gudinnorna….lite mer i fruktbarhetssyfte och balans då och då Flört  Den vilda jakten.

Lina-Marie
8/6/07, 9:47 AM
#8

Vart kan man få tag i gråbo då? Vill också testa det känner jag…

Sovgott
8/6/07, 11:42 AM
#9

Kanske hade världen varit annorlunda om människorna hade en kvinna som den högsta andliga förebilden?

Fred och god växt!

inca
8/6/07, 1:18 PM
#10

#8 Den växer lite överallt bara att plocka. Lite kul att när jag skulle börja använd mig av gråbo tillsammans med gudinnan ser jag att det växer runt hela huset :)

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/astera/artem/artevul.html

valica
8/6/07, 3:02 PM
#11

#9 Världen håller på att sakta förändras för vi är väldigt många som tillber en Gudinna i stället för en Gud.

Man skulle kunna säga att världen håller på att återta sin ursprungliga form oxå ;)

inca
8/8/07, 2:38 PM
#12

Och det är på tiden!

[Lady-Oona]
8/8/07, 3:12 PM
#13

Instämmer kaxigt utan rädsla……..Hell dig Moder

Annons:
lightseeker
8/8/07, 9:47 PM
#14

#11 instämmer, klappar händerna och hoppar upp och ner av glädje, till det du säger

varulven
8/9/07, 12:22 AM
#15

Jag har så svårt att förklara hur jag ser på gudar, gudinnor och gudommar… Jag har försökt att förklara på min presentation, men nu när jag läste insåg ajg att jag nog inte tycker det kom fram där heller…

Jag ser det hela egenltigen mer som en enda kraft. (the force ;) ) Inte som gudar eller gudinnor. Jag kan ibland, ibrist på något bättre, benämna -kraften- som en gudom, vilket iofs inte heller behöver vara fel, fast jag tror att folk tolkar det fel om jag säger gudom efter som att folk kanske har annorlunda uppfattning om vad/hur en gudom är. Gudomen är inte av något kön alls. Inte på det sättet som t.ex "gud" varken är manlig eller kvinnlig, utan mer som en -vägg- varken är manlig eller kvinnlig. Förstår ni? Ibland, för att arbeta med en specifik -del- av -kraften- , kan jag ge den namn. Är det t.ex. kärlek jag vill jobba med, kan jag kalla kraften för t.ex. Freja, för att mest jag själv ska kunna fokusera mer på målet med mitt arbete. samma kraft har alltså flera namn, men det skulle fungera lika bra att bara kalla den för just -kraften-

 Det namn jag oftast använder till den här kraften är rent av moder jord. Och jag brukar även säga -hon-. Lite paradoxalt, men på nått klurigt vis fungerar det för mig :) Men det känns någonstans fel att säga att jag tror på en gud/gudinna eller ja, till och med gudom. Mer på en gudomlig kraft i så fall..

Vad svårt att förklara! Men fråga om det är några oklarheter (det är en massa sånna för mig själv oxå)

Bappho_
8/9/07, 2:46 AM
#16

Jag är polyteist och tror på flera gudar. Men det är en Gudinna som valt mig och det är Mama Kybele. Jag ser mig som hennes prästinna. Hekate är också med mig. Eftersom hon kan vandra mellan världarna så hjälper hon mig i mitt praktiska arbete som häxa. Afrodites energi passar mig så jag har ett altare åt henne i min trädgård bland mina rosor. Det händer att jag arbetar med andra gudomar också. Gudar och Gudinnor som kommer och går. Men Kybele är "THE GODDESS" för mig :-)

För ca tio år sedan fick jag drömmar om en behornad Gudinna. Det var inte kohorn som Hathor har utan hjorthorn. Jag blev väldigt konfunderad över vem det kunde vara eftersom hjorthorn brukar vara manliga attribut. Men jag började söka överallt och hittade till sist en sida om Ungerska gudar och i Ungern finns ett minne av en behornad Gudinna som bär solen i sina horn (Artimpaz). Samma Gudinna fanns hos pazyrykfolket och hade sitt ursprung bland ett folk som levde med renar. Och renen är ju det enda hjortdjuret där honorna också bär horn. Man kan också se henne i stjärnbilden Karlavagnen. På vinterkvällarna när jag står i norr i min cirkel så ser jag henne där, springandes över himlen

/Bappho

Yggdrasill
8/9/07, 1:44 PM
#17

I dag bestämde jag mig att jag ska sova med gråbo i natt och helt plötsligt märkte jag att hela tomten var full av gråbo.

Jag hittade även lite kärleksört

Tunrida
8/15/07, 12:13 AM
#18

Jag skrev precis nyss lite om min syn på det gudomliga i en annan tråd ("Finns Gud?"). Långt blev det. :-)

Jag använder mig inte av något särskilt panteon eller vänder mig till någon speciell gud eller gudinna. Jag brukar rikta mig till Livskraften, Urkraften, Moder Jord, Kraften som genomsyrar allt. Jag har även på mitt altare två ljus, ett svart och ett vitt, som symboliserar de båda skapande och nedbrytande Krafterna; Mörker och Ljus. Eller Yin och Yang. :-) Men jag vänder mig som sagt inte till någon "personlig" gud/gudinna, jag ser inte de olika gudarna och gudinnorna som personliga väsen, utan som symboler, arketyper, urminnen, delar av en själv på ett djupare plan kan man säga.
Jag skulle visserligen kunna använda mig av de olika gudomarna på mitt eget sätt och kommer förmodligen att kolla upp dem lite mer i olika mytologier.
Jag kan ju vända mitt fokus till t ex Freja om jag behöver ta fram hennes kraft och visdom i mig själv.

På så sätt så är det väldigt intressant med de olika gudomarna, om jag ser på dem arketypiskt och symboliskt, vilket mer passar mig i nuläget.
Pan är en Naturkraft som intresserar mig. Vill jag gärna lära känna mer. Likaså Freja, Hel, Hekate. Med flera. :-)

Lindbygarden
8/15/07, 2:53 PM
#19

 Gör ett litet inhopp här i er tråd.. hoppas att det inte gör ngt..

men finns det ngn annan växt som kan hjälpa drömmandet?

Bappho_
4/20/08, 10:56 PM
#20

putt!

Annons:
BiGavia
4/21/08, 12:28 AM
#21

Jag har en inställning som liknar varulven, men tror att det inte har kristaliserat sig än. Pan är för mej kär och har alltid varit det Fransiskus skyddshelgon är bra men han är ingen gud. Freja intresserar mej nu….eller det hon står för..

Vandra i Ljus å SkönhetFlört

varulven
4/21/08, 1:05 AM
#22

#21 haha jag vet knappt själv vad jag menade med det där.. men det lät ju klokt i alla fall.

marinelady
4/21/08, 1:34 AM
#23

Freja har blivit min gudinna denna perioden efter det tog slut med min förra partner… det kändes bättre att vända sig mot henne än mot någon av de mörka.

varulven
7/8/08, 9:27 PM
#24

*putt*

Intressant tråd :)

Hias
7/8/08, 9:36 PM
#25

Just nu så sitter jag och studerar kring de nordiska gudarna och gudinner vilka samhörighet de har till varandra vilka boningar de har va de står för och vilket åkall som lämpas kring dem.

ex vilka av gudinnorna som tillhörde Friggs Asynjornas systraskap,vilka som tillhörde Valkyriornas sällskap vilka som hade ett band kring Jättarna osv osv/Krax Hias

Zoraye
7/8/08, 9:42 PM
#26

Mycket intressant tråd! Jag har alltid varit väldigt intresserad av gudar och gudinnor från hela världen, särskilt de grekiska gudarna har jag känt en speciell dragning till, känner mig liksom hemma hos dom.

Hias
7/8/08, 10:16 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#27

Här kan jag ge eder ett citat från boken jag studerar ur:

               Gudinnan Jord:

Jord tillhör Jättarnas släkte, men hon räknas ändock som en asynjs (asagudinna). hennes moder är Natt och hennes fader Anar(skogshärskaren)som även kallas Onar.

Jord halvbroder är Dag(dagen)och hon har tillsammans med Oden sonen Thor(Åskan och ovädrets gud). Jord är en jordgudinna,hon råder över allt som växer från marken.

de är gott att åkalla henne om man vill att något skall gro och växa sig starkt. Jord är Odens första maka,och hon gav honom den son som är mest framstående av dem alla.

Moder Jord är en givmild Gudinna,ty förutom markernas bördiga jordmån har hon även givit oss Åskan och dess livgivande regn.

Krax Hias

Annons:
Hias
7/8/08, 10:44 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#28

En manlig gud kommer här !

                      Oden :den mäktige allfadern.

Oden  tillhör asasläkten fader Bor(asagud) och moder Bestla(Jättina) Bure är Odens farfar förste av asagudarna odens bröder är Vile och Ve samt att han har sonen Thor me gudinnan Jord samt med gudinnan Frigg har han sönerna balder och Hermod.med gudinnan Rind har han sonen Vidaroch med Jättinan Grind har han sonen Vidar samt okänd gudinna har han sonen Höder.

Oden kallas för Allfader eftersom han är gudarnas fader,han är den älste av dem alla och gst värdighet.Han är enögd då han offra sitt ena öga för att få dricka ur Mimersbrunn och dess visdomskälla.

Han råder över trolldom,runor och skalderkonst.De är gott att åkalla honom omman söker framgång. Han har sin boning i Hlidskalf och sin trogna vänner korparna Hugin(tanke) och Mumin(minnet) han har sin åttbenade häst sleipner samt sina trogna vargar Gere och Freke (de glupske).

Gungner är han spjut som inte kan hejdas då de angriper, Onsdagen är helgad åt Oden och så uppkallad efter denna mäktiga gud.

Krax/Hias

dragonstar
7/28/08, 2:50 AM
#29

Jag vet inte exsakt vad jag tor jag vill tro på en gudinna Och jag har när jag var minder bett freja om saker. Men jag vet inte riktigt.. Jag känner att mitt sätt att min lokiska sida hindrar mig. Jag känner även lita att gudinnna ger mgi ett täcken då hon vill ha mig i sin omgivning om ni förstår hur jag menar. Jag väntar på hennes svar jag ber om hennes (eller vilken gudinna nu det må vara) att visa att min kontackt e besvarad. Men jag kanske missar tecknen.

Mycket intresans tråd. Har mycket att tänka på. =)

To the world you may just be one person but to one person you may be the world.

KlaraStjarnljus
7/28/08, 3:46 AM
#30

På morgonen mediterar jag med gudinnan Eos (Pan tittar in emellanåt), annars är Hekate en av mina återkommande. Är det något specifikt väljer jag gudom efter syfte, vem som kan hjälpa mig bäst. Rent allmänt pratar jag med Guden eller Gudinnan, eller med kraften som Gud.

Alla är delar av den stora helheten, men räknas inte mindre för det som sina egna.

GUDOMLIGHETEN/KRAFTEN

GUDEN-GUDINNAN

alla gudar och gudinnor

Och jag håller mig inte till bara en panteon - trots att de flesta har sina motsvarigheter så finns det detaljer som skiljer som kan vara betydelsefulla. Jag begränsar mig inte, och har inte upplevt att någon någonsin tagit illa upp för detta.

spindelfot
7/28/08, 3:54 AM
#31

Jag har tänkt mycket på kvinnlig kraft, på min egna kraft, försökt förstå den på ett så fördomsfritt sätt som möjligt..

En riktig kraft, ren och stark, den riktiga 'kvinnligheten' - är något fullständigt oberoende av fördomar om hur en kvinna är. Det som skiljer en man från en kvinna är att kvinnor bär barnen i magen och ammar dem, annars är vi ju lika, det mesta annat är kultur. Att resa bortom sina fördomar, kulturella värderingar, och annat kunskapshämmade slam, är viktigt för att kunna förstå sin egen roll och kraft i gud och gudinneträsket.

Jag identifierar mig mer med en kvinnokraft, än med gudar och gudinnor - och skulle jag tillbe en gudinna, så skulle jag se henne som en del av mig, och mig som en del av henne. Kraften, den av kultur och fördomar befriade.

Jag hade drömmar om Freja vid årsskiftet.. då var vi ett, och jag var en fågel som flög mot och i och omkring henne,

spindelfot, medarbetare på Druid & Shaman och Häxor ifokus

spindelfot
7/28/08, 4:00 AM
#32

Nu glömde jag..

Jag filosoferar mycket omkring tanken att vi har en naturlig öppning till magi i kroppen - en skymningsglipa i vilken vi släpper in och öppnar upp till andra världar. På kvinnor tror jag att den sitter omkring magen/solarplexus, för det är där ngåonstans som barnens själar kommer in i kroppen, och som, iallafall jag känner att jag sitter fast med mitt barn. I denna tror jag även att vi är förenade med olika gudinnor, skymningsglipan är kvinnans kraft. Vi talar och får kontakt med gudinnor genom den,

ju mindre fördomar om vad en kvinna är, eller bör vara, desto renare och starkare kraft, desto bättre gudinnekontakt.

spindelfot, medarbetare på Druid & Shaman och Häxor ifokus

BiGavia
8/29/08, 11:40 PM
#33

#32 så sant så…..Gudinnan och guden e viktiga.    men kvinnans makt är stor, det är därför samhället försöker hålla oss nere. Skymningen har jag börjat uppfatta som en större kraftgivare än jag gjort tidigare…min själsvarelse vidgar sig då..och blir mer mottaglig och givande….de gå int förklara bättre än så…

Vandra i Ljus å SkönhetFlört

varulven
8/30/08, 12:13 AM
#34

shit vad jag inte håller med mig själv längre….

Annons:
BiGavia
8/30/08, 12:15 AM
#35

#34 …det kallas utvecklingSkrattande

Vandra i Ljus å SkönhetFlört

varulven
8/30/08, 1:12 PM
#36

#35 ja tack och lov… eller kanske inveckling? ;)

BiGavia
8/30/08, 1:26 PM
#37

Det brukar bli invecklat innan det blir utveckling..

Vandra i Ljus å SkönhetFlört

Upp till toppen
Annons: