Lammas bidragen
n/a
Lorelais rödbetsbröd
4dl rågsikt
8dl vetemjöl
5dl degvätska på
vatten 40%, mjölk 40% sedan:rödbetsvätska 20% rödfärgsdroppar 5.
50gram bakfett
1-2tsk salt
7-9rödbetsskivor skurna i små bitar och pressade med vitlökspress.
1påse torrjäst
2dl rågsikt i ena bunken och 2 i den andra.
4dl vetemjöl i den ena bunken och resten i den andra.
Toppa med 2½tesked torrjäst i vardera bunke.
vänd ner jästen i mjölet men inte helt ner till botten. Man vet aldrig om allt mjöl behövs.
Den varma degvätskan skall ner i en separat bunke, hälften av degvätskan skall ner.
Börja med den den vita degvätskan. Ha i saltet och alla andra eventuella kryddor som du vill ha.
Sedan rör du ner mjölet ur den ena bunken tills degen släpper från kanterna.
När degen har bearbetats i ca 10 minuter, för hand ca 15 minuter skall den ställas
på jäsning i ca 30 minuter under bakduk. Har den inte jäst till dubbelstorlek efter en
halvtimme kolla i på den igen var 5'e minut.
när deg nr1 jäser görs deg nr2. i den degvätskan skall rödbetsvätskan och dropparna
blandas i, för att på så vis få en röd degvätska. Deg nr2 blandas på samma vis som deg nr1
och sedan skall stå på jäsning.
Innan den första jäsningen är klar skall plåten smöras.
Sedan tag den ljusa degen och kavla ut den till en rund platta.
Den runda plattan rullas ihop och tvinnas lite. Gör sedan likt med den röda degen. Dessa två läggs
omlott med varandra för att sedan, på plåt läggas i formen av en kringla.
Ser det sedan ut som en kringla är det superbra jobbat!
Lägg på bakduk och låt jäsa i va 30 minuter igen. Ställ ugnen att bli varm på 200grader.
Pensla med vatten och strö något läckert över, i detta fallet är krossade linfrön i brist på nötter.
Låt gräddas i den nedre delen av ugnen i 30-45minuter.
Tages ut ur ugnen, placeras på galler och under bakduk för att svalnas.
Fairytindras bröd
Här kommer mitt bidrag. Jag lärde mig av en tant för många år sedan att ha havregrynsgröt i brödet för att få det saftigare. I detta brödet tillsatte jag även morötter
25 g jäst
5 dl vatten
1msk olja
2 tsk salt
1 port havregrynsgröt
1 dl rivna morötter
12-13 dl vetemjöl
lös upp jästen i 37 gradigt vatten
tillsätt övriga ingredienser
låt jäsa under duk 60 min
forma till bröd och jäs ytterligare 30 min
grädda i nedre delen av ugnen 250 grader i 10 min pensla med vatten. sänk ugnen till 175 grader och grädda ytterligare 25 min
avnjut med smör och ost
Spindelfots bröd
SPINDELBRÖD I MUFFIN-FRALLOR
tack sophia för inspirationen
- 1. 4 dl rågsikt
- 2. 1 dl grahamsmjöl
- 3. 1,25 dl rågkross
- 4. 1/2 dl vetekli
- 5. 1/2 dl vetegroddar
- 6. 1/2 tsk salt
- 7. 2 tsk bikarbonat
- 8. 5 dl fil
- 9. 1 dl mörk sirap
- 10. russin, mandlar, äpplen - vad man vill i stort sett.
Blanda ihop alla torra ingredienser, sedan filen och sirapen. Rör ihop. Häll ca 2 tredjedelar i muffinsformar - Använd helst formar i silikon eller teflon för i engångsformar har de en tendens att fastna lite.. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Detta är en smet-deg som man inte behöver knåda, bara röra ihop. Brödet går även utmärkt att frysa, och i muffinsform blir de som fina små frallor att skära upp och fylla med goda grejer.
Otroligt gott och mustigt bröd, varje gång jag serverat det så har jag fått jättemycket komplimanger, och det är ett lätt arbete, eftersom det ju i princip bara är att röra ihop och stoppa in i ugnen. Vill man hellre ha en limpa än muffinsformar så räcker detta receptet till en limpa, en lång form.
MVH Isnornin
Tack för era fina bidrag! Jag uppskattar att ni ville vara med och tävla!
Kram på er:)
MVH Isnornin
Jag trycker upp den här för att göra en utvärdering av de tre bidragen.
Kan ju visa priset :)
Vann ett brödkit med duk, brödsticka och brödkryddor.. fyndigt!
spindelfot, medarbetare på Druid & Shaman och Häxor ifokus
Supergoda bröd Spindelfot! Alla älskar dem!
har ni testat att baka alltså? vad roligt! det brödet är så jääkla gott..
spindelfot, medarbetare på Druid & Shaman och Häxor ifokus
Japp, spindelbrödet är grymt!
Min annars alltid skeptiska man gör volter av lycka. Och så jäkla sjukt lätt att göra.
Nästa helg ska jag baka Fairytindras fina bröd och efter det Lorelais.
Det kommer bli mycket goda helger.
#9 ja visst är det, noll ansträgning, jag hatar att knåda degar, det är det tråkigaste jag vet, så blir jag så jäkla förbannad när det inte jäser som jag vill.. Bröd utan jäst är också bra att äta för kvinnor, käkar man mycket jäst har man lättare för svampinfektion etc.. har jag hört (det är iallafall en allmän rekommendation att undvika jäst om man har lätt för sånt)
spindelfot, medarbetare på Druid & Shaman och Häxor ifokus