Huskurer, brygder och recept

Örter mot Dyshidrotiskt eksem

2018-07-13 15:32 #0 av: samalexlaine

Har sen jag var mycket liten lidit av Dyshidrotiskt eksem, det vill säga blåsor som uppstår från ingenstans oftast på mina händer i detta fall man har genom åren varit allt från knäveck, armveck, mage, tår och speciellt händerna som jag tyvärr kliar på i sömnen och skapar infekterade sår.

Jag har varit till läkare med detta genom åren och har fått diverse salvor men inget hjälper. Min sambo föreslog att jag skulle fråga här om örter eller naturliga hjälpmedel som kan tänkas underlätta eksemen lite. Har någon några tips?

Anmäl
2018-07-13 23:19 #1 av: Korptagg

Hej!
Som alltid är det bra att ta kontakt med en specialist och så, men klart ska man hjälpa varandra om man undrar annars :)

Den enda läkande växten jag känner till för situationen är en avkok utav Daggkåppans rot (Alchemilla vulgaris) vilket bör förbättra behandling av eksem, magsår och hudutslag. Jag råder dock att vara extra försiktig för att bieffekterna är dåligt kända, vilket innebär att det bör undvikas av gravida och ammande mammor, samt om du är drabbad utav något extra finurligt som är känslig mot annan medicinering.

Anmäl
2018-07-24 12:16 #2 av: fridelfina

Jag får som blåsor på fingertopparna av värmen och får som värmeutslag på ungefär de områden du benämner. Funkar kyla för dig? Jag brukar ta fram kylklampar som jag lindar i en kökshanduk. Det brukar funka någorlunda för mig om det är besvärligt tar jag Arius, allergimedicin doktor skrivit ut, men på apoteket vill de byta ut mot Loratadin, men det funkar inte lika bra så jag betalar extra för att få Arius.

   
Anmäl
2018-07-24 15:06 #3 av: NiklasTyreso

Pröva dig fram vad som funkar för dig. Alla människor är olika.

Te på nässlor är ofta bra för huden, dricks då dagligen.

Rölleka är bra för huden och sårläkningen, både som te dagligen och som omslag på sår och hudbesvär.

Våtarv, Stellaria media, är ofta bra utvärtes som omslag för blåsor och fistlar.

Jättebalsamin har en väldigt bra orange vätska i stjälkar och blad som befrämjar hudläkning. Låt den hackade växten dra i alkohol till sårbalsam, som man baddar huden med och låter torka in. Eller frys växten så den släpper ifrån sig den orangea vätskan när du tinar den i en skål men utan alkohol är det färskvara.

Groblad hackade på huden som omslag, eller fem groblad per dag hackade och bryggda som infusion/te. Sårläkande som innehåller allantoin som befrämjar hudens läkande och elasticitet.

Aloe lindrar ibland, slemmet i bladen utvärtes.

Saften av gul lök kan man badda huden med och låta lufttorka in.

Pröva lite första gången. Rölleka kan någon gång ibland ge allergiskt utslag, men har trots det gott anseende. De andra har jag aldrig hört om några biverkningar.

Anmäl
2018-08-01 22:06 #4 av: NiklasTyreso

Pröva att smörja med kokosfett, sådant man bakar kakor på eller friterar i. Kokosfett är ofta bra på eksem.

Ren Lanolin, 100% rent fårullsfett, är väldigt bra. Men det ska vara ren vara och inga andra ingredienser.

Kokosfett är enligt mig lätt uttorkande och Lanolin är återfettande så det kan vara bra att köra var annan gång med vardera.

Anmäl
2018-08-02 20:26 #5 av: Tant Grön

Kan det vara någon allergi? Min mamma får sådana blåsor på händerna om hon äter apelsin.
Annars kan timjan vara bra mot vissa eksem, man kokar ett starkt te och häller i badvattnet.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.