I häxans trädgård

Nattskattefrön

2017-03-16 20:34 #0 av: Völse

Undrar om någon har att sälja frö eller plantor av Nattskatta, eller vet var det finns.

Anmäl
2017-03-20 14:23 #1 av: Mortiscia

Jag utgår från att du vet om att nattskatta är en mycket giftig växt. De ska finnas som ogräs ända från Skåne upp till mellersta Norrland enligt vissa källor, enligt andra endast som odlade i trädgårdar. Det enklaste är att söka på "buy black nightshade seeds" eftersom de inte verkar säljas i Sverige. Se upp med sökningen så du inte beställer marijuanafröer av misstag, det finns tydligen en sort som heter nightshade. Sedan ska man heller inte förväxla nattskatta med belladonna som på engelska heter deadly nightshade. Här är iaf en länk jag hittade där en förpackning med 100 fröer kostar $5, jag tittade inte på frakten men det kan ju inte vara så dyrt kan man tänka. https://www.herbalfire.com/black-nightshade-solanum-nigrum.html Var försiktig!

Anmäl
2017-03-21 17:18 #2 av: Völse

Tack. Tänkte inte krångla till det eftersom de växer i Sverige. Inte där jag bor tyvärr. Hoppas det ska dyka upp nån som har.

Anmäl
2017-03-23 08:16 #3 av: skogsbergs-anna

Förut fanns frön att köpa på Impecta men nu har jag inte sett dem. Sprang på Nattskatta en gång o tog några blad o frön men lyckas inte, hur jag än beter mig att få dem att gro.

Anmäl
2017-03-23 11:02 #4 av: Völse

#3 Nej, de har inte längre. Sådde du dem ute så de fick vara ute på vintern? Kanske måste vara färska eller passera en fågelmage eller nåt annat trick för att gro. Var hittade du dem?

Anmäl
2017-03-23 13:16 #5 av: skogsbergs-anna

Jag hittade en planta med mogna bär. Kag har sått både ute o inne, höst, vinter o vår på olika platser mef olika förhållanden men jag går nog bet. De sista fröna vill jag tillsammans med bladen spara för trolldomsutövande.

Anmäl
2017-03-23 20:03 #6 av: dennas

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/solana/solan/solanig.html

http://www.vaxteko.nu/html/sll/slu/ex_arb_vaxtproduktionsekologi/EVE06-01/EVE06-01META.HTM

http://www.olandsbladet.se/oland/stora-utgifter-for-rensning-av-lok/

http://www.cropscience.bayer.se/Bayer-Agro-Services/Bayer-Agro-Tools/Ortogras/Nattskatta.aspx

semestertips? :-)

Anmäl
2017-03-23 22:40 #7 av: NiklasTyreso

Nattskatta får bär som är svarta när de mognar. Mosar man mogna nattskattebär på tidningspapper och låter det torka så kan man sedan skrapa av fröna från tidningspappret när det är torrt. Fröna har väldigt bra grobarhet, det är ju ett ogräs. 

Jag har haft både vild nattskatta, engelsk odlad nattskatta för blommorna och den amerikanska nattskattehybriden Wonderberry (vars bär inte är giftiga). Hittar jag rätt på fröna till den vilda varianten mailar jag TS. 

Nattskattebär har endast ett svagt innehåll av giftet Solanin och i Wonderberrys är det inget gift. Även vild nattskattas bär har på sina håll i europa förr använts till att blanda ut sylt och marmelader, men bären är ganska vattniga och smaklösa. 

Resten av växten innehåller giftet solanin (precis som potatisblast eller vild besksöta). Solanin ger illamående, men förutom illamående är det inte psykoaktivt.  Nattskatta funkar inte som en hjälp för att få kontakt med andra världar eller andar, man blir bara illamående.  Större mängder kan säkert ge kraftigare förgiftningar.

Hur används nattskatta i magiska sammanhang?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.