Annons:
Etikettallmänt
Läst 1074 ggr
dennas
2/12/16, 1:50 PM

Magi, makt och moral

Jag har lagt märke till att diskussioner om magi och moral ofta är lika explosiva som dynamit.

Moral är oftast ett personligt val, men man gör det oftast för att passa in ändå. Magi är det samma sak med det?

Personligen upplever jag att mitt största dilemma egentligen inte rör varken magi eller  moral. För mej är problemet att erkänna och använda min makt. Emellanåt tänker jag att borde göra mycket mer än vad jag gör, men finner att jag sitter fast i tanken "inte ska väl lilla jag lägga mej i".  Magi är ju ett sätt att skaffa/använda sin makt - och då handlar jag efter min moral utan att medvetet tänka på den.  Är det nån mer som är "rädd för att ha makten" eller nån som tvärtom njuter av sin makt?

Annons:
missmagicscabinet
2/12/16, 1:55 PM
#1

Bra med en ny tråd om detta. 🙂

Personlig hemsida: HÄR

Min roman & mitt seriealbum HÄR. 

Ganna
2/12/16, 2:00 PM
#2

Det är ett avvägande kring var jag vill lägga min tid och ansträngning också, som med det mesta övriga.

För att ta ett exempel:

Vore jag sportintresserad och hade ett favoritlag jag brann för, skulle jag lägga krut på att med trolldom ge dem så mycket fördelar som möjligt. Nu är jag inte sportintresserad och då jag inte ens lägger tid på att titta på eländet, skulle jag inte heller lägga tid på att försöka förändra något.

Maktkickar är lika mycket slöseri med tid, som det är att inte våga använda den makt/de talanger man har när det behövs, oavsett om det är i form av trolldom eller inte.

~*~ Trolldom och Nordisk folkmagi  www.tunridacraft.com - Min djupt sovande blogg ~*~

Sommarek
2/12/16, 2:07 PM
#3

#0 Moral är oftast ett personligt val, men man gör det oftast för att passa in ändå. Magi är det samma sak med det?

Passa in?
Funderar också på varför dessa två inte kan hänga ihop?

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus

zeretki
2/12/16, 4:21 PM
#4

För mig handlar rädslan om att jag måste ta ansvar för vad jag gör och för konsekvenserna av mina handlingar. Jag blir skrämd ibland när jag förstår att jag har makt att påverka människor, för att det innebär att jag har ansvar (jag känner att jag har ansvar iallafall) för vad jag gör.

På ett sätt var det lättare innan jag förstod att jag faktiskt påverkade människor genom bara att existera, och genom saker som jag oftast inte är medveten om.

Å andra sidan, är jag omedveten om vad jag gör så kan jag skada andra och aldrig ens förstå vad jag gör…

Ibland måste man göra vissa saker som kan "såra" en person men vara bra för en annan person. Hur gör man då? Jag försöker tänka att vara så mild och försiktig som möjligt, men samtidigt så anser jag att hela livet går ut på att sätta gränser mot hur andra beter sig.

Jag kan inte stå och bara se på om person A beter sig illa mot mig eller person B.

dennas
2/12/16, 4:29 PM
#5

#3

Jag är inte säker på om dina frågor är ställda till mej eller om du filosoferar högt?

Men för att förtydliga, så menade jag att man försöker göra ett personligt val, när man väljer sin moral, men oftast så väljer man som man gör för att passa in i ett sammanhang, i en grupp. Senare kan man dock vara fånge i sin moral och tvärtom ha svårt att anpassa sej till en ny grupp. Men det är ett annat problem. :-)

Och sen närmast om man går tillväga på samma sätt när man väljer/väljer bort magi och "magi-inriktning".

Själv känner jag att jag pendlar mellan moral och pragmatik till exempel. Om moralen har skadliga effekter, kan jag känna att den är tämligen obekväm och rent av omoralisk…

dennas
2/12/16, 4:31 PM
#6

#4

Kan helt klart känna igen mej!

Annons:
Sommarek
2/13/16, 1:52 PM
#7

#5 Det var dig jag taggade och citerade, så jo, det var dig jag frågade. På dig låter det som att man anpassar sig moral efter vad andra tycker, vilket gör individen med moral ganska ryggradslös. Är det så du ser på folk med moral, oavsett vilken det är?

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus

dennas
2/13/16, 3:56 PM
#8

#7

Nej.

Du drar slutsatser som inte alls överensstämmer med mitt resonemang.

Sommarek
2/15/16, 11:07 AM
#9

#8 Utveckla det gärna så jag förstår vad du menar.

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus

dennas
2/16/16, 6:57 PM
#10

#9

Jag vill absolut svara dej och utveckla mina tankar för dej, men jag har suttit här nu och snurrat in mej i ett långt och luddigt resonemang, som du hade kunnat använda som sömnpiller. Ska försöka samla ihop tankarna lite bättre, när jag i motsatsen till nu sitter i lugn och ro. :-)

Sommarek
2/17/16, 7:54 AM
#11

#10 Det brådskar inte.    ;)

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus

scheindel
2/17/16, 9:05 AM
#12

jag ska inte lägga ord i mun på andra, men jag tolkade "Moral är oftast ett personligt val, men man gör det oftast för att passa in ändå" som att man visserligen tar ställning som individ, men att man ändå färgas av sin omgivning i ens förhållningssätt. synen på moraliska frågor är ofta kulturellt betingade och något som man socialiseras in i -man upplever det som något man tagit ställning i individuellt, men resultatet blir ofta att man har en hållning som "passar in".

för att svara på TS fråga så tror jag varken jag är rädd för eller direkt njuter av makt. jag ser det mer som en skyldighet att använda den, men att göra det ansvarigt. det förhållningssättet kommer helt klart från mina moraliska föreställningar och gäller inte bara makt som ligger i magi utan alla typer av makt. t ex kan det ligga enorm makt i det skrivna ordet också.

när jag ser vad jag uppfattar som missförhållanden tycker jag det är en skyldighet att använda min makt till att försöka ändra på dem, men med allas bästa för ögonen snarare än egen vinning. det är ju ett moraliskt ställningstagande i sig där alla kanske inte skulle hålla med. vad som innebär missförhållanden och hur saker behöver bli annorlunda för att bättre tillgodose allas bästa är ju också ett ställningstagande som färgas av ens moraliska föreställningar (ofta med en politisk/ideologisk påbyggnad) och det är inte säkert att alla har samma uppfattning som jag om det.



dennas
2/21/16, 6:34 PM
#13

#11

Lånar gärna första stycket i #12, för det stämmer väl in på vad jag menar (tack scheindel!).

Sin första moral ärver/föds man in i och kanske man väljer att behålla stora delar av den resten av sitt liv. Men när man börjar skolan,  får man fler möjligheter och bättre förutsättningar att träffa egna val.

Som vuxen byter/ändrar man i regel inte moral så ofta, men det händer. (Till exempel vid så kallade klassresor, eller vid ökad (ut)bildning.)

Huruvida en person med stark moral är ryggradslös eller inte, så tänker jag att det är beroende av situationen. Det kan ju vara ganska "fegt" att ständigt vända kappan efter vinden och inte stå upp för sina tankar om rätt och fel. Fast om man gör det så är man väl inte så stark i sin uppfattning. Men ibland är det lika "fegt" att inte göra det som är rätt och skydda sej bakom sin moral.

När det gäller moral, så tänker jag att det är viktigt att minnas att man har valt sin moral vid en viss tid, säkert av vissa skäl och att moral inte är detsamma som lag eller sanning. Moral är ett rättesnöre som är personligt, vilket kan vara bra att minnas, innan man slår nån annan i huvudet med den. :-)

Och för att svara på din fråga om ifall magi- och moralval kan hänga ihop eller inte: jag tänkte att man kanske väljer vilken sorts magi som man använder, ser som tillåten och förbjuden utifrån samma grunder, som när man väljer moral. Min tanke var att det kanske inte finns "ond" och "god" magi, utan bara magi, som varje utövare väljer själv att förhålla sej till utifrån sina egna värderingar, resultat och vad lärare/gudom kräver.

Annons:
Ganna
2/21/16, 7:12 PM
#14

#13 Kanske måste man diskutera olika nivåer av tillägnande av etik - om man anser att något är rätt, men inte gör det för att man påstår att det är omoraliskt, då har man två olika etikuppsättningar, en yttre (ev. påtvingad) och en inre.

~*~ Trolldom och Nordisk folkmagi  www.tunridacraft.com - Min djupt sovande blogg ~*~

dennas
2/21/16, 7:38 PM
#15

#14

Snart kanske vi på HiF är experter på etik och moral också! ;-)

Ganna
2/21/16, 8:44 PM
#16

#15 Så långt ska det väl inte behöva gå, men det är väl en av hörnstenarna när man diskuterar etik och moral, dvs individens visavi det omgivande samhällets/gruppen individen tillhör.

~*~ Trolldom och Nordisk folkmagi  www.tunridacraft.com - Min djupt sovande blogg ~*~

Upp till toppen
Annons: