I häxans trädgård

Örtmagi - En lite mer nyanserad bild.

2015-09-14 13:40 #0 av: therootdoctor

Det är lite tomt att bara referera till andras böcker eller bara komma med synpunkter så här är ett urval av örter från Prefatios lista och några användbara användningsområden. Jag har själv använt örterna på dessa sätt i hundratals riktiga besvärjelser och de står sig bra. Varje situation är förstås unik och man bör anpassa sin örtblandning efter situationen och de inblandade.

Med ”örtmagi” menas inte bara det man i dagligt tal kallar ”örter” utan inkluderar alla träd, buskar, örter, svampar, lavar, mossor och dess delar. Blommor, blad, stjälkar, stammar, ved, rötter, frukter, nötter, vegetabiliska och eteriska oljor brukar räknas in. Allt som tillhör växtriket med andra ord.

För de som inte har en aning om hur man bereder och använder örterna har jag skrivit en kort notis om det efter själva örtlistan. Men först tänkte jag besvara en del viktiga frågor där det tycks råda en allmän och helt onödig förvirring. Vart kommer örternas magiska användning ifrån och hur kan en ört ha så olika användningsområden?

Vart kommer örternas magiska användningsområden ifrån?

En del föredrar att tro på att örter i sig har magisk kraft. Denna magiska kraft beskrivs ofta som ett slags mystisk kraft vars ursprung är oklart. Så är det förstås inte. Örternas magiska användning härstammar alltid från det som förr kallades örternas "sympatier". Det kan vara sådant som människor kulturellt eller individuellt associerar med örten. Hur örterna beter sig naturen, hur de ser ut, hur de luktar, medicinska egenskaper, kulinariska egenskaper (smak) men även örtens namn eller hur den använts i någon mytologi eller religiös text kan ge dess traditionella magiska användning. Individuellt kan doft, smak, utseende mm ge helt individuella associationer och är då användbara för individen. Bland erfarna utövare pratar man också om örter som inkluderas och används eftersom de anses ha egenskaper som är en katalysator, fokuserande, betvingande, befallande, bevekande, stabiliserande eller kraftstärkande för helheten i en örtblandning.

Är man osäker bör man börja med att luta sig mot en enda tradition till dess man tränat och jobbat upp förmågan och självförtroendet. Det går inte över en natt utan bör ta ett eller flera år av regelbunden praktik och erfarenhetssamlande för att bli stabilt.

Hur kan en ört ha så olika användningsområden?

En del blir förvirrade av att en örts magiska användningsområde kan variera så stort. En del sägs vara bra för både kärlek, skydd, pengar, lycka och tjugo saker till. Ibland är örten listad i användningsområden som är helt motsatta. Förklaringen till detta kan illustreras med exempelvis chili-peppar. Chilins främsta egenskap är hetta. Hettan kan associeras till att ”hetta upp en situation” lika väl som att ”bränna sig”. Hetta och passion är saker de flesta gärna vill ha i kärlekssammanhang och därför hittar vi chili under ”bra för kärlek”. Men hetta och passion i andra sammanhang kan leda till gräl och bråk och handlingar som leder till otur och skada. Därför hittar vi chili i mindre vänliga recept också. Om man lägger handen på en het platta så bränner man sig. Därför förekommer den heta chilin också under beskyddande örter.

Några örter och deras magiska användningsområden

Rosmarin - Hjälper många kvinnor att bli starkare i relationer till andra, ingrediens i blandningar för att bryta förbannelser. Sägs hjälpa en att minnas. (eller snarare att minnas att minnas, enligt nya studier) och därför bra vid prov, skola etc. 

Timjan – Hjälper till att hålla i pengar. Bra för shopoholics, spelmissbrukare eller folk med tendens att spendera obalanserat. För pengarna att räcka längre.

Salvia – Vanlig till rening men kan stärka tyngd, depression mm om problem upprepar sig efter rening. Tyngden gör den okej till beskydd. Framför allt mot skitprat, onda ögat och illasinnade tankar. Bra för eftertänksamhet och inför beslutsfattande.  

Mynta – Många olika sorter men myntor hjälper till att stärka kommunikation och transport och därför fin när man har svårt att nå fram oavsett om det handlar om kommunikation på jobbet eller hemmet eller ett långsiktigt mål.  

Basilika – Utmärkt för att lyfta situationer som saknar handlingskraft och inspiration. Bra i hem fyllda av grubbel eller apati. Stärker vilja till handling och fin inför fysisk träning eller utomhusvistelser. Som ingrediens i blandningar för att få ut dataspelande tonåringar i friska luften eller ens eget feta arsle ut i löparspåret.

Lavendel – Skapar vänskaplig och mild kapitulerade atmosfär. Används vanligen som ingrediens i att lugna situationer eller folk och främja förlåtande attityd. Vanlig som attraktionsmedel för homo-kärlek.

Mejram- Snuttefilt. Lindrar sorg och tröstar. Bra under sorgeperiod, vid längtan mm.

Dill – Vanlig vid besvärjelser för att läka, bota och hela kroppen och få en person upp på benen. Förekommer i gamla nordiska recept där kvinnor ska dominera i ett äktenskap. Kan ta bort onda ögat och jinx.

Kamomill – Verkar som en förnuftig och handlingskraftig vän som kan lyfta och bära en annan och hjälpa till med handlingskraft inom jobb, kärlek, mm. Något effektivare i ekonomi än kärlek och något effektivare för att reparera relationer eller understödja sådant som redan är på gång än att dra till sig ett one-night stand. 

Gullviva – Används för att öka barn och ungdomars respekt för föräldrarna men fungerar inte lika bra som ögontröst ihop med kanel.  

Tussilago/hästhov – stärker aura och utstrålning. Bäst ihop med andra örter där man vill stärka något eller någons utstrålning – i skolan, på jobbet, på krogen etc.  

Klöver – för att skydda mot oönskade andliga/psykiska influenser. Därför ger den också flyt och tur med diverse saker där andra gärna vill försöka påverka – såsom i kortspel mm. Rödklöver/skogsklöver för att dra till sig en seriös relation.

Blåbär – dämpa passion och entusiasm. Bra om man har en överentusiastisk uppvaktare eller kärlekskrank efter sig men räcker inte om personen är en stalker. 

Vänderot – klassisk i trolldom för beskydd mot ont. Ger ett tungt skydd som dock går att vända då roten ”går åt båda håll”. Namnet har den fått då den troddes vända sig i marken varje år. Det är förstås inte sant men principen och tydan lever kvar. Dess tyngd gör den också vanlig som ingrediens när det drar ihop sig till magisk strid och mindre trevliga saker. Utmärkt också för att få folk att komma tillbaka till sig själva/landa i sig själva.     

Hallon – För att stödja och befrämja trohet och lojalitet. Används mest av kvinnor mot män. Stoppar Rasken för att gå till Nergårds-Anna men lika fin för lojala medarbetare och trogna vänner.   

Ringblomma – Astralkondensator. Bra för att ta fram förmågor eller återställa förmågor och utmärkt i rättsfall eller situationer där du ska framstå i ett bra ljus när du blir bedömd av andra.  

Vitlök – Löken drar till sig energi. Vad som helst. Därför vanlig i beskydd men också för att ta makten av folk eller fä förr.

Kummin – se Hallon ovan. Bra för båda kön. Kummin och spiskummin ihop främjar stabila band och lojalitet.  

Ingen örtlista vore komplett utan Kanel (värmer upp folk inför dig och bra vid alla sociala möten), Kryddpeppar (balanserar sinnet och skapar socialt optimal atmosfär eller öppnar en persons sinne för acceptans och inflytande), Citrongräs (ingrediens för att öppna väg), Kryddnejlikor (fin mot skvaller, kraftfull skydd, stärka svaga pojkar och män samt beslutsamhet gällande sex och kärlek), Isop (själslig rening, förlåtelse av sig själv och andra), Flygrönn & Tibast (skydd, skydd, skydd) och Svartpeppar (lägger till jävlar anamma till vilket syfte som helt eller bara djävlar om det handlar om att driva bort oönskade personer). 

Hur man använder örter och örtblandningar:

Örter kan bäras i trollknyten och tygpåsar för eget bruk, pulveriseras och strös där det ska verka, användas som rökelse, blandas i olja som sedan smörjs där det ska verka, blandas till tinktur eller kokas till te som sedan används i bad samt läggas på foto eller docka med spår från person det ska verka på. Ska alltid blandas med full koncentration på syftet, med allvarsam och avsiktlig attityd och doseras i enlighet med vad man känner kommer att fungera (stark tro).

Naturligtvis finns det mer att lära sig om magi och örter och andra materials användningssätt men detta är en bra början. 

//therootdoctor


Anmäl
2015-09-15 15:05 #1 av: zeretki

Tackar för det utmärkta inlägget! En bra början för mig som nybörjare. :D 

Anmäl
2015-09-15 15:32 #2 av: Gaula

Kanonbra post!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.