Övrigt

Häxor, maror, varulvar och vampyrer.

2016-11-02 13:15 #0 av: Bappho

Dessa väsen är mer besläktade än vad många tror. Folkliga idéer som går in i varandra och är ibland så lika att man inte kan skilja dem åt. Man kan t o m förenkla det så pass och säga att det är en och samma sak, fast ändå inte, men på ett annat sätt.

De tillhör de farliga döda, de hungriga och törstiga. De som dött en onaturlig död. Inte blivit begraven på rätt sätt. De som hatat eller älskat så mycket att deras håg håller dem kvar.

Det finns också farliga levande. Ibland redan från födseln, om de fötts med de rätta tecknen. Dessa blir extra farliga döda när de en dag dör. Det finns också farliga levande som slåss mot andra farliga levande och mot de farliga döda. De gör gott fast de fortfarande förstås är potentiellt farliga.

Med farlig menas att de vill åt den vitala livskraften, det kan vara från människor, boskap, grödor eller mat och dryck.

Nu tecknar jag en väldigt enkel bild, tänk er ”streckgubbe”, skelett, bara de vita benen.

Dessa alla tre kategorier kan ibland röra sig i grupp, i samma grupp. De levande reser iväg och ansluter sig till de andra med en del av sin själ medans kroppen ligger kvar orörlig som död.

Då träffas de vid utkanten av byn där den odlade marken slutar och den vilda tar vid, eller vid korsvägar. De rör sig nattetid och speciellt vid den mörkaste tiden av året. De festar och dansar och de goda farliga levande slåss mot de onda farliga levande och döda. Och om de hungriga och törstiga vinner så springer de in i byn och besöker de boendes källor, dricker upp deras vin och äter deras mat.

Ibland springer de som hungriga vargar och suger musten ur boskap och som stora virvelvindar slår de ner och förstör skörd och grödor.

Om man tar en etymologisk titt på dessa väsens namn och titlar så hittar man oftast något som har med hunger och törst att göra eller ett glupskt djur som varg eller en beskrivning på något uttorkat och svultet. Det är för att man sett på det levande och friska som något fuktigt och blött och det sjuka, döende och det döda som uttorkat. Se t ex ordet sjuk som kommer från det latinska ordet siccus som betyder torr.

Det som är farligt för oss levande är när det döda återvänder och förtär vår livskraft, när det levande känner avund och livnär sig på det som är vårt. När längtan och begär får både det levande och det döda att vandra och då det medvetet eller omedvetet fäster sig vid oss och suger vår kraft.

Källor:

Between the Living and the Dead av Éva Pócs

The Night Battles av Carlo Ginzburg

Ecstasies: Deciphering the Witches’ Sabbath av Carlo Ginzburg

Shaman of Oberstdorf: Chonrad Stoeckhlin and the Phantoms of the Night av Wolfgang Behringer

Phantom Armies of the Night – The Wild Hunt and the Ghostly Processions of the Undead av Claude Lecounteux

The Return of the Dead – Ghosts, Ancestors, and the Transparent Veil of the Pagan Mind av Claude Lecounteux

The Vampire – A Casebook editerad av Alan Dundes

Demon, Spirits, Witches 1

Communicating with the Spirits

Demon, Spirits, Witches 2

Christian Demonology and Popular Mythology

Demon, Spirits, Witches 3

Witchcraft Mythologies and Persecutions

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2016-11-29 10:35 #1 av: Choklad

Intressant tanke, att allt egentligen skulle kunna vara det samma 

U R us

Anmäl
2016-12-04 19:37 #2 av: tarantass

#0: intressant och tack för sammanställningen.

Men som vanligt måste man se upp med språkligt lekfolk som leker språkvetare själva i stället för att konsultera sådana. "Sjuk" kan inte härstamma från siccus eftersom ljuden i de båda orden inte går att få ihop med de historiska förändringar man känner till. Ordet "sjuk" har inte återfunnits utanför vår språkgrupp (den germanska). Tillfälliga ljudlikheter som den med "sick" är ingenting att gå efter (om det nu är det någon har gjort).

http://runeberg.org/svetym/0807.html
https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Germanic/seukaz
http://www.etymonline.com/index.php?term=sick

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.