Häxeri

Den lilla vålnaden i mitt hår

2016-02-12 16:13 #0 av: Bappho

De flesta av oss är uppvuxna med ett själskoncept där människan bara har ett stycke själ. Men att lära sig mer om det gamla själskonceptet här i norden och även kika lite på andra kulturer gör det lättare att förstå både trolldom, hamnskifte, jordbundna döda, nattliga flygturer m. m.

Jag tänker inte hålla mig vid vederlagda belägg här utan fritt måla mig en bild, men med inspiration av egna upplevelser och böcker och texter jag sedan läst för att få en sorts förståelse för det upplevda.

Det finns en liten figur, en vålnad, en vård, vårt lilla jag, ett alter ego, i vissa kulturer kallad skugga och spegelbild, som är en del av oss fast samtidigt uppför sig som ett eget väsen. Den finns inte inuti oss utan rör sig fritt. Den kan bo i håret, i kläderna, under en sten eller i vårdträdet ute på gården. Ibland går den långt före dig. Det brukar kallas varsel.

Den kan göra sig väldigt liten och ta sig in igenom det minsta kvisthål. Den kan visa sig som din dubbelgångare eller byta hamn. Ibland till ett djur med dina egenskaper. Andra gånger fungerar den som en sorts skyddsande som går före dig. Hos vissa är den extra stark.

Så länge den stannar hos människan så kan hon inte dö, men man dör inte om den försvinner, man mister bara förståndet. Lik så lever den vidare när människans kropp gjort sitt. Den sägs ibland då ha sin boning i ett döingsben, en dökota. Det finns också berättelser om att frisjälen av en ofödd blir en vålnad om graviditeten avbryts. ”Att görat i näven å kasta i vä’rt, därav blir garstongar.” (Västergötland, Olofsson 1931, s. 92).

Hos trollbackor kan den ta en annan människas hamn i besittning. Rida vilda djur. Ta sig in genom små hål som en liten fluga och rida ett offer som mara. Anfalla grannens boskap i form av en varg. Precis som att den hos vissa kan vara god, beskyddande och stark så kan andra ha en som förgör och förstör. Det är då man brukar säga att de har onda ögat.

Denna lilla vålnad är inte alltid så smart utan drivs av delar av oss som känslor och instinkter. Det är därför man kan lura en ondskefull en genom att stoppa sina gamla skor i skorstenen, kasta linfrön som den stannar och räknar framför dörren eller dumpa den vid en korsväg, där den blir så förvirrad så den inte vet vilket håll den ska ta.

Då vi är som mest medveten om denna lilla gynnare som är en del av vårt eget jag är när kroppen är i vila eller t. ex.  i trans. Då våra kroppsliga sinnen är bortkopplade. Då flyger vi iväg som tillsammans och enade till ett. Sömnen. Den lilla döden. En föraning om hur det kommer att kännas att endast vara en liten gast.

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2016-02-12 16:36 #1 av: dennas

Intressant läsning, som får mej att minnas roliga samtal där gamla trådar tangerat detta.

Bilden är otroligt fin. Vet du varifrån den kommer, vem kvinnan är och vad hennes vackra klänning betyder (om den betyder nåt)?

Anmäl
2016-02-13 08:39 #2 av: Bappho

Nej, jag vet ingenting om bilden.

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2016-02-13 11:50 #3 av: Trollvind

En gång klippte jag av mitt hår, jättekort. Jag blev nästan galen av en slags sorg direkt efteråt och det tog över ett år att bli normal igen. Jag har alltid undrat vad som hände. Kanske du gav mig svaret här Bappho.

Anmäl
2016-02-13 13:17 #4 av: dennas

#3

Under en period när jag mådde dåligt inombords, bland annat på grund av mycken sorg, valde jag att klippa av allt mitt hår...

Anmäl
2016-02-13 14:33 #5 av: Manutar

Tack för en intressant läsning! Jag har själv sen väldigt ung haft en känsla och upplevelse av att vara mångsjälad, och senare då läst om ämnet.

#3 Jag har också upplevt liknande. Har alltid kännt att det ligger något i att man i många gamla berättleser från hela världen över talar om en kraft som sitter i håret (kanske då i form av en gast). Nu har jag inte klippt mitt långa hår på jag vet inte hur många år, och tänker inte göra det heller.

Anmäl
2016-02-13 18:38 #6 av: dennas

På tal om just hår, så är det här intressant läsning:

http://www.shenet.se/ravaror/harhistoria.html

Anmäl
2016-02-13 19:52 #7 av: Bappho

Läste just i Ristics bok om Balkan traditionell häxkonst att slovenska häxor bar en fladdermusvinge på sig och alltid hade utsläppt hår.

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2016-02-14 08:29 #8 av: Bappho

I förra veckan läste jag lite kring detta att lägga av sig bältet vid trolldom/trans. Jag har skrivit om det här förut. Bl a finns det en bältesbön nedskriven på 1600-talet, en vis kvinna berättar att det finns en vård i bröstet som ger sig ut om natten när man sover och genom att läsa en bön när man tar av sig bältet så skyddar man vården när den ger sig ut om natten. 

Det finns även andra berättelser, att man lägger bältet över en gärdesgård innan man utför häxkonster, trolldom, trans. Även hos nåjder finns detta berättat. 

Man har antagligen tänkt sig att bältet om dagen håller vården på plats, på natten tar man av sig bältet och drömmer, sätter vården fri, även så vid trans. Kanske man sett på håret på samma sätt. Fanns det en vård i håret så släppte man den fri när man släppte ut håret.

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2016-02-14 17:43 #9 av: dennas

Om håret:

http://har.blogg.nordiskamuseet.se/om-har/har-symbol-berattelse-magi/

Om håret, själen och sorgen:

http://www.nsd.se/nyheter/jokkmokk/lat-haret-falla-framfor-ministern-9061476.aspx

Om tro på flera själar (955.4)86:5.16:

https://books.google.se/books?id=6a4DAQAAQBAJ&pg=PT1467&lpg=PT1467&dq=sj%C3%A4len+i+h%C3%A5ret&source=bl&ots=ep4Sz2hnTG&sig=y6V6wcK5JwEnjudgX2ojG3FxiBk&hl=sv&sa=X&ved=0ahUKEwi0kPy-1_fKAhXkYpoKHUdgCF4Q6AEIWzAN#v=onepage&q=sj%C3%A4len%20i%20h%C3%A5ret&f=false

Anmäl
2016-02-22 18:41 #10 av: Oona

Mycket intressant läsning....känner igen drag från många håll/trosinriktningar. 
Tänker på hur mycket det finn skrivet i olika sagor, myter och legender som just har med håret att göra. Ligger säkert sanningar dolt i mycket. 

Det får mig att tänka lite....berör...

Anmäl
2016-03-06 23:31 #11 av: Tant Grön

#1 Hon hette Madame  Milo https://www.tumblr.com/search/madame%20milo

Anmäl
2016-03-07 09:46 #12 av: dennas

#11

Tack! Glad

Anmäl
2016-07-29 15:57 #13 av: Ravenna

Detta är intressant. Mångsjälad sa du att du alltid känt dig som, Manutar #5. Detta med att ha flera själar, eller själsdelar, kan förklara upplevelser jag haft i världen mellan världarna (mellan sömn och vakenhet) där jag hört tre röster tala till mig, de var sina egna, de visste mer än jag, men de lät alla som jag.

Anmäl
2016-07-31 00:58 #14 av: NiklasTyreso

#8 Det där med att ta av bältet och släppa vården fri, är det motsatsen till vårdad klädsel?

Anmäl
2016-07-31 19:42 #15 av: Ghosthunter

Teorin om den kan vara vår skyddsande är intressant. Kan vi se denna vålnad med våra egna ögon och kanske känna den i håret? Kan kanske förklara varför det ibland känns som om nåt kryper omkring i håret, trots att man inte ser nån insekt eller annat kryp (nu menar jag alltså inte de vanliga pirrningarna på kronchakrat)Glad

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.