Övrigt

Förfrågningar

2015-09-18 13:15 #0 av: Ganna

”Var hittar jag en häxa/medium/lärare/någon som kan spå/heala/fixa mitt förhållande osv?"

”Var hittar jag…”

”en häxa/medium/lärare/någon som kan spå/heala/fixa mitt förhållande.

Förfrågningar som de ovan och liknande är ofta förekommande här på Häxor ifokus. Många av de som frågar detta är säkert mest nyfikna, men det finns även en andel för vilka detta är stort allvar och de upplever att de inte har någon annanstans att vända sig.

När man famlar efter det sista halmstrået är man desperat och desperata människor är sårbara, vilket gör dem lättare att utnyttja.

Låt mig inleda med att säga att det inte finns någon som helst kontrollfunktion som certifierar, diplomerar eller legitimerar den som ägnar sig åt trolldom, healing/bot, spådom osv. Även om vissa säkert talar om att de är med i organisationer av ena eller andra slaget, så är det bara ett extra lager, inte något som verkligen ger garanti om varken uppriktighet eller kvalité.

Det enda någon som söker hjälp av något slag kan förlita sig på är det intryck de själva gör sig av personen eller möjligen om någon de litar på ger en referens till personen.

Ibland uttrycks det önskemål om att vi som administrerar den här sidan borde sätta ihop en lista där vi rekommenderar personer som kan hjälpa till med önskemål som de i rubriken. Det är naturligtvis omöjligt och förutom den stora arbetsbörda det skulle ge – så vet de flesta inte mycket om oss som har den här sidan heller, (även om det är smickrande att få förtroendet).

Forumsvärdskap, att ha egen hemsida, att vara publicerad, att ha förekommit i något sammanhang där man synts för en större publik (vilket är vanligare i mediumkretsar) är allt gott och väl – men det ger inga garantier.

Mina råd när man söker någon är att:

  • Läs på kring företeelsen själv först
  • Använd huvudet i större utsträckning än magkänslan
  • Läs sådant som personen skrivit:
  1. Ligger det i linje med vad du själv anser?
  2. Är personen välformulerad? För att hjälpa någon annan måste man ha kapacitet att förstå dennes problem.
  3. Använder sig personen ofta av härskartekniker? https://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4rskarteknik
  • Om du får recensioner av andra som är okända, tänk på att det kan vara personens vänner eller i värsta fall egenpåhittade anekdoter. De flesta berörs mer av en personlig berättelse, så det är ett kraftfullt verktyg för den som vill manipulera
  • Fråga personen om hur denne arbetar samt hur typiska utfall brukar se ut
  • När du samlat all information du kan men fortfarande tvekar är det dags att använda magkänslan. Tvekar du det minsta – låt bli.

Särskilt viktigt är detta om det du söker hjälp för är ett medicinskt problem, kroppsligt eller psykiskt.

~*~ Trolldom och Nordisk folkmagi  www.tunridacraft.com - Min djupt sovande blogg ~*~

Anmäl
2015-09-18 14:43 #1 av: Gaula

Jag tror det blev fel teckenssnitt i vissa stycken, svårt att förstå. :-) 

Anmäl
2015-09-18 15:15 #2 av: zeretki

#0 Ganna: Bra inlägg. Jag förstår hur du menar, men problemet är att jag som varit inne i vården många gånger vet att man kan bli enormt skadad där också, av både läkare, psykologer och av medicin.

Och mår man såpass dåligt som man kan göra, så kan man ofta inte avgöra vem som skadar en eller använder härskartekniker.

För min del så vet jag litegrann om vilka personer härinne som är kompetenta och seriösa, och tar deras råd på större allvar än andras. Därför frågade jag härinne. 

Men jag förstår ju att de som inte känner till sajten alls, inte kan avgöra detta heller.

Anmäl
2015-09-18 15:21 #3 av: Ganna

#1 Ja, jag ska försöka rätta till det snarast.

#2 Visst förekommer det vårdskador, men där finns iaf en tillsynsmyndighet (IVO), lagregleringar, journalanteckningar samt att du måste ha en relevant utbildning och legitimation. På nätet har man inte ens det skyddet och då hoppas jag att man tänker efter en gång extra, minst.

~*~ Trolldom och Nordisk folkmagi  www.tunridacraft.com - Min djupt sovande blogg ~*~

Anmäl
2015-09-18 15:32 #4 av: zeretki

#3 Ja, jag vet det. Jag har jobbat i vården också. Tyvärr spelar det ingen roll, för även med medicinsk utbildning så kan man skada människor, speciellt inom psykvården. Det finns tyvärr många läkare, psykiatriker och psykologer som har problem med sadism, narcissism, eller bara oempati.

Men som sagt var, jag förstår vad du menar och jag respekterar om man inte vill ge tips eller råd hur som helst.

Anmäl
2015-09-18 19:02 #5 av: therootdoctor

Garantier att utövaren når det önskade resultatet finns varken i vården eller bland andra utövare. Däremot finns internationella sammanslutningar som jobbar för att erbjuda kvalitet och  motverka rena bedrägerier. Jag har själv varit med och dragit upp riktlinjerna för en sådan i USA för hoodoo-utövare och det vore fint om man kunde få se en svensk motsvarighet till

Association of Independent Readers & Rootdoctors (AIRR)

även i Sverige.  Tyvärr är "vårdskador" svåra att reglera i andliga sammanhang även om de är obehagligt vanliga i Sverige bland folk som sökt vägledning och behandling av fel folk.  


Anmäl
2015-09-18 21:26 #6 av: Ganna

Så, nu är iaf fonterna i ordning.

~*~ Trolldom och Nordisk folkmagi  www.tunridacraft.com - Min djupt sovande blogg ~*~

Anmäl
2015-09-19 10:34 #7 av: NiklasTyreso

Mycket bra tråd för den stärker de som är hjälpsökande att göra bättre självständiga val.

Jag tror inte på certifieringar av utövare av trolldom på samma sätt som jag är kritisk till de certifieringar av medium och schamaner som redan finns.
Certifieringarna används för att leda in de hjälpsökande i en falsk trygghet som underlättar för utövaren att tjäna pengar på de hjälpsökande.

Människor har ägnat sig åt trolldom i tusentals år (vilket även gäller schamanism och kontaktande av förfäders andar). Det generella mönstret genom förhistorien och i historisk tid är att utövare av trolldom aldrig utbildat sig till häxor via kurser eller skolor. Riktiga häxor, schamaner etc har lärt sig av andra som lärlingar och genom erfarenhet, aldrig någonsin genom kurser och certifikat.

Anmäl
2015-09-19 12:17 #8 av: therootdoctor

#7  Poängen med en certifiering borde vara att den som ska certifieras får genomgå prov som visar på erhållna kunskaper och förmåga. De som inte klarar ett sådant prov bör inte anlitas professionellt i första hand. Varför det skulle gälla samhällets övriga yrken men inte denna bransch känns som ett klassiskt sätt att försöka undfly ansvar och granskning. Att det sedan finns ett problem med korrupta examinatorer och ekonomisk påtryckning  gäller alla.  

Visst låter lärlingskap mer gediget än kurs eller skola men det du säger stämmer ändå inte.  Lärlingskapet för "shamaner" i många Native American stammar ligger kring 15 år. Historiskt sett kan man titta på de europeiska teologi och medicinutbildningarna under medeltiden. Eller terapeututbildningen vid Askepliostemplen dessförinnan. Utanför Europa hittar vi Sufiskolor i de arabiska delarna av världen, sektskolor (Buddistiska, Bon, Daoist m.fl.) av olika slag i Asien Initiationsprocesserna i ATR - både i Afrika och varianterna på de amerikanska kontinenterna är också en lång process av lärande som i alla avseenden är en skola. Merparten av dessa undervisar i metoder, koncept och kunskaper vars samlingsnamn idag är magi eller trolldom. 

Men med det sagt så instämmer jag helt i att de certifieringar som finns i Sverige idag är anpassade till att fylla en efterfrågan främst nischad till underhållningsbranchen. Därefter kommer efterfrågan gällande religiös vägledning och först på tredje plats hittar vi hälsa med spiritistiskt eller andlig inriktning. Det finns ännu ingen marknad att tala om när det gäller seriös verksamhet av magisk karaktär alls. Så certifieringar, kurser och annat här är anpassade efter det för tillfället. Men om 25 år kommer det se annorlunda ut. Då kommer kraven att bli högre i takt med efterfrågan. 


Anmäl
2015-09-19 13:29 #9 av: NiklasTyreso

Det övernaturliga är inte mätbart vetenskapligt så du kan inte mäta andra människors övernaturliga förmågor. Det gör certifiering meningslös.

Certifiering får det att verka seriöst, men det säger bara att personen med certifikat läst några böcker och varit närvarande på en kurs. Det säger inget om övernaturliga förmågor.

Certifiering underkänner även människor i ursprungsbefolkningar etc som lärt sig på det traditionella sättet, vilket inte är med med kurser och certifikat.
På sina håll i världen finns magiker och botare som praktiserar sina traditioner trots att de är analfabeter och jag uppfattar dem mycket mer seriösa än personer som gått en kurs och fått ett diplom.

Anmäl
2015-09-19 15:14 #10 av: Manutar

Bra skrivet Ganna!

Jag tycker inte det är nåt fel på kurser alls. Av nån konstig anländning har det liksom blivit ett tecken på okompetens att man gått kurser och det är ju löjlkigt. Det är såklart så att en kurs och diplom man fått därifrån inte säger nåt om ifall man kan sin sak, men att bara lurendrejare går kurser är inte sant. Intresserade, angagerade folk som vill lära sig nytt och mer går kurser.

Sen finns det ju olika grupper man kan gå med i, som exempelvis Foundation for shamanic studies (har inte hört om liknande för häxor). Om man är "shamansik utövare" (Shamanic Practitioner) och medlem så vet andra att man gått en viss utbilning och bundit sig tillvissa etiska regler i sitt utövande. Det säger aturligtvis ingenting om utövarens förmågor men man har nåt att gå efter och kan också sända in ett klagomål om man inte är nöjd. Detta verkar vara viktigt för vissa.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.