Häxeri

Vad är häxkonst? Del I

2013-12-02 20:36 #0 av: Praefatio

Många som kommer till forumet undrar om det de upplever indikerar att de är häxor. Jag vill reda ut begreppen lite och förklara skillnaden mellan känslighet, New Age och häxkonst i en liten artikelserie på två delar. I den första delen vill jag hjälpa forumets nybörjare att besvara frågan "är jag en häxa/medial?"

Det man upplever och undrar över är nästan alltid något eller flera av följande:

  • Man ser och kan kommunicera med spöken/andar
  • Man drömmer sanndrömmar
  • Man får förnimmelser av vad som ska hända i framtiden
  • Man känner av människors känslor och smärtor
  • Man kan kommunicera med djur
  • Man kan ”se energier/auror”
  • Man känner att man är ”speciell”

Först och främst ska jag konstatera någonting som dessa undrande personer troligen inte vill höra: ingenting av detta indikerar att man är en häxa. Däremot är det aldrig till nackdel för den som är intresserad av häxkonst, utan kan vara en bra grund.

Högkänslighet

Vad det betyder är egentligen en enda sak: Att man är en känslig person. Man är öppen för vad som händer runt omkring, har sina ”känselspröt” ute och kan undermedvetet dra korrekta slutsatser utifrån vad man ser, hör och känner. Många människor tillhör den här gruppen utan att reflektera över det och utan att någonsin prata om det. Man talar väldigt ofta om intuition eller magkänsla:

  • ”Jag kände direkt att jag inte gillade min nya kollega, att någonting var fel fastän hon var trevlig. Sedan visade det sig att hon stal pengar i personalrummet.”
  • ”Jag hade på känn att någonting skulle hända barnen idag, och mycket riktigt fick jag åka och hämta min son för att han ramlat från klätterställningen och brutit armen.”
  • ”Jag gillar inte köket i min nya lägenhet, det känns som att någonting finns där, att någon iakttar mig.”

Inga av de här exemplen anses konstiga, ens bland människor som inte alls tror på det övernaturliga. De allra flesta har haft sådana upplevelser. Numera finns det en del forskning kring den där känsligheten. Den som är intresserad av att läsa om det ur ett psykologiskt perspektiv kan googla högkänslighet.

New age

En del av de här högkänsliga människorna väljer att utveckla och lära sig kontrollera sin känslighet. De finner ofta sina likar bland de man idag kallar mediala. Man kanske börjar intressera sig för New Age, ett lättillgängligt begrepp som kommer från USA och bland annat innefattar spådom, energikanalisering, alternativ medicin och healing. Mycket grundar sig i österländsk tradition och blandas med bitar från världens alla hörn. Änglar, ufon och chakran har alla en plats i New Age. Personer som utövar New Age säger ofta: Gör vad du vill, tro vad du vill - det mesta som är övernaturligt är okej, bara det inte skadar någon.

Ingenting av detta har någonting med häxkonst att göra. Man är inte automagiskt en häxa för att man är känslig, och man kan inte göra eller tro på vad som helst och kalla det häxkonst bara för att det är ockult och övernaturligt. Häxkonst och New Age är inte synonymt.

"Någon har sagt till mig att jag är en häxa/medial!"

Ibland möter man New Age-personer som är snabba att tillskriva okända människor egenskaper och berätta för andra vad de är - fastän de inte känner en. De kanske säger att de ”känner det” eller att de kan ”läsa av en”. Varför de gör det, kan vara svårt att genomskåda. Många ser en chans att vinna respekt eller anhängare, andra ser en chans att tjäna lite pengar. En person som gärna vill bli häxa eller känna sig lite speciell, är ofta snabb att gå med på att köpa en bok, gå en kurs eller betala för en tarotsittning.

Faktum är att ingen kan avgöra om någon är en häxa. En häxa är inte någonting man bara vaknar upp och är, lika lite som att man vaknar upp och har blivit en polis, eller är kristen utan att veta ett smack om kristendomen. En häxa blir man när man envist och målmedvetet har studerat häxkonst, inte innan.

Av samma anledning kan vi på forumet aldrig svara på om den som skriver är en häxa. Det enda man kan säga säkert, är att om man känner att man måste fråga så är man med största sannolikhet inte mogen att kalla sig häxa än.

Del II: Vad är en häxa och hur blir jag en?

Anmäl
2013-12-03 11:59 #1 av: stass


En nödvändig, välformulerad och intressant artikelserie Praefatio =)


Anmäl
2013-12-05 21:41 #2 av: AnnikaIII

Bra och enkelt skrivet tycker jag....behövs verkligen en liten djupdykning i ämnet och en förklaringsmodell. Tack för det.


Anmäl
2017-01-31 18:57 #3 av: Nancyphant

Klokt :) 

Anmäl
2017-02-01 10:33 #4 av: Choklad

tack för en bra artikel Tummen upp

U R us

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.