Häxeri

Vad är häxkonst? Del II

2013-12-02 20:36 #0 av: Praefatio

Då var det dags att titta lite på vad häxkonst är - eller inte är - och hur man påbörjar sin resa mot att bli häxa. Det finns inget enkelt och enväldigt svar på hur man bär sig åt, mer än att det kräver engagemang, målmedvetenhet och en innerlig vilja att lära sig. I slutet av artikeln presenteras några länkar för den som vill läsa mer.

Del I: Är jag en häxa/medial?

Åsikterna kring vad häxkonst egentligen är går isär något här på Häxor i Fokus. En del anser att det bara finns ett enda rätt sätt att vara häxa på, andra anser att det finns några olika vägar att välja mellan. En del anser att alla som har disciplin och ett brinnande intresse kan bli häxor, andra anser att man måste födas med en kraft som man sedan måste utveckla för att så småningom kunna kalla sig häxa, ytterligare några anser att konsten måste läras ut av en befintlig häxa.

Det de allra flesta är överens om, är att man inte bara är en häxa. En häxa handlar inte om vad man är, utan om vad man gör. Vi brukar vara överens om att häxkonst inte är lika rörlig och dynamisk som New Age är. Man plockar inte vissa bitar som man gillar, blandar hej vilt och kallar sig häxa, precis som att man inte kallar sig kristen om man tror att den hinduiska gudasonen Ganesha är frälsaren. Man får bestämma sig för att det är häxkonst man är intresserad av, lära sig vad det innebär i olika kulturer och sedan välja en tydlig väg. Biblioteket är en fantastisk källa här, leta på den etnologiska avdelningen där man kan läsa mer om folktro och förkristna seder världen över.

Det tar tid att bli häxa

Tycker man att det verkar tråkigt att läsa sådana böcker och vill "skapa magi" på en gång, så bör man tänka om. Att vara häxa handlar oerhört mycket om kunskap, praktik och lärande, och orkar man inte läsa en endaste bok om häxkonstens historia så är man troligen inte så intresserad trots allt. Man blir inte häxa på en vecka, eller ett år. Man är inte en häxa förrän man lever som en, med allt vad det innebär - och det första man måste göra är just att ta reda på vad det innebär. Se det som ditt första eldprov.

Magi är sällan det nybörjare tror, tycker eller vill att det ska vara. Det är en långsam, diskret och kraftfull konst. Det har ingenting med Hollywoods glimrande trollstavsstrålar, att kunna släcka eld med tankekraft eller omedelbara resultat att göra. Det kräver tålamod, engagemang och kunskap. Det kräver att man, som Ganna skrev, ”väljer en väg och vågar hålla fast vid den” - och inte minst vågar börja forma sitt liv efter den väg man valt.

Jag vill avsluta med en jämförelse mellan New Age och häxkonst. Det här är framför allt mina och andras associationer och inte faktabaserat.

New age:

 • Öppet
 • Inkluderande, bejakande
 • Excentriskt
 • "Man får inte göra skada!"
 • Färgglatt, skimrande, glittrande
 • Nyskapande
 • Flackande
 • Fritt, ger frihet
 • Rotlöst

Häxkonst:

 • Slutet
 • Diskret
 • Traditionsbundet
 • ”Skada bara om du måste”
 • Lågmält
 • Restriktivt
 • Konservativt
 • Bevarande
 • Tydligt

Här på Häxor i Fokus vill vi inrikta oss på häxkonst. För den som istället känner en dragning åt det mediala och/eller New Age-inriktade rekommenderar jag varmt våra systersajter Andlig utveckling och Övernaturligt i Fokus. För den som är nyfiken på religionen Wicca finns sajten Wicca i Fokus.

Bra länkar för fortsatt läsning om häxkonst och vad det är: Häxa - ett ords resa... och Att hitta sin väg och våga hålla fast vid den. Man kan också ta sig en titt i Stora Boktråden.

Anmäl
2017-02-01 10:37 #1 av: Choklad

Tack Glad

U R us

Anmäl
2017-03-26 21:04 #2 av: Fialina

Tack 😊

Anmäl
2017-03-27 19:46 #3 av: Völse

Jag håller inte riktigt med, men vi kanske inte definierar häxa på samma sätt. Jag anser att man kan ärva vissa kunskaper och egenskaper. Kanske man inte är häxa då. Vad är man isf?

Anmäl
2017-03-28 09:08 #4 av: Sommarek

#3 Eftersom det inte finns någon entydig definition av ordet, så lär det vara svårt för dig att få ett bra svar på den frågan här. Somliga anser att du ska vara på ett visst sätt (baserat på kristna människors vidskepelse) och kunna vissa saker (som de själva säger sig kunna men inte kan redogöra för); i det hela andra lägret anser man att det räcker med att känna sig som en häxa (vilket gör begreppet lite tandlöst; man kan ju inte säga samma sak om en kirurg eller lastbilschaufför)... Jag tycker att du ska behålla din egen definition.  ;)

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus 

Anmäl
2017-03-28 10:17 #5 av: Völse

#4 Ja, det finns förmodligen lika många definitioner som häxor. 😊 Nu ser jag att det är ett gammalt inlägg. För min del tror jag inte alls att det är nödvändigt att läsa om häxkonstens historia eller om andra kulturers häxor. Kloka gubbar och gummor uppfyller många av kriterierna för en häxa, men de kunde förmodligen inte ens läsa många av dem. För mig är det mer ett "mentalt spår" man ställer in sig på, alltid följer och tar alla beslut utifrån. Ett äkta intresse för orsak och verkan, hur man styr händelser åt det håll man vill, vare sig det gäller vardagsproblem, sjukdomsbot eller kärlek. Ofta ett stort intresse för djur, växter och natur. Följer man däremot en särskild "skola" så är det någon annan som satt upp ramarna för hur man ska bete sig. Då måste man såklart studera och välja att följa den vägen. Det är egentligen inte så viktigt för mig vad folk kallar sig. Det är mest för att underlätta om man söker likasinnade.

Anmäl
2017-03-28 10:30 #6 av: Sommarek

Jag tror dock personligen att det aldrig är fel att läsa och lära sig. Hade de kloka gummorna och gubbarna kunnat läsa så hade deras kunskap kanske varit ännu större eftersom läsning ger både nya perspektiv och större legitimitet åt vissa företeelser efter de får en historisk bakgrund.  ;)

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus 

Anmäl
2017-03-28 15:44 #7 av: tarantass

Ja, visst är skriften ett ovärderligt verktyg. Samtidigt som vi kanske förlorar en del på den, där minnesträning är en av de uppenbara sakerna. Den som orkar kanske kan lära sig något på att försöka kompensera för det.

Och naturligtvis var folk "häxor" och liknande innan det fanns skriftspråk, precis som folk var det mesta vi fortfarande är, på den kulturnivå som gällde. Men man ska inte bara likställa skrivkunnighet med intellektuell utveckling. Skarpt analytiskt tänkande (i en eller annan form) behövs redan för en sådan sak som att knacka stenverktyg.

Om arv kanske (nästan) allmänt kan sägas att visst kan det vara bra om man har talang för det här, som för allt annat. Om man inte litar för mycket på talangen.

Anmäl
2017-03-29 09:26 #8 av: Sommarek

#7 Men man ska inte bara likställa skrivkunnighet med intellektuell utveckling. Skarpt analytiskt tänkande (i en eller annan form) behövs redan för en sådan sak som att knacka stenverktyg.

Var det menat till mig, för något sådant har jag inte påstått?

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus 

Anmäl
2017-03-29 17:27 #9 av: tarantass

#8: … alltså var det inte riktat till dig. Jag svarade överhuvud taget inte på något bestämt så mycket som kom med några sidor till av det som diskuterades. Men just där var det närmast #5 "de kunde förmodligen inte ens läsa många av dem" jag utgick från. (Borde kanske ha lagt till att inte heller historiekunskaper har direkt med läskunnighet att göra. Det händer att saker överförs muntligt länge med stor precision – även om det förstås bara kan fastställas med indirekta metoder i brist på skriftdokument – och i modern "new age" ser vi hela tiden skrivkunnigt folk ha fått historien helt om bakfoten.)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.