Annons:
Etiketthäxeri
Läst 32777 ggr
Praefatio
2013-08-13 15:08

Örtmagi och medicinalväxter, hur börjar man?

Örtmedicin och örtmagi är ett stort och komplext ämne som lockar många, speciellt nya utövare, men det kan vara svårt att veta var man ska börja. Att bara köpa på sig några slumpartade örter tar en ingenstans. Kunskap är nyckeln! Det finns hundratals örter bara i Sverige, och mängder av information. Det här är ett redskap för att komma igång, och det är fritt fram att ändra på det så att det passar en själv. Kanske behöver man mer eller mindre än en månad för varje grupp, kanske vill man undersöka andra örter än de som anges. Det är bara att göra som man själv behagar.

Ta reda på följande om varje växt, och samla informationen i skrift i en anteckningsbok, på datorn eller var du nu vill ha den:

1. Vad heter växten på latin, hur ser den ut och hur/var växer den i det vilda? Är den ettårig ellr flerårig? Om det finns flera sorter, nämn även dessa.
2. Vad har den för medicinska egenskaper? Vilka delar på växten använder man, och till vad? Får man äta/dricka den, eller är den till för utvändigt bruk? Hur använder man den (te/infusion, dekokt, tinktur/alkohol, sirap t.ex.?)
3. Vad har den för magiska egenskaper, hur har den historiskt sett används inom magi? Sträva efter att finna mer information än den lättillgängliga new age-versionen som finns lite varstans på nätet och i nybörjarböcker. Information om växten och dess medicinska egenskaper är förhållandevis lätta att hitta, det är i denna tredje punkt som utmaningen ligger. Låt det ta tid. Man blir inte örtkunnig i en handvändning, det kräver mycket studier, självdisciplin och en äkta vilja.
4. Lär känna växten. Lukta på den, smaka på den, titta på den, känn på den. Studera den i det vilda genom att besöka den under en årscykel, se hur den utvecklas, lägg märke till djurliv och växtlighet runtomkring den. Om det går, odla den själv och se hur den växer från ett litet frö till stor planta.

Första månaden

Undersök våra 10 vanligaste kryddväxter. Tänk på att kryddväxterna i matbutiken är rena skräpet, de odlas fram blixtsnabbt i låtsasjord med låtsassolsken är och så långt ifrån naturliga som man kan komma. De är helt kraftlösa. Det bästa man kan göra är att odla sina kryddor själv. Ett annat sätt är att åka till en plantskola eller en kryddgård och köpa direkt från gårdsbutiken.

Rosmarin Timjan Persilja Salvia Mynta Basilika Lavendel Mejram Dill Oregano

Andra månaden

Undersök 10 av våra mest lättillgängliga vilda växter. De här växterna hittar man i stora delar av Sverige och är lätta att känna igen. Ingen av dem är giftiga.

Gråbo Kamomill Rölleka Maskros Brännässla__
Gullviva_
Tussilago/hästhov
Groblad
Klöver
Blåbär_

Tredje månaden

Undersök ytterligare 10 växter. Ingen av dem är giftiga.

_Malva
Vänderot
Vitmossa
Hallon
Älgört
Johannesört
Ringblomma
Vitlök
Kummin
Ljung
_

Fjärde månaden

Undersök 10 av våra träd och buskar.

Björk Gran Pil Rönn Lönn Häst-/kastanj En Ek Fläder Ask

Femte månaden

Undersök 10 exotiska örter. Ingen av dem är giftiga i små mängder.

_Kanel
Saffran (giftigt)
Chilipeppar
Gurkmeja
Ingefära
Kardemumma
Spiskummin
Myrra
Svartpeppar
Muskot (giftigt)
_

Sjätte månaden

Undersök 10 giftiga växter. Var mycket försiktig när du hanterar dessa örter, och läs på mycket innan. En del är dödligt giftiga vid kontakt med slemhinnor eller kan ge kraftiga reaktioner på huden. Jag tar inget ansvar för den som väljer att använda dessa örter i magiskt eller medicinskt bruk, och råder var och en till att endast studera dessa växter.

_Liljekonvalj
Belladonna
Bolmört
Odört
Spikklubba
Idegran
Järnek
Hasselört
Stormhatt
Nattskatta
_

När du nu har studerat 60 örter under ett halvårs tid har du en bred grund att stå på och vet säkert själv hur du ska gå vidare. Du har också märkt att man på inget sätt behöver köpa massor av dyra örter bara för att man vill syssla med örtmagi eller örtmedicin. Slutligen vill jag påminna om att man inte bör plocka örter som växer nära en trafikerad väg, utan välja de örter som växer i skog och mark.

Annons:
[stass]
2013-08-13 15:20
#1

Jättebra artikel Paefatio!

Ganna
2013-08-13 15:36
#2

Jag skulle vilja tillägga: "…så gör du om det här nästa halvår, halvåret efter det etc i minst 10 år. Detta parallellt med studier i närliggande ämnen för att förstå när olika författare snarare har en förutfattad mening än påtaglig fakta och erfarenhet."

~*~ Trolldom och Nordisk folkmagi  www.tunridacraft.com - Min djupt sovande blogg ~*~

Lexiia
2013-08-13 15:38
#3

Jättebra skrivet! Tack för denna info, är precis denna typ av info jag letar efter!


~ Sajtadmin för Furry Paws ~


Bjornen
2013-08-15 08:05
#4

Denna artikel har ett antal faktafel.

När det gäller sorter så brukar det oftast vara sorter för endast prydnadsändamål. Däremot finns det ofta olika underarter och varianter. Sorter är normalt av människan tillkomna och ska anges med stor bokstav.

2. Vilda växter

Kamomill endast vild i södra Sverige.

Ringblomma endast odlad och införd från Amerika

Klöver finns i 14 vildväxande arter samt några spridda från odlingar.

3.

Malva huvudsakligen odlad.

Vitmossa finns i ett antal arter och hittas på fuktiga platser. Att inte förväxlas med renlav och fönsterlavar.

Fibbla finns framemot 2000 arter vildväxande i Sverige och i två släkten.

Vitlök endast odlad.

Isop odlad men även spridd från odlingar.

4.

Kastanj endast odlad i sydligaste Skåne. Hästkastanj odlad upp till södra Norrland. Ingen av de uppräknade arterna är nämnvärt giftig. Ek hög halt av garvsyra. Frön av fläder svagt giftig.

5. 

Saffran är giftig och dödlig dos endast ett fåtal gram.

6. Giftiga växter

Gullviva är inte det minsta giftig och kan ätas i mycket större mängder än många andra växter. Gammal mild medicinalväxt och innehåller mycket C-vitamin (kanske den allra C-vitaminrikaste växt som finns). 

Odört och stormhatt dödligt giftiga.

Praefatio
2013-08-15 08:31
#5

Så klantigt av mig Bjornen, en del av det du berättar visste jag ju när du säger det, annat var nyheter för mig. Några av de växter du säger är odlade, har jag t.ex. hittat vilda flera gånger utan att ha förstått att de är förvildade. Ytterligare några saker tycker jag personligen är irrelevant gör syftet. Vet t.ex att det finns mängder av olika sorters klöver, men ser det som en viktig bit av själva lärandeprocessen att ta reda på det och få upptäcka att det är så. Jag kan ärligt erkänna att jag inte dubbelkollade i mina anteckningar eller böcker när jag skrev den här artikeln, utan tog allt ur minnet, eftersom den är tänkt att presentera ett arbetssätt snarare än information om växterna i fråga. Jag tackar så hemskt mycket för din input! Ska sätta mig i em och rätta till faktafelen.

Praefatio
2013-08-16 10:33
#6

Så! Nu bör listan vara mer korrekt. Vill säga att jag inte har förändrat allt rakt av efter Bjornens lista, eftersom jag som sagt medvetet har lagt in vissa större grupper som en enda, i syfte att läsaren ska få använda huvudet lite extra. Rena faktafel däremot bör vara borta nu.

Det ska tilläggas att jag fortfarande inte har tittat i mina böcker eller anteckningar eftersom jag inte har tillgång till dem förrän i september, så berätta gärna om några fler felaktigheter har smugit sig in!

Annons:
Ganna
2013-08-16 12:04
#7

#6 Nu läste jag efter noggrannare i örtlistorna:

Tussilago används försiktigare numer då vissa studier visat att ämnen i den kan öka risken för levercancer.

Gråbo, även utan pollen, kan ge pollenallergiker besvär. (Ö.h.t. ska man vara försiktig om man är överkänslig/allergisk och testa små mängder även av de ofarliga örterna).

Kajennpeppar och chilipeppar är i stort sett samma sak (chilipeppar är ett samlingsnamn).

Det finns mer att ta upp om risker, effekter som uppstår vid samtidig användning osv, men förhoppningsvis låter folk bli att stoppa i sig det de vet för lite om. Eller vänta nu, azofärger i godis, skumma E-nummer osv stoppar ju folk i sig på löpande band… ;)

~*~ Trolldom och Nordisk folkmagi  www.tunridacraft.com - Min djupt sovande blogg ~*~

Praefatio
2013-08-16 12:13
#8

#7 "Det finns mer att ta upp om risker, effekter som uppstår vid samtidig användning osv, men förhoppningsvis låter folk bli att stoppa i sig det de vet för lite om. Eller vänta nu, azofärger i godis, skumma E-nummer osv stoppar ju folk i sig på löpande band… ;)"

Som sagt, visst skulle jag kunna ta upp varenda risk med varenda ört, men listan är inte till för att folk ska veta vad de ska äta utan för att nybörjare ska få någonstans att börja. Samt att lära sig att ett väldigt bra sätt att lära sig saker, är att planera och lägga upp ett schema och mål i sitt arbete. "Hur lär jag mig X?" är ju en vanlig fråga, och på det här viset kan man lära sig mer om örtmagi/örtmedicin.

Hoppas inte att listan kommer att tolkas som att man, för att bli häxa, ska gå ut i naturen och börja peta i sig gräs, barr och blommor hejvilt.

Vad gäller kajennpeppar och chilipeppar däremot har du rätt. Tack!

dennas
2013-08-16 22:45
#9

#8

Jag hoppas inte heller att folk ger sej ut hur som helst efter växterna, eftersom en del av dem är fridlysta i större eller mindre utsträckning, beroende på var man bor. :-)

Men jag tycker att din arbetsmetod är bra. Det blir lite som att jobba med 10-kompisar i matten, men ätligkompisar eller giftigtkompisar i skogen.

NiklasTyreso
2014-07-17 16:41
#10

Vilka medicinska egenskaper och bivärkningar en växt har, det är kunskaper som ändrar sig i samma takt som forskningen. 

Vissa farliga växter slank med bland de som pressenterades som örtmediciner i den kända Örtmedicin och växtmagi från 1983, fast vi idag vet att de hade allvarliga farliga biverkningar.

http://alternativbehandlingar.ifokus.se/discussions/53c7db1cce12c4289a0010b4-varningar-boken-ortmedicin-och-vaxtmagi-1983

ixtab
2014-08-12 18:16
#11

Tycker det är en mycket bra artikel som jag hoppas att många tar till sig.

Får jag lov att spara ner den ??

Vill bara säga att Johannes ört ska man vara försiktig med om man äter antidepressiva medel då dom medlen kan slås ut. även Bensodiazepiner verkar mindre om man blandar med Johannes ört..och även Vara försiktig om man äter acetylsalicylsyra om man kokar te på älg gräs. Jag föredrar att dricka te på det istället för att äta magnecyl.. 

ixtab

Live long and prosper

Praefatio
2014-08-12 18:33
#12

#11 Jadå, du får lov att spara ner den, men inte att publicera den.

ixtab
2014-08-14 21:01
#13

Tack. Nej jag ska inte publicera,  bara gå efter när jag tränar mina tjejer det är en himla bra form. Kommer oxå att säga att den kommer från dig. 

tack

Live long and prosper

Annons:
LikeAnEyeOfTaoOrEve
2014-08-27 11:55
#14

Hej!

Detta kanske är en början på att skaffa information gällande punkt tre, här gäller det växten rosmarin (jag har nyss börjat ;) http://www.aganos.se/huvudartikel/rosmarin-rosmarinus-officinalis-lamiaceaelabiatae/ Umm.., källor ja…

Tar gärna tips själv. Punkt tre diskuteras inte… Annars är artikeln det bästa jag har hittat i mitt kunskapstörstande om växterna, tack Praefatio!

Se i länken, underrubriken Kuriosa.

LikeAnEyeOfTaoOrEve
2014-08-27 17:24
#15

Får jag tillägga, det blir långt?

Jag besöker ofta den örtagård man kan finna i sajten i länken i tipset ovan, i mitt tidigare inlägg. Alldeles nyss satt jag vid "mitt" träd, en grov Robinia Pseudoacacia med en stam på 130 cm i diameter med en pentagonformad träbänk runt och försökte återigen lära mig meditation men mina ögon öppnade sig själva. Typiskt när man vill koncentrera sig, men jag blev inte irriterad, jag såg att trollsländorna var kvar i gården. De verkar hålla till där ständigt och jag blev glad. De är underbara och kan flyga i över hundra kilometer i timmen för att plötsligt byta riktning med sina två vingpar. Man har funnit fossil efter trollslända från dinosauriernas tid med 70 cm mellan vingspetsarna, vilka drakar! Jag stannar alltid när jag får syn på trollsländor och vid två tillfällen - och tro mig nu, jag är känslig och kan gå sönder om anklagad för att bluffa eller inte ens vara sann person. Jag sitter där flera timmar varje vecka i några månader till innan jag byter kommun, så det är lätt att kolla :) - vid två tillfällen har trollsländan landat på mitt högra bröst och suttit still i en halv minut. Första gången var i en skog i Dalarna och andra gången var utanför Visby vid ett vattendrag, flera år senare.

Jag har helt ärligt haft som trovärdigt att det kunnat vara ninja som haft en radio- eller trådstyrd mekanisk trollslända. De är ändå ganska stora. Har jag sett för mycket actiothrillers, parat med mina karakteristika (se profil)?

Allt ovan skrivna i detta inlägg gjorde jag stödanteckningar för, så att jag skulle kunna förmedla dem, och när jag avslutat med "(se min profil)" lyfter jag min blick och sveper tomt med den över örtagård och fruktträdgård och vad händer om inte den mest fantastiska av saker som händer mig ibland, med flera års mellanrum. Jag blir jätteöverraskad, men glad och säger héej till en kär gestalt. När jag sade det hade min blick redan passerat gestalten och jag vet att det inte är någon idé att försöka finna den igen. Den är osynlig. En gång hade han en smal flöjt i handen. Denna gång var hans mörkgrå byxor snörda över vaderna. Jag tänker alltid taoistisk, eller buddhistisk munk likaväl som ninja. Något som följer mig och väntar. Jag tror att gestalten är densamme som sprang bredvid mig i mina barndomsdrömmar. Själv svävade jag långt, över sand.

Jag använde barndomsminnet i en skrivuppgift en gång, resten av den berättelsen är fiktion men ja, den är skriven en månad innan jag fyllde 43: https://drive.google.com/file/d/0Bx8VotbnKvzTYmEzdnE0VzdYRkk/edit?usp=sharing

Malplacerat inlägg? Skapa ny tråd typ "erfarenheter"? Törs inte än.

Tack 🙂

PS. Jag har mailat Örtmästaren Jan Andersson om en önskan att få ta del av källmaterial gällande Kuriosa  (se inlägg direkt ovan) - om att få reda på i vilka böcker hans information finns, om möjligt. DS.

Vale
2014-08-28 20:52
#16

Åh vilken toppenartikel Praefatio! Perfekt system för både nybörjare och alla andra också, för man får aldrig nog att lära sig mer och ibland kan man råka hoppa mellan olika ämnen och örter för man blir för ivrig 😛

Medarbetare på Borderline iFokus

ixtab
2014-09-03 23:02
#17

#16 det är ju även en bra metod när du kommit längre. Detta kan man ju använda sig utav hela vägen. Toppen tycker jag med..

🌺

Live long and prosper

misswolfi66
2020-01-13 12:36
#18

Mitt nyårslöfte var att lära mig mer om örter och din mall var jättebra, tack så mycket.

Upp till toppen
Annons: