Häxeri

Vitsippan

2011-04-25 16:05 #0 av: Bappho

Som ett vackert blomtäcke i grönt och vitt breder den ut sig en kort, kort tid på våren.

”Winter is many months of the year
But now at last Maytime is here;
And birds sing from a leafy screen
In the trees and hedgerow freshly green;
And the wood-anemone is out in the shade,
With its blushing petals which too soon fade;
Once more the bracken is unfurling there,
And bluebells gently perfume the damp air.”
- Veronica Ann Twells, Maytime

Anemone nemorosa. Kallas även windflower på engelska och vindros på tyska och det beror på att namnet anemone, vindarnas dotter, kommer från det grekiska anemoi, det gemensamma namnet för de fyra riktningarnas vindar, Boreas, nordanvinden, Zephryos, västanvinden, Notos, sydvinden och Euros, östanvinden. Dessa vindar var också förbundna vid en varsin årstid och det är vårvinden Zephryos som förknippas med vitsippan och anemonsläktet. Vitsippan förebådar vårvindens ankomst och vinden som öppnar den nya knoppen är också den vind som ganska snart kommer att blåsa iväg de döda kronbladen. Vitsippan är ju inte så långlivad och blommar snart ut.

“Coy anemone that ne’er uncloses
Her lips until they’re blown on by the wind.”

En annan grekisk myt om anemonsläktet är att de sprang fram där Aprodites tårar träffade marken där hon gick i blåsten och sörjde Adonis död.

Precis som blåsippan så sägs den första vitsippan om våren skydda mot feber och annan sjukdom om man äter den, eller så bär man den runt halsen i en liten påse som är bra mer hälsosamt eftersom den är giftig. När man plockar den ska man säga, ”Jag plockar den här mot alla sjukdomar”. Som grötomslag på huvudet sades den bota huvudvärk.

Något man sa på de brittiska öarna var att älvorna sökte skydd i vitsippans blomma om natten då den sluter sig. Det sägs också att blomman förutspår regn när den fäller ihop sina blad dagtid.

I Kina kallas vitsippan dödsblomman och planteras på gravar och i det gamla Egypten var den sinnebilden för dålig hälsa. I delar av Europa associerades den med olycka vilket kan bero på att man var rädd för den eftersom den var ett tillhåll för älvorna. Det kan också ha berott på att den var giftig och att boskap ibland dog av att äta den. Men i engelsk folktro sades plantan ge tur och beskydda från ont.

Vitsippans folkliga namn i Tyskland är Hexenblume. Ett namn den fått eftersom den röktes torkad så att man i ett rus kunde identifiera vem som var häxa. Vitsippan sades också växa där häxor dansar.

More yellow was her head than the flower of the broom, and her skin was whiter than the foam of the wave, and fairer were her hands and her fingers than the blossoms of the wood anemone amidst the spray of the meadow fountain.
— The Mabinogion Vol. 2 (of 3) (Olwen, the wooing of Olwen)

Ett annat engelskt namn för den är kråkfot, vindkråkfot eller skogskråkfot. Jag gissar att det har med att göra hur bladen ser ut, för visst kan man se att de liknar små kråkfötter.

En modern användning av vitsippan är vid luftceremonier, sorgearbete och när man vill kalla på Afrodite.

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2011-04-25 19:10 #1 av: [Tunridan]

Intressant, tack för läsningen.

Anmäl
2011-04-26 08:14 #2 av: BiGavia

Tackar du har samlat ihop det mest om vitsippan, som inte naturligt växer i norra Sverige.

Anmäl
2011-04-26 09:11 #3 av: Bappho

#2 Växer den inte i norr? Nu blev jag förvånad.

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2011-04-27 07:59 #4 av: BiGavia

Nej, varken blåsippa eller vitsippa finns naturligt här uppe. Vet inte var växtgränsen går.

Anmäl
2011-05-01 12:19 #5 av: [Ackinna]

Perfket det visste jag inte.. precis vad jag behövde.. vitsippa.. där var lösningen på en ritual jag har arbetat med under en lågn tid men inte riktigt har fått att fungera så som jag vill... perfekt!!! tack för en kanon artikel.

Anmäl
2011-05-01 12:21 #6 av: [Ackinna]

Förresten ang vitsippa i norr... jag vet här mellan Hudik och Sundsvall växer dem fritt.. är fullt av dem och även blåsippor finsn det.. så i alla fall så här pass norr norrut (hmm, konstigt formulering jaja) finns det i alla fall.. men nu vet jag inte hur långt norrut ni bor som har problem med detta...

Anmäl
2011-05-02 10:18 #7 av: BiGavia

Ur mitt perspektiv ligger Sundsvall i mitten av SverigeFlört

Vitsippan ska visst finnas i Västerbotten , men har inte sett den här inte ens vid kusten , tyvärr. Men den finns odlad i trädgård både den och blåsippa.

Anmäl
2011-05-02 11:44 #8 av: [Ackinna]

Jaaa. jo ja kanske mitten men ja jag vill nog placerade den till lite mer norrare delen, men mitten är nog rätt. Skrattande

Anmäl
2011-05-03 19:06 #9 av: Pagan

Tack för trevlig läsning bapphoGlad

Anmäl
2011-05-03 22:37 #10 av: Bjornen

Det engelska namnet windflower är nog mera namnet på släktet Anemone och speciellt tovsippa (Anemone sylvatica) och höstanemon (Anemone japonica) som har frön som sprids mycket lätt i vinden.

Vitsippan är mycket långlivad och många plantor kan räkna åldern på över tusen år. Den sprids lätt genom rizomer.

Även i Dalarna är utbredningen inte total utan den saknas på vissa höjdlägen.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.