Häxeri

Oumbärliga häxväxter!

2006-11-22 01:34 #0 av: Iram

Häxan och hennes örter har alltid varit intimt knutna till varandra, och forna tiders "kloka gummor" var ofta både giftblanderskor och helare. Än idag är häxans trädgård en magisk plats, och här berättar jag lite mer om några av de växter man kan hitta där!

Jag är, i likhet med många andra häxor, mycket intresserad av växtrikets magiska och medicinska mysterier. Att använda sig av örter, blommor och träd är något som kloka gummor och gubbar har gjort sedan urminnes tider, och gör så än idag. Även inom läkemedelsindustrin är växtdroger viktiga, och likaså används de flitigt i diverse skönhetspreparat som ju alla vet. Det är alltså inte bara "flummigt" att förlita sig på styrkan hos en växt, även om vi häxor kanske är de enda som förstår hur otroligt magiska våra blomster egentligen är. De har hur många användningsområden som helst!

Det finns förstås en uppsjö att välja på när det gäller botaniska arter, men jag tänker skriva lite om de som är mest populära inom häxkonsten. Eller rättare sagt -mina egna favoriter!

Det finns nämligen väldigt många olika slags häxväxter också, alldeles för många för att kunna få plats med här, så jag har valt ut några stycken som jag själv är väldigt förtjust i. Ni kanske kommer att lägga märke till att en del klassiska häxplantor fattas, i huvudsak de giftigaste,  men det beror på att jag sällan använder dem och att de är svåra att hitta eller odla på mina breddgrader.

 

Brännässla, Urtica Dioica

Tänk att en så vanlig växt, för många ett rent ogräs, kan vara så nyttig och mångsidig! Nässlor är proppfulla med vitaminer, och nässelsoppa på späda blad är en riktig vårdelikatess. Man kan till och med göra tyg av dess fibrer!

Men brännässlan har även en hel del magiska egenskaper. Den är beskyddande, vilket man till viss del kan förstå bara genom att se på hur den är uppbyggd. Ingen går ostraffat igenom ett nässelsnår, åtminstone inte barbent! Använd den i beskyddande amuletter eller som bot mot förbannelser.

Nässlan representerar den vilda kvinnan, och blev således under medeltidens häxprocesser förknippad med både ondska och trolldom.

 

Fläder, Sambucus Nigra

Jag älskar flädern! Den är gudinnan Frejas heliga träd, och den sägs även vara hemvist åt vättar och annat småfolk. Det sägs att man inte ska bygga möbler av fläderträ för då lockar man in småfolket i huset.

Fläder är användbar inom allt från mat och läkedom till magiskt bruk. Den är renande och beskyddande, och i gamla tider hade man stor tilltro till dess kraft. Behandla flädern med respekt, för det förtjänar den!

 

Gråbo, Artemisia Vulgaris

Gråbo är en mycket användbar häxplanta, trots att den är så allergiframkallande att den framkallar hösnuva till och med hos mig! Den är starkt beskyddande och kan bindas till kransar som man hänger på ytterdörren, eller kanske bär på huvudet mot förtrollning eller besatthet. Den är en kvinnoväxt som har använts mot menstruationsstörningar och vid förlossningar. Den ska dock inte användas av gravida.

Gråbo växter vid vägkanterna och sägs vara de vägfarandes ört. Om man lägger den i skorna när man är ute och vandrar blir man inte trött!

 

Johannesört, Hypericum Perforatum

Johannesörten är som solen själv med sina gula blommor. Den sprider ljus omkring sig, och skingrar mörkret. Johannesörtpreparat används ofta mot depression, och inom magin är den effektiv i amuletter mot rädsla. Den är också beskyddande, och det är den röda färgen som som sipprar ut när man gnuggar blomknopparna som anses extra effektiv.

Johannesört har varit populär både bland häxor och prästerskap. Man gav den ofta som té vid djävulsutdrivningar och häxprocesser.

 

Kungsljus, Verbascum Thapsus

Detta är en ståtlig växt, och den som har sett ett kandelaberkungsljus i tvåmetersklassen vet vad jag menar, även om de flesta är lite mindre än så.

Kungsljus är nära förbundna med gudinna Hecate, och förr användes de ofta som facklor vid riter till hennes ära. Kanske är det denna ödesmättade framtoning som gjort att kungsljus anses kunna användas istället för kyrkogårdsmull vid ritualer?

Kungsljus har också en annan sida som kärleksört, och sägs då stå i förbund med den vackra kärleksgudinnan Afrodite.

Té av kungsljus är bra vid förkylningar men måste filtreras innan man dricker det, då ludd ifrån växten annars kan framkalla retningar i halsen.

 

Lavendel, Lavandula Angustifolia

Jag vet av egen erfarenhet att lavendel är superbra som lugnande ört! En gång när jag hittat flera spindlar inomhus samma kväll (fobi!), var jag tvungen att lägga mig i ett varmt bad spetsat med lavendelavkok. Det hjälpte genast! Den speciella doften ger lugn och harmoni, och är som de flesta vet flitigt använd inom parfymindustrin. Förr gjorde man linnepåsar som man fyllde med blommorna och sedan stoppade in i garderoben, både för doftens skull och för att den är effektiv mot mal.

Lavendel fungerar också bra i kärleksamuletter.

 

Malört, Artemisia Absinthium

Här har vi en verkligt stark beskyddare! Malörten är så bitter att den håller det mesta på avstånd, och du kan till och med jaga påflugna andar på flykten genom att bränna örten.

Många brygder har gjorts på malört. Häxor har tillverkat både afrodisiakum och läkemedel av den, kristna har använt den mot satanistiska influenser, den har blandats i både vin och öl men mest känd är den ändå som huvudingrediens i absinth! Denna dryck, som dök upp någon gång i slutet av 1700-talet, är en grönskimrande mytomspunnen sprit som sägs ha gjort en hel del konstnärer galna runt förra sekelskiftet. Den blev senare olaglig.

 

Rölleka, Achillea Millefolium

Det är svårt att tänka sig någon växt som är enklare att hitta än rölleka, den växer ju överallt längs vägkanter och ängsmarker. Och tur är väl det, för den är väldigt bra att ha!

Rölleka beskyddar mot både rädsla och besatthet. Ta den med dig när du nattvandrar i skogen, och vid drömresor och andra utomkroppsliga upplevelser är den bra på att skydda din kropp. Den är ofta använd som en av ingredienserna i häxornas flygsalvor just på grund av detta.

Rölleka har många goda medicinska egenskaper, och dessutom är den vacker även som torkad och passar bra att pryda t ex ett altare.

 

Rönn, Sorbus Aucuparia

Här har vi ännu en kraftfull beskyddare. Det betyder tur att ha rönn på sin gård, och vill man ha ännu mera beskydd kan man bära lite rönn i fickan eller pryda ytterdörren med den.

Rönnen är så förknippad med magi och häxkraft att det en gång i tiden, i Skottland, var förbjudet att använda den i något annat än magiskt syfte.

Än idag bör man behandla den med respekt.

Rönnen är också vacker, och de röda bären kan användas till både god gelé och dekoration. En rönnpinne kan användas till att röra i såser, och de kommer då inte att skära sig! Rönn går också bra att använda till trollstavar och kvastskaft.

 

Ja, det här var några växter som jag själv tycker är väldigt användbara. Det är förstås bara en bråkdel av vad som finns, och andra häxor har sina egna favoriter. Vilka är dina?

Iram

 

Av: Iram

Datum för publicering

  • 2006-11-21
Anmäl
2006-11-23 21:58 #1 av: Christina

Hurra - ser redan att vi har gemensamma intressen! Nya användningsområden för örter långt bortom mina fantasier.

Anmäl
2006-11-30 14:13 #2 av: LinaN

Lavendel kan okcså användas som thé vid panikångestattacker och vid andra negativa känslo-utbrott som är utåtgående och behöver lugnas.....

Om det finns några biverkningar vet jag itne ännu.... jag märkte inte av något sist jag provade, men förmågan att kanalisera energi blev kraftigt reducerad.... 

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2006-12-03 19:16 #3 av: mandymoo

Iram du skriver "Det finns förstås en uppsjö att välja på när det gäller botaniska arter, men jag tänker skriva lite om de som är mest populära inom häxkonsten. Eller rättare sagt -mina egna favoriter!"

Gillade verkligen artiklen - jätte intressant.

Och det skulle vara jätte intressant att få läsa om flera "häxväxter" en ide vore kanske att göra fortsättningsartiklar.... några nya växter lite då och då. Behöver ju inte vara så många. Eller bara en åt gången. Jag skulle ialla fall tycka att det vore jätte intressant.

Anmäl
2006-12-04 11:42 #4 av: Iram

Mandymoo, det hade jag tänkt göra för detta med örter och växter ligger mig extra varmt om hjärtat!!

Anmäl
2006-12-04 16:23 #5 av: Lisbeth

Väldigt intressant artikel! Lavendel har jag själv planterat. Jag älskar doften! brukar använda lavendel även som doftljus och i aromaterapi.

Ser fram emot att få läsa om fler "häxväxter".

Anmäl
2006-12-04 18:03 #6 av: SannaHolmgren

Har en flygrönn. Hm... den är ju planterad av mig, kommer den att fungera ändå??

Anmäl
2006-12-04 19:31 #7 av: [tiiia]

vill bara informera er (utifall att ngn inte vet det redan) om att johannesört kan slå ut effekten av p.piller och p.stav.

Anmäl
2006-12-04 20:33 #8 av: mandymoo

#4 nu vart jag glad ser fram emot dom artiklarna *ler*

Anmäl
2006-12-05 22:11 #9 av: SannaHolmgren

Salvia, salvia och massor med salvia. Bör inte fattas i någon häxas trädgård.

Anmäl
2006-12-06 10:09 #10 av: Iram

Ja salvia såklart. Men den måste jag köpa för den trivs inte alls här utan dör varje vinter. Men en bunt vit salvia måste man ju ha hemma, den är jättebra som reningsrökelse.

Anmäl
2006-12-06 10:19 #11 av: SannaHolmgren

Salvian jag satte ut i somras lever här än, inte så konstigt, kanske. Med tanke på vårt ngt fuktiga väder.;-)

Anmäl
2006-12-06 14:06 #12 av: MegN

Jag är lite nyfiken på Vänderot och Tibast, mest för att de förkom i en gammal saga/vers om hur man får troll att hålla sig borta från ens kor (eller ungflickor). Tibast är väl helt och hållet giftig har jag för mig, men dess namn klingar ju fornnordiskt starkt (Ti/Tyr som var himmelsguden långt före Oden). Vänderot vet jag inte ens vad det är...

Anmäl
2006-12-06 14:20 #13 av: Iram

Lite snabbt kan jag berätta att Vänderot, Valeriana Officinalis, är en hög vitblommande växt. Plantans andra år skördar man roten, som är den del man använder. Vänderot är lugnande, det finns en del preparat på hälsokosten som ska fungera som milda sömnmedel, tex Valerina.

Anmäl
2006-12-06 15:30 #14 av: SannaHolmgren

Tibast växer här så det knakar. Användes förr som ingrediens i amuletter som skyddade mot elaka förbannelser. Mycket svår att utrota.

Kan berätta att min dotter som var 1½ år tuggade på ett par bär. Oklart hur mycket hon hann få i sig. Troligtvis inget alls, men giftinformationcentralen sa att jag skulle stoppa i henne medicinskt kol .  Det hände inget mer än att hon fick ont i munnen så vi var jätteoroliga, och att det mesta omkring oss den dagen färgades svart av 18 st krossade koltabletter. Jag gillar inte tibast.Ledsen  Inte i närheten av ungarna iallafall. Brukar repa bort de underbara blommorna innan det blir bär.

Anmäl
2006-12-14 21:44 #15 av: Christina
Häxkonst och läkekonst är närbesläktade. Vi har en tråd om Läkemedelsväxter på Trädgårdssajten som kanske kan ge litet mer info. Bidra gärna.
Anmäl
2006-12-14 23:00 #16 av: Lisbeth

Jag vet inte om det kan betraktas som en häxväxt direkt. Men jag använder mig av Aloe Vera både som gele och liniment vid värk.

Jag har också använt mig av växten Aloe Vera, då bryter jag av en bit av den och använder dess kladdiga innehåll direkt på huden t.ex. vid brännsår.

http://www.foreverliving.se/

 

Anmäl
2006-12-21 00:11 #17 av: Fantasy

Håller med dig Lisbeth Aloe Veran är verkligen en bra läkeväxt. Använder dessa produkter till mycket.

Aloe Veran innehåller sååå mycket bra!

Men vet inte om den betraktas som häxväxt.

Anmäl
2006-12-21 09:39 #18 av: mosterMimmi
#17 klart att den är en häxväxt... Den har ju förmåga att läka och bota... att den sedan inte finns beskriven i gamla svenska böcker beror ju på att den odlas ju bara på ett par platser i Australien.
Se mer på
Anmäl
2006-12-21 13:03 #19 av: Lisbeth

# 18 Mediqiakademien talar inte om häxor eller häxväxter Glad De är religiöst obundna och lär ut en fantastisk QiGongstil som jag nu tränat i 10 år. Viktigt att inte sammankoppla dem med "häxkonster". Det skulle de inte gilla.

Anmäl
2006-12-21 13:56 #20 av: Lisbeth

Men jag instämmer med mosterMimmi läs mer om Aloe Vera och om mycket annat bla. Kvantmedicin på mediqiakademien. Det är spännande läsning!

 

Anmäl
2006-12-21 19:27 #21 av: mosterMimmi
#19 Förlåt Lisbeth, men jag menar absolut inte att förringa mediqiakademien. Jag kunde ju ha skrivit läkeväxter istället , men för mig är inte häxkonst något negativt.
 
Men deras sida var fantastiskt bra i allafall!
Anmäl
2006-12-21 19:49 #22 av: Lisbeth

De har betytt så mycket för mig, min träning gör att jag trots fibromyalgi klarar mig utan värktabletter.

Det är personlig och andlig utvecling som ju enligt mig går hand i hand. De blandar inte in tro eller religion utan lär ut QiGong och en del annat också.

Du behöver inte säga förlåt! Jag vill bara respektera dem så att de inte enligt någon får en flumstämpel.

För mig är inte häxkonst heller något negativt. Kanske inte för de heller vad vet jag? Men det är inte det som de lär ut. Jag ville bara förtydliga det.

Visst är sidan bra som du säger!

Anmäl
2006-12-21 20:16 #23 av: xxxxx

fan vad bra att veta sånt hår då! det är ungefär som att veta hur långt det är mella nordpolen och stockholm!

Anmäl
2006-12-21 21:03 #24 av: Lisbeth

Ja hur långt är det Kyss

Anmäl
2007-01-10 19:23 #25 av: [Caroline92]

Någon som vet någon bra växt som hjälper vid sömnbesvär? Jag har nämligen otroligt svårt att somna. Jag kan ligga i typ 3-4 timmar innan jag äntligen somnar iblan somnar jag jättesnabbt, typ så fort jag lagt mig. Men om jag inte gör det så kan jag ligga i ca 3-4 timmar utan att somna :( Det är jättejobbigt för jag kommer nästan sldrig i tid till skolan , (å de i min klass kallar mig skolkare, för dom tror inte på att jag alltid försover mig)...och jag har ingen energi alls, orkar knappt igenom en skoldag. Och när jag kommer hem orkar jag inte annat än å sitta vid datan/kolla på tv. Helst av allt vill jag sova då, men det kan jag inte, för då kommer jag abolut inte kunna somna samma kväll......Nån som vet nån bra växt? eller bara nått bra tips på hur jag lättare ska kunna somna?

Anmäl
2007-01-27 19:41 #26 av: Sol-

#25 Geranium ska vara bra mot sömnproblem, man kan droppa en droppe på kudden om man har eterisk olja, eller om man har en blomma kan man gnugga bladen innan man lägger sig.

Lycka till!


Anmäl
2007-01-27 22:39 #27 av: Skirr

Praktiska (och oumbärliga) häxväxter är enligt min mening sådana som går att använda till alltifrån ritualer till matlagning. Häxans skafferi bör innehålla lavendel, citronmeliss, johannesört, kungsljus, nällor, salvia (olika sorter), timjan, gråbo, malört, viol, ringblomma, renfana, mynta. Där emot tror jag man ska undvika sådana örter och växter som traditionellt förknippas med häxor och häxkonst men som är giftiga och ibland dödligt giftiga (speciellt om man har barn) tex fingerborgsblomma, belladonna, bolmört, munkhätta.  

 

Anmäl
2007-01-27 22:46 #28 av: Skirr

Till Carolina92, #25: Har du pröva vänderot (valeriana), finns att köpa på apoteket eller välsorterader hälsokostaffärer. Vänderot är rogivande.

Anmäl
2007-02-23 16:06 #29 av: carolz_84

Vad bra att få lite tips!! Tack till alla som delar med sig =0)

Anmäl
2007-03-16 20:07 #30 av: Pomperipossa

#14 Det ska inte vara nån fara med Tibast så länge man inte krossar kärnorna, men dom är fruktansvärt giftiga. Inget sånt i närheten av mina barn heller...

Jag har en stor flygrönn på gården. Skogen runt knuten så det finns mycket trevligt..Glad

#25 Mot sömnbesvär går det utmärkt med ljummen mjölk och lite honung..

Anmäl
2007-03-17 01:53 #31 av: varulven

skitbra Iram! :) i onsdags var jag på örtcaf+e och fick lära mig en massa bra saker om örter! Det är verkligen intressant och roligt ämne :)

Anmäl
2007-06-11 19:45 #32 av: Hors

Vet någon var man kan få tag på bra häxväxter?

 

Tacksam för svar!

//Wilma

Anmäl
2007-06-11 21:40 #33 av: inca

Åh nu fick jag lite mer info om gråbo, kanon :) Om det är nån som har mer så kasta över det till mig är ni jättebussiga Glad

Anmäl
2007-06-11 23:08 #34 av: Bjornen

Tvivelbast =tibast finns i många trollformler bland kloka gummor och gubbar särskilt bland svedjefinnarna. Används flitigt inom djurmedicinen och aldrig mer än tre bär.  

Anmäl
2007-06-12 01:55 #35 av: varulven

det finns en tjej i umeåtrakten som är otroligt duktig  med örter. Har varit med skolan på örtvandring med henne och har även varit på hennes örtcafeér och lyssnat. Har ni möjlighet att gå på nått så rekomenderar jag det starkt! Man kan även maila henne och fråga saker man undrar om örter. (Sen är hon dessutom en av de mysigaste människor jag mött) :)

http://www.isdimma.se/

Anmäl
2008-01-17 17:05 #36 av: Tistel-

björklöv, jättebra vid urinvägsinflamation, gör avkok =)

Anmäl
2008-01-17 17:32 #37 av: Raxic

jag ska förutom mina vanliga örter i år faktiskt prova på de lite mer traditionella häxväxterna...

så några tips när det gäller alruna,belladonna, drakblodsträd och spikklubba...'jag vet att de är giftiga.. och jag vet att de är rätt svår odlade några av dem , men jag tänkte iaf testa lite...

ngra tips?

Anmäl
2008-01-17 19:43 #38 av: siddelina

Kul att läsa om häxväxter Glad

Anmäl
2008-01-20 20:54 #39 av: KlaraStjarnljus

"Fläder, Sambucus Nigra

Jag älskar flädern! Den är gudinnan Frejas heliga träd, och den sägs även vara hemvist åt vättar och annat småfolk. Det sägs att man inte ska bygga möbler av fläderträ för då lockar man in småfolket i huset.

Fläder är användbar inom allt från mat och läkedom till magiskt bruk. Den är renande och beskyddande, och i gamla tider hade man stor tilltro till dess kraft. Behandla flädern med respekt, för det förtjänar den!"

 

Elder be the Lady's tree, burn it not, or cursed you'll be...

Anmäl
2008-02-24 21:59 #40 av: svava
 

I grytan ska nio träd i kitteln ska brännas, bränn dom fort och bränn dom långsamt.

Björk läggs i elden för att representera allt det som modern vet.

Ek är skogen storhet, lägg det i elden för att få gudomlig insikt.

Rönn är trädet av kraft, bränn det för magin som gör att livet blommar

Pilen vid vattenbrynet står, för att hjälpa dig över till sommarlandet.

Hagtorn bränns för att rena, och för att dra älvorna in i ditt blickfång.

Hassel, träd av visdom och lärdom, lägg till dess styrka i den redan livfulla brasan

Vita är äpplets blommor, som ger oss frukt av fertillitet.

Druvor som växer på en ranka, ger oss både glädje och vin.

Gran är för alltid grön för att representera den osedda odödligheten.

Fläder är Moderns träd bränn det ej, Moderns förbannelse läggs då på dig.

Detta är en översatt poem om dom 9 heliga träden.

svava

Anmäl
2008-02-25 10:46 #41 av: Stormhatt

Stormhatt såklart =)

Anmäl
2008-02-25 18:56 #42 av: Bjornen

Du #41 måste vara försiktig med dig. Du är en av de allra giftigaste växterna som odlas. Ta det lugnt. Ett flertal dödliga förgiftningar har skett särskilt då man förr använde blommorna som garnering på serveringsfaten.

Anmäl
2008-02-25 20:15 #43 av: Stormhatt

Vacker men dödlig. Faktiskt värre än jag trott, hade bara förstått det som att roten var giftig, men nu har jag läst mig till att hela växten , men speciellt frön och rot, innehåller ett nervgift.

Så...endast prydnadsväxt, se men inte röra, akta er för mig

Anmäl
2008-02-25 21:13 #44 av: mimmizenobia

Jag vill slå ett slag för Ramslöken.Skogens vitlök.Man känner en stark vitlöksdoft innan man med ögonen upptäcker växten.

Jag har grävt upp och har i kruka i köket.Varje morgon lägger jag bladen på smörgåsen.De har en enorm läkande och renande kraft.Dessutom smakar de underbart.Tänk dig färsk sallad med en ljuv vitlöksmak.

Anmäl
2008-02-27 21:53 #45 av: svava

Vad jag ser har ingen tagit upp Älgört och kirskål. Älgörten kokar man te på och botar värk kirskålen plockar du småskotten och lägger i sallad eller äter som dom är, smakar svagt av morot, och är knöfull av cvitamin. togs hit på 1300 talet av munkarna mot skörbjugg. är nu en hatad ogräs växt.

fast jag tycker inte att det finns något ogräs

Anmäl
2008-02-27 22:27 #46 av: BiGavia

 

Älgört (Filipendula Ulmaria) innehåller färsk salisylföreningar som i magnesyl. Färs speciellt bra mo feber och värk.

Torkade blommor och blad vid feber, förkylning,reumatiska besvär  och vatten drivande. Kom ihåg att plocka nytt varje år.

Den medisinska effekten sjunker när örten förvaras.

Ett+ är att den smakar gott.

Anmäl
2008-02-27 22:43 #47 av: BiGavia

Daggkåpa (Alcemilla vulgaris)  används aom plåster sedan du gnuggat bladet mellan fingrarna, sårsammandragande, den slätar ut hyn också, (bra mot Rynkor)Glad

Sen har jag en gräsmatta full med plåster, Groblad (plantago major) "Den vite mannens fotspår" Färska mosade blad på sår, insektsbett, blåmärken och hud inflammationer.

Anmäl
2008-02-27 23:04 #48 av: Bjornen

Kirskålen är nog n av de äldsta grönsaker i vårt land och man har hittat rester av den i utgrävningar från järnåldern. Så den har odlats i vårt land i 2.500 år. Allmänt odlades kirskålen under medeltiden både som grönsak och medicinalväxt.

På älgörtens blommor kan man göra saft som på liknande sätt som på fläderblommor. En bra ersättning för flädern i nordligt klimat. Jag gjorde sådan saft för första gången förra året och var lite för frikostig med blommorna och jag tyckte smaken blev lite för kärv. Det lyckas kanske bättre i år när man har lärt sig doseringen bättre.  

Anmäl
2008-02-27 23:19 #49 av: BiGavia
Åh, vad spännande, med älgörtssaft, skulle jag kunna få recept?
Anmäl
2008-02-28 09:14 #50 av: Bjornen

Ta ett recept på fläderblomssaft och byt ut fläderblommorna mot älgörtsblommor. Det krävs lite bättre silning av saften då älgörtsblommorna ofta smulas sönder i småsmulor. Älgörtssaften håller lite bättre än fläderblomssaft utan konserveringsmedel, men får ändå räknas som färskvara. Man bör inte överdosera blommängden.

Anmäl
2009-06-22 23:42 #51 av: Isatis

25

Te bryggt på citronmeliss fungerar bra mot insomningsbesvär.

Anmäl
2009-06-23 22:46 #52 av: Gunpowdersmoke

Vilken tur för mig att vi har inte bara en utan två friska rönnar på våran tomt. Och de sprider sig precis överallt.

Anmäl
2009-06-24 19:33 #53 av: therootdoctor

"Tivelbär och kåda botar sju helsinges plåga!"

(Iallafall om man dunkar det i skallen på den som är svartsjuk).

Tivelrot, vänderot, vitlök och björkbark botar modstulenhet.

osv.

Det är lite förvånande att ingen nämner Kärleksört, ringblomma, Jungfru Marie Hand, femfingerört, klöver eller spåtistel bland nyttiga trolldomsväxter från vår egen gamla tradition.

Kungsljus som substitut till gravmull är som att byta ut kaffebönor mot daggmask på ett kafé - trolldom utan gravmull är som kaffe utan ...kaffe.

:-)

För övrigt ett trevligt initiativ med den där artikeln. Tack Iram.


Anmäl
2009-06-24 19:46 #54 av: Bjornen

Kärleksört har man använt i magin i tusentals år, men kanske inte så mycket i vårt land då den är inte så vanlig och är möjligen införd. Ringblomma har ju inte odlats under så lång tid. De olika Marie-blomster har ju kristna symboler och några har även använts i förkristen magi men det har utplånats då den blev en kristen symbol. Fmfingerört och spåtistl är inte så vanliga. Klövern har varit en viktig foderväxt.

Anmäl
2009-06-25 00:13 #55 av: Bappho

Är det någon som vet vad blodroten (potentilla erecta) har för magiska egenskaper?

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2009-06-25 00:34 #56 av: therootdoctor

#54

Femfingerörten är tämligen vanlig och förekommer i många Norska och Danska recept. Ringblomman är, tillsammans med Muskot, Marie Hand och Adam & Eva rötter (och ett gäng andra mariaväxter) synnerligen vanliga kärleksmedel i Sverige Norge och Danmarks Cyprianusar och Svartkonstböcker sedan mitten av 1700-talet och kanske tidigare. Kärleksörten är något mindre förekommande.

Klöver (speciellt fyrklövern) har varit en tur och pennindragande ört minst lika länge. På tal om import så fann de flesta botare och trollfolk sina varor på apotek de senare århundradena (Virak, Drakblod, Spanskpeppar, Kamfer, Sassafras, Megueleta peppar och så vidare).

Import av magisk kunskap, ord, sigill och metoder har ju förekommit flitigt sedan vikingatiden. Från länderna kring medelhavet, Irland, Ryssland, Tyskland och så vidare.

Att spåra trolldomsörter från den tiden och dess bruk är klurigt. Lök och lin är väl tämligen välspritt som skydd med mera men därefter är det lurigt. Jag har för mig att Oden nämner nån ört när han skrävlar om vad han kan i Eddan men jag har glömt vilken det var?

De senare 200 åren har merparten av professionella och semiprofessionella Trollfolk inhandlat sina varor på Apotek och med det kommer även Megueletapeppar, Virak, Sassafras, Drakblod, Myrra, Kamfer,  och mycket annat in i den nordiska traditionen.

 

 


Anmäl
2009-06-25 00:52 #57 av: OleaViola

Riktigt kul att läsa om alla dessa örter.

Ni Alla Har verkligen mycket kunskap om ämnet

Kul !

Anmäl
2009-06-25 02:11 #58 av: Moonwing

Min favvisört är,sen jag var liten "lakritsroten",den gick man o tröstade sig med när man var sugen,funkar även om man är hes.

När jag har svårt o somna så dricker jag ,Malvate´,garanterat så slocknar i alla fall jag!

Jag har svårt o somna på de mest beprövade o vanligare,rekommenderade örtblandningarna,så det är nog väldigt personligt o unikt hur man svara på örter.

Kamomill är en gammal favorit,man skall försöka låta bli de svarta sk "ört-tee´rna"-utan alltid hålla sig till det gröna,som ej är behandlat och ej piggar upp!-om ,man inte väljer det medvete,alla har ju en egen vilja,bara man vet att det är skillnad på te´och te´!

Härligt att så många själar är hängivna naturen,det är en ynnest att få finnas ,o delta!

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2009-06-25 15:31 #59 av: therootdoctor

Blodrot används för kärlek och för att stärka blodsrelationer och, eftersom den tillhör femfingerörterna, kan den används för att ta bort förgjorda tillstånd, dra tilll sig pengar mm.


Anmäl
2009-06-25 16:58 #60 av: Bjornen

Man skiljer på blodrot med 4 kronblad och fingerört med 5 kronblad. Det finns i Sverige 2 arter av blodrot och av fingerört finns det omkring 20-30 arter och en av dem är femfingerört (Potentilla argentea).

Anmäl
2009-06-25 18:12 #61 av: Bappho

#59 Tack så mycket :)

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2009-06-25 18:22 #62 av: Bappho

I mina allra närmaste marker växer ingen vanlig femfingerört, eller så har jag inte funnit den än. Men däremot något som min flora kallar norsk fingerört. Kan man använda den magiskt istället för femfingerörten eller ska det vara äkta vara? Vem vet, det är kanske inte ens norsk fingerört. Kastar in ett foto av den.

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2009-06-26 00:11 #63 av: Bjornen

Det ser ut att vara den enda ettåriga fingerört i Sverige (!) på bild 62 fast den heter norsk fingerört.

Anmäl
2009-06-26 23:16 #64 av: therootdoctor

#60 Ah, ok. Inom Hoodoon räknar man alla potentillor till "five finger grass". Men å andra sidan är deras Blood Root inte samma som vår heller så det gäller att se upp.  Tack för bra info.


Anmäl
2012-08-06 11:46 #65 av: Acerventus

*putt*

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.