Häxan och hennes örter har alltid varit intimt knutna till varandra, och forna tiders "kloka gummor" var ofta både giftblanderskor och helare. Än idag är häxans trädgård en magisk plats, och här berättar jag lite mer om några av de växter man kan hitta där!
Jag är, i likhet med många andra häxor, mycket intresserad av växtrikets magiska och medicinska mysterier. Att använda sig av örter, blommor och träd är något som kloka gummor och gubbar har gjort sedan urminnes tider, och gör så än idag. Även inom läkemedelsindustrin är växtdroger viktiga, och likaså används de flitigt i diverse skönhetspreparat som ju alla vet. Det är alltså inte bara "flummigt" att förlita sig på styrkan hos en växt, även om vi häxor kanske är de enda som förstår hur otroligt magiska våra blomster egentligen är. De har hur många användningsområden som helst! Det finns förstås en uppsjö att välja på när det gäller botaniska arter, men jag tänker skriva lite om de som är mest populära inom häxkonsten. Eller rättare sagt -mina egna favoriter! Det finns nämligen väldigt många olika slags häxväxter också, alldeles för många för att kunna få plats med här, så jag har valt ut några stycken som jag själv är väldigt förtjust i. Ni kanske kommer att lägga märke till att en del klassiska häxplantor fattas, i huvudsak de giftigaste, men det beror på att jag sällan använder dem och att de är svåra att hitta eller odla på mina breddgrader.
Brännässla, Urtica Dioica Tänk att en så vanlig växt, för många ett rent ogräs, kan vara så nyttig och mångsidig! Nässlor är proppfulla med vitaminer, och nässelsoppa på späda blad är en riktig vårdelikatess. Man kan till och med göra tyg av dess fibrer! Men brännässlan har även en hel del magiska egenskaper. Den är beskyddande, vilket man till viss del kan förstå bara genom att se på hur den är uppbyggd. Ingen går ostraffat igenom ett nässelsnår, åtminstone inte barbent! Använd den i beskyddande amuletter eller som bot mot förbannelser. Nässlan representerar den vilda kvinnan, och blev således under medeltidens häxprocesser förknippad med både ondska och trolldom.
Fläder, Sambucus Nigra Jag älskar flädern! Den är gudinnan Frejas heliga träd, och den sägs även vara hemvist åt vättar och annat småfolk. Det sägs att man inte ska bygga möbler av fläderträ för då lockar man in småfolket i huset. Fläder är användbar inom allt från mat och läkedom till magiskt bruk. Den är renande och beskyddande, och i gamla tider hade man stor tilltro till dess kraft. Behandla flädern med respekt, för det förtjänar den!
Gråbo, Artemisia Vulgaris Gråbo är en mycket användbar häxplanta, trots att den är så allergiframkallande att den framkallar hösnuva till och med hos mig! Den är starkt beskyddande och kan bindas till kransar som man hänger på ytterdörren, eller kanske bär på huvudet mot förtrollning eller besatthet. Den är en kvinnoväxt som har använts mot menstruationsstörningar och vid förlossningar. Den ska dock inte användas av gravida. Gråbo växter vid vägkanterna och sägs vara de vägfarandes ört. Om man lägger den i skorna när man är ute och vandrar blir man inte trött!
Johannesört, Hypericum Perforatum Johannesörten är som solen själv med sina gula blommor. Den sprider ljus omkring sig, och skingrar mörkret. Johannesörtpreparat används ofta mot depression, och inom magin är den effektiv i amuletter mot rädsla. Den är också beskyddande, och det är den röda färgen som som sipprar ut när man gnuggar blomknopparna som anses extra effektiv. Johannesört har varit populär både bland häxor och prästerskap. Man gav den ofta som té vid djävulsutdrivningar och häxprocesser.
Kungsljus, Verbascum Thapsus Detta är en ståtlig växt, och den som har sett ett kandelaberkungsljus i tvåmetersklassen vet vad jag menar, även om de flesta är lite mindre än så. Kungsljus är nära förbundna med gudinna Hecate, och förr användes de ofta som facklor vid riter till hennes ära. Kanske är det denna ödesmättade framtoning som gjort att kungsljus anses kunna användas istället för kyrkogårdsmull vid ritualer? Kungsljus har också en annan sida som kärleksört, och sägs då stå i förbund med den vackra kärleksgudinnan Afrodite. Té av kungsljus är bra vid förkylningar men måste filtreras innan man dricker det, då ludd ifrån växten annars kan framkalla retningar i halsen.
Lavendel, Lavandula Angustifolia Jag vet av egen erfarenhet att lavendel är superbra som lugnande ört! En gång när jag hittat flera spindlar inomhus samma kväll (fobi!), var jag tvungen att lägga mig i ett varmt bad spetsat med lavendelavkok. Det hjälpte genast! Den speciella doften ger lugn och harmoni, och är som de flesta vet flitigt använd inom parfymindustrin. Förr gjorde man linnepåsar som man fyllde med blommorna och sedan stoppade in i garderoben, både för doftens skull och för att den är effektiv mot mal. Lavendel fungerar också bra i kärleksamuletter.
Malört, Artemisia Absinthium Här har vi en verkligt stark beskyddare! Malörten är så bitter att den håller det mesta på avstånd, och du kan till och med jaga påflugna andar på flykten genom att bränna örten. Många brygder har gjorts på malört. Häxor har tillverkat både afrodisiakum och läkemedel av den, kristna har använt den mot satanistiska influenser, den har blandats i både vin och öl men mest känd är den ändå som huvudingrediens i absinth! Denna dryck, som dök upp någon gång i slutet av 1700-talet, är en grönskimrande mytomspunnen sprit som sägs ha gjort en hel del konstnärer galna runt förra sekelskiftet. Den blev senare olaglig.
Rölleka, Achillea Millefolium Det är svårt att tänka sig någon växt som är enklare att hitta än rölleka, den växer ju överallt längs vägkanter och ängsmarker. Och tur är väl det, för den är väldigt bra att ha! Rölleka beskyddar mot både rädsla och besatthet. Ta den med dig när du nattvandrar i skogen, och vid drömresor och andra utomkroppsliga upplevelser är den bra på att skydda din kropp. Den är ofta använd som en av ingredienserna i häxornas flygsalvor just på grund av detta. Rölleka har många goda medicinska egenskaper, och dessutom är den vacker även som torkad och passar bra att pryda t ex ett altare.
Rönn, Sorbus Aucuparia Här har vi ännu en kraftfull beskyddare. Det betyder tur att ha rönn på sin gård, och vill man ha ännu mera beskydd kan man bära lite rönn i fickan eller pryda ytterdörren med den. Rönnen är så förknippad med magi och häxkraft att det en gång i tiden, i Skottland, var förbjudet att använda den i något annat än magiskt syfte. Än idag bör man behandla den med respekt. Rönnen är också vacker, och de röda bären kan användas till både god gelé och dekoration. En rönnpinne kan användas till att röra i såser, och de kommer då inte att skära sig! Rönn går också bra att använda till trollstavar och kvastskaft.
Ja, det här var några växter som jag själv tycker är väldigt användbara. Det är förstås bara en bråkdel av vad som finns, och andra häxor har sina egna favoriter. Vilka är dina? Iram
|
Av: IramDatum för publicering
|