Häxeri

Pentagram!

2006-12-05 01:07 #0 av: Iram

Ett pentagram kan beskrivas som en femuddig stjärna. Pentagrammet betraktas av många kristna som en symbol för svart magi, trots att det från början var en talisman eller ett heligt geometriskt tecken som kan hänföras tillbaka till det gamla Grekland, om inte längre än så.

I Da Vinci-koden berättas att Jacques Saunière, då han hittas död i Louvren, ligger i samma ställning som den vitruvianska människan på en av Leonardos målningar, som i sin tur påminner om ett pentagram.

Ett pentagram kan beskrivas som en femuddig stjärna. Pentagrammet betraktas av många kristna som en symbol för svart magi, trots att det från början var en talisman eller ett heligt geometriskt tecken som kan hänföras tillbaka till det gamla Grekland, om inte längre än så.

Ordet pentagram kommer från forngrekiskan och betyder "av eller med fem linjer", även om själva symbolen används långt tidigare. Det grekiska ordet härstammar eventuellt från det forna Mesopotamien cirka 3000 f. Kr., där det anses ha betytt "himlakropp" eller "stjärna".

I Egypten var det femuddiga pentagrammet, som omgavs av en cirkel, en symbol för duat eller dödsriket enligt den egyptiska mytologin och symbolismen.

Inom den kristna traditionen användes pentagrammet en gång i tiden som en symbol  för de fem sår, eller stigmata, som till fogades Kristus.

Pythagoréerna ansåg att de fem uddarna symboliserade de fem klassiska elementen jord, vatten, luft, eld och etern. Pythagoréerna fann i pentagrammet även en matematisk perfektion och förstod bland annat att pentagrammets linjer döljer det gyllene snittet 1,618.

Inom svart magi eller satanistisk symbolism vänds pentagrammet upp och ner så att spetsen hamnar neråt och kan i den positionen sägas symbolisera Baphomets huvud, där de båda spetsarna som pekar uppåt föreställer ett par horn. Att använda pentagrammet som en satanistisk symbol tycks vara ett tämligen modernt påfund, för det finns inget som tyder på att det skulle ha skett tidigare.

Inom den hebreiska traditionen har det femuddiga pentagrammet förknippats med Pentateuken, de första fem böckerna i Gamla testamentet som Moses antas ha skrivit.

Pentagrammet kallas i vissa källor även Salomos stjärna eller Salomos sigill, och det används i arabiska magiska traditioner och ritualer och även i judiska ritualer. Första gången pentagrammet nämns på engelska är förmodligen i 1380 års Artursaga, Sir Gawain and the Green Knight, i vilken Gawains vapensköld pryds av ett pentagram.

Källa: Simon Cox KNÄCK DA VINCI KODEN Om verkligheten bakom succéromanen.

//Spinnackern´s

 

Av: Spinnackerns

Datum för publicering

  • 2006-12-05
Anmäl
2008-02-05 20:09 #1 av: Thistle

Intressant artikel Iram. Jag har själv läst på en sida om Stregoneria att pentagrammet ursprungligen är en katolsk symbol och just som du seger en symbol för Kristus fem sår, lite roligt tycker jag. Att det finns så många användningsområden för pentagrammet i olika religioner. Så många vill ha symbolen som sin, vi kan faktiskt dela tycker jag. Glad

http://www.rueskitchen.com/index.php/weblog1/entry/the_pentagram/

Anmäl
2008-02-06 00:44 #2 av: River-Lord

Pentagrammet lär vara en av värdens älsta symboler och användes redan för över sex tusen år sedan, själva ursprunget för symbolen råder delade meningar om och ingen lär vet riktigt hur den dök upp. För mig symboliserar den dom fem elementen jord, vatten, luft, eld och ande och ringen runt reinkarnation och jag ser den som en skydds symbol.. men som sakt finns många tolkningar kring det hela.. detta va min Skrattande 

Anmäl
2008-02-06 14:02 #3 av: BranDuir

Pentagrammet kallas även "Druid's Foot"

Anmäl
2008-05-26 11:15 #4 av: [trumman]

Synd att artikeln, och bilden, helt frångår det vi kommit fram till i tråden Pentagram.

Mvh, T 

Anmäl
2008-05-26 11:28 #5 av: Bappho_

#4 Jag är nyfiken Trumman, var hittade du infot att det bara är en femuddig stjärna inritad i en pentagon som kallas pentagram? Fick inte ett riktigt svar på det i förra tråden :-)

Anmäl
2008-05-26 12:22 #6 av: [trumman]

Det där är en grej jag haft med mig sen mina magiska dagar inom ritualmagin. Vi jobbade mycket med pentagram på den tiden och sökte i och översatte många texter runt det.

 Sen lyckades jag röka sönder mitt minne, så tyvärr får jag i det fallet bli dig källhänvisning skylldig, men det var många GREKISKA böcker av ngn anledning minns jag.

 

 Sen fick jag vatten på min kvarn (i min kamp mot pentagrammet i cirkel ;) då jag läste om det
i Denis Lindbloms (Lidbom?) bok som jag har hemma, tror det är Makten som Skapar och Förgör? Sen var det idel googling såklart.


 Men den site som bäst förklarade det var, i vanlig ordning, Wikipedia

Mvh, T 

Anmäl
2008-05-26 12:23 #7 av: [trumman]

#3 Varför?

Anmäl
2008-05-26 12:26 #8 av: Bappho_

#6 Då får jag googla vidare då ;-)

Varför denna kamp mot pentagrammet i cirkel?, fortfarande nyfiken....

Anmäl
2008-05-26 12:43 #9 av: Bappho_

#7 Googlade detta: In German myth it was regarded as the footprint of swan footed Nornen until as Christianity gained ground, these beings were looked on as being witches and evil spirits. Henceforward this sign was, with the cross, placed at the door to prevent the entrance of druden and witches, but any break in the figure caused it to lose its virtues. (Collier's Universal Dict. 1898) Druids wore it on their sandals as a symbol of deity, hence Germans called them "duttenfus" originally signifying druids foot, but now made to mean witches foot. Id.

från den här sidan: http://mill-valley.freemasonry.biz/symbolism.htm

Anmäl
2008-05-26 12:51 #10 av: [trumman]

#8 Äh, det är ingen direkt kamp ju :) jag är bara lite mån om (av erfarenhet) att bevara de kraft-fulla sakerrna och symbolerna kraft-fulla.

 Om allting tillåts, i newagig stil, att urvattnas och förvandlas till "vad som helst och allt är ok" - där allt är sant om man bara tycker det själv och det inte spelar ngn roll hur det ser ut, så försvinner kraften. Det blir tomma skal av en gång kraft-fulla behållare om man säger så. Det vet du väl själv?

 Det nyttjar ju ingen, för då blir det till slut bara fantasier och resultatlösa ritualer kvar.

Mvh, T 

 

Anmäl
2008-05-26 13:08 #11 av: _RS_

#10
Fast trumman... Jag tror ju då att kraften finns runt oss och i oss oavsett :D hehehe... Fast helt klart låter det ju logiskt att man skall ha lättare att fokusera och kanalisera krafterna med symboler framtagna för detta ändamål... Men i huvudsak tror jag det mesta ligger i suggestionen i utövandet, hur mottaglig och ledande man blir ;-)

//

Anmäl
2008-05-26 14:20 #12 av: [trumman]

#10 Ja visst är det så OCKSÅ förstås, det torde väl vara självklart. Men nu talade vi ju om symboler, och att jobba med sånna som fokus etc. Eller hur? :D

Mvh, T 

Anmäl
2008-05-26 14:29 #13 av: Bappho_

#10 Håller helt med dig i detta inlägg, men tycker dock inte att detta gäller själva pentagrammet i sig, med eller utan cirkel :-)

Anmäl
2008-05-26 14:53 #14 av: [trumman]

#13 Grejen är väl att en femuddig stjärna INTE i sig är ett pentagram, det är en femuddig stjärna.

Men, en femuddig stjärna i en pentagon = pentagram.

Eller har jag missförstått allt jag läst o_O du gör mig osäker nu.

Mvh, T 

Anmäl
2008-05-26 15:18 #15 av: [Lady-Oona]

Raka linjer ska det va....enligt vad jag också har funnit, använt och lärt mig...

Cirkeln är utan början och utan slut, en evighets-maskin som endast går runt runt runt.... pentagonen erbjuder förändringar och det magiska flödet är inte stillastående...pentagonen erbjuder flera dimensioner...kan byggas om och byggas på...ge flera djup...och en massa annat.

 

 

 

 

Anmäl
2008-05-26 15:30 #16 av: Bappho_

Googlar man runt på geometrisidor så kallar dom en femuddig stjärna pentagram, sexuddig stjärna hexagram, sjuuddig septagram osv   Kan inte hitta något annat info, så jag fortsätter att kalla femuddiga stjärnor för pentagram tills jag blir överbevisad ;-)   

Har också läst Dénis Lidboms böcker och bl a om hans teori om pentagrammet. Var inte vidare förtjust i hans böcker.

Anmäl
2008-05-26 15:37 #17 av: [Lady-Oona]

#16 Jovisst...fem=penta så det  heter pentagram i vilket fall som helst. men det var liksom inte det som det gällde utan om det ska vara en cirkel eller en raka liljer mellan uddarna på pentagrammet....så det heter pentagram men inom magins system så har det olika useende och används olika...

det finns massor av pentagramutseende MEN alltid med en femuddig stjärna i fokus annars är det inte ett PENTA gram.

hej hopp i det gröna

 

 

Anmäl
2008-05-26 15:42 #18 av: Bappho_

#17 Du har missförstått. Min och Trummans diskussion gällde bara om en femuddig stjärna kallas pentagram eller inte. Det finns en tidigare tråd i detta ämne och vi fortsatte den diskussionen här :-)

Anmäl
2008-05-26 15:44 #19 av: [Lady-Oona]

ojsan här är jag ute i gröngräset tydligen...skyller på "hösnuva"....Glad

 

 

Anmäl
2008-05-26 17:14 #20 av: [trumman]

#16 Nä, jag gillar inte heller hans böcker direkt, men var impad över hans sätt att "resa in i pentagrammet" som han byggde i 3D!! Fett.

Nåja, ok, jag kommer sluta bry mig om detta efter den här posten :) för mig har pentagrammet raka linjer och inte en cirkel, dels därför att matematiken stämmer då - dels för att man kan rita upp den utan slut (se första posten i den andra tråden, illustrationen) - dels för att det var ENBART den som fungerade då vi använde den i ritualmagin på den tiden då det begav sig.

 

Så, stackars lilla omdisskuterade pentagram, nu lämnar jag dig för evigt bakom mig!!

Mvh, T 

Anmäl
2008-05-26 17:46 #21 av: _RS_

#14

Jag har medvetet inte önskat lägga mig i själva diskussionen vad ett pentagram egentligen är. Men nu kommer en utförlig förklaring.

Rent matematiskt är ett pentagram en femuddig stjärna som kan passas in i en liksidig pentagon där formeln är sidan (pentagonen) ställt mot diametern räknat från vinkel till vinkel och stjärnans två ben har förhållandet sidan genom diametern.

Ett pentagram är alltså inte en femuddig stjärna vare sig i en pentagon eller i en cirkel utan ett pentagram är en femuddig stjärna uppritad enligt vissa förhållanden.

Jag har även ritat upp det samt förhållandet rådande mellan den yttre tänkta pentagonen och den inre som bildas då 5 _lika_ långa streck ritas med samma vinkel i förhållande till varandra.

(bifogas)

Trumman har således på många sätt rätt att pentagrammet skall ritas i en pentagon, men pentagonen behöver inte vara runt stjärnan för att pentagrammet skall vara ett pentagram.

Kraftsymbolen som eftersöks i detta är alltså stjärnan, oavsett om man ritar in det i en cirkel, en pentagon eller på ett björklöv.

//

Anmäl
2008-05-26 21:54 #22 av: Iram

Hmmm... Måste bara påpeka ett ar saker. För det första är artikeln gammal. Jag puttade dit den nu i brist på annat då jag tog bort en liten artikel om träffen. Har inte tid att skriva något nytt just nu.

För det andra är det inte jag som har skrivit artikeln, utan en medlem.

Och apropå det, alla medlemmar är välkomna att bidra med artiklar. Skicka dem till mig, och så läser jag dem och publicerar dem sedan på HiF om allt är ok med t ex rättigheter osv.

Iram

Anmäl
2008-05-26 22:44 #23 av: Astrina

#22 Personligen tycker jag inte du ska behöva försvara varför en viss artikel längs in eller inte. Folks åsikter har en förmåga att framträda oavsett innehåll i en artikel eller tråd.

Anmäl
2008-05-26 22:51 #24 av: _RS_

#23
Jag kan heller inte se något som skall göra att Iram skall behöva försvara sig...

Dock är det lite kul att det blir sådana diskussioner ibland om egentligen ingenting alls... hehehe i flera trådar, inte desto mindre...
Då får det bli så att jag helt slutar bita sönder fingrarna... och skriver istället.

Iram ! Du gör ett kanonjobb... bär det med dig och om jag får sorterat i materialet jag har samlat så kommer det snart en artikel av mig med...

//Keep up the good work...

Anmäl
2008-05-26 22:57 #25 av: Astrina

#24 Ja, det är onekligen rätt intressant, alla de här diskussionerna som uppstår av ingenting alls.

Anmäl
2008-05-27 00:15 #26 av: ANBC

Här är mitt pentagram som jag bär runt halsen varje dag.

Det är i 18k guld och jag är mycket fäst vid det och det är även vackert tycker jag.

Kram o BB

Anmäl
2008-05-27 00:27 #27 av: BiGavia

#26. Mycket tjusigt, förstår att du glädjs över det.

Anmäl
2008-05-27 00:37 #28 av: ANBC

#27 Tack, det gör jag verkligen.

Ha en underbar kväll och alla ni andra oxå såklart.

Kram o BB

Anmäl
2008-05-27 00:41 #29 av: _RS_

#26
Se där ja... det var snyggt värre...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.