Häxeri

Boktips! Häxans Handbok av Dannie Druehyld

2006-12-07 00:07 #0 av: Iram

Häxans Handbok är en magisk resa in i en värld fylld av älvor, gudinnor, vackra platser och trollformler! Boken är barnslig och rolig, men den rymmer också ett slags melankoliskt allvar. Läs den!

Häxans handbok av Dannie Druehyld är den i särklass största anledningen till att jag har den syn på häxkonst som jag har idag. Jag köpte den på bokrea av en slump när jag var 18 år gammal. Jag hade redan före det börjat intressera mig för det här med häxtro, men inte funnit något bra att läsa om det förrutom någon tråkig biblioteksbok och en och annan artikel i veckotidningarna (oftast runt påsk). Jag visste redan i nedre tonåren att det är som häxa jag passar, men jag hade ingen aning om hur jag skulle gå tillväga. Jag var till o med lite osäker på om det fanns sådana som jag i Sverige, jag hade bara läst om att det fanns häxor i England och USA. Hade dessutom läst att de var konstiga och hade nakenriter och sexuella orgier. Det lät ju lite i mesta laget tyckte jag... Ni får komma ihåg att det här var innan internet och innan häxkonst blev populärt och vanligt, så jag hade inte mycket litteratur att hämta kunskap i och jag visste inte var jag skulle leta.

När jag då köpte den här boken och började läsa var det som om allt föll på plats! Precis sådär ville jag förhålla mig till min omvärld, precis sådär ville jag leva. Det kändes som att hitta hem och efter att jag läst den boken har jag aldrig sneglat åt någon annan religion.

Många har åsikter om Häxans handbok. Den är i det närmaste kultförklarad, och då den har gått ur tryck kan den vara knepig att få tag på. Man kan leta på antikvariat eller kolla in Tradera.

Den har även fått en hel den kritik, främst av sådana som tar det här med häxkonst eller wicca på alltför stort allvar (om man frågar mig). Det är nämligen en barnslig bok, på sätt o vis.

Men det är ju det som är så stor del av dess charm!! Man kastas liksom ut i en magisk förtrollad värld av älvor, örter och gudinnor, där allting man som liten fick lära sig var på låtsas, nu finns på riktigt! Dannie drar sig inte för att blanda poetiska skildringar, barnsliga och halvseriösa magitips med äkta recept på farliga flygsalvor. Hon berättar på ett medryckande vis om hur man tillverkar en förtrollad börs av svart kattskinn, hur man lurar ut spöken ur sitt hus eller hur man bakar kärlekskakor som innehåller menstruationsblod!

Visst har hon blandat friskt med både gammal skrock och folktro, men vad gör det? Huvudsaken att det fungerar och man har roligt under tiden. Jag tror också att det är den här bokens påverkan som gjort att jag tvekar inför att satsa helhjärtat på något specifikt som wicca. Jag är hellre en fri vildhäxa så att jag kan välja godbitarna överallt och skapa min egen tro och livsstil!

Jag vet inte varför just den här boken talar så starkt till mig, men nu har jag haft den i 17 år och den har fortfarande inte förlorat sin magi. Det är min favoritbok trots att jag numera har bokhyllan full av seriösa och "riktiga" häxböcker!

Ni andra som äger denna bok, vad tycker ni om den?

MVH Marie

 

Av: Iram

Datum för publicering

  • 2006-12-06
Anmäl
2006-12-15 21:13 #1 av: elfames

Finns den fortfarande att köpa??
I såfall var då någonstans??

Anmäl
2006-12-15 23:45 #2 av: elfames

Läste visst inte ordentligt.. såg nu att den gått ur tryck..

Anmäl
2006-12-26 20:45 #3 av: Helka

Japp, jag har den, *studsar* köpte den för lääääänge sedan, har haft mycket roligt, med tips från boken!

 

Anmäl
2007-03-08 15:06 #4 av: Iram

Puttar upp den här artikeln med anledning av att Häxans handbok diskuteras i en annan tråd. Glad

Anmäl
2007-07-25 16:13 #5 av: Maybeline

Jo denna bok finns att köpa  (Bok Börsen på nätet kan vara ett tips att hitta denna bok; Häxans Handbok av Dannie Druehyld

Men det finns en till med samma tittel just "HÄXANS Handbok" av Kithara...också en både bra & spännande samt kul och intresant bok.  Där kan man läsa om alla hemligheter som en morden Häxa bör känna till. (även denna kan man finna på t.ex. Bok Börsen)   Denna är lättare att hitta än den första.

Bökerna handlar om samma ämnen men är olika varandra. Har båda och ja bör finnas i en Häxas biblotek och hon bör ha läst dem.  Glad

 

 

Anmäl
2008-02-20 10:55 #6 av: Inanna

Har precis fått tag på denna bok på biblioteket! På barnavdelningen...! Blev lite förvånad eftersom här finns recept som innehåller mycket giftiga örter, varav vissa salvor ska föras in i kroppen...

Men, det är klart, omslaget ser ju onekligen lite barntillvänt ut. Och kanske har bibliotekspersonalen inte läst den?

Inte jag heller - ännu! Ska läsa den, så återkommer jag!

Anmäl
2008-02-20 11:11 #7 av: fairytindra

Då hade du tur #6 eller så är de väldigt ärliga i ditt område för när jag skulle ha tagi häxans handbok här nere så skulle den ha varit tillbakalämnad någongång 1992 och det var förra året jag skulle ha tag i den. Men jag hittade den på bokbörsen och det är jag väldigt glad för för den är jättebra. Har även köpt den andra boken av kithara men den är inte i samma klass , dock rolig att ha ändå kram tindra

Anmäl
2008-02-20 11:12 #8 av: isnornin

Såg ett ex på tradera i går, tänkte att jag skulle köpa den till min kära syster... men någon envis liten en vill också ha den...

MVH Isnornin

Anmäl
2008-02-20 12:00 #9 av: Inanna

Jo. jag kanske hade tur... Men exemplaret är ovanligt fräscht också, så de kanske inte har haft den så länge..?

Men vad tycker ni om att ha den på barnavdelningen? Är det ok? Kanske inträder nån form av självcensur som hindrar 10-åringarna från att prova sig fram... Eller så hittar inte de riktiga häxorna den...!?

Kanske en bra placering för att förhindra att den blir stulen!  ;-)

Anmäl
2008-04-23 20:41 #10 av: Endroppeihavet

Jag fick tag på ett exemplar på tradera för någon månad sen :) Jag tycker den är väldigt inspirerande, jag har ju hållit på i några år så grunderna kan man ju men jag tycker den är väldigt poetiskt skriven och har små tips här o där.. gudinnor o örter för hela slanten.

Jag ger den mvg hihi 

Anmäl
2008-04-23 22:41 #11 av: Pyrola

Vi hade den på vårt skolbibliotek när jag gick i högstadiet. Jag gillade den verkligen! Det är en av de böcker som jag ska försöka få tag i när plånboken så tillåter.

Anmäl
2008-09-02 02:06 #12 av: Sofie-A

Jag fick den minsann av min mormor när jag nyss börjat intressera mig för ämnet.

Tyckte det var väldigt gulligt av henne att ge den till mig.  Hon hade i sin tur fått den av min morfars syster och det står på första sidan

"från en häxa till en annan"

Ligger i släkten tydligen ;)

Anmäl
2008-09-02 12:14 #13 av: spindelfot

Jag fick den av min moster när jag var sju eller åtta år gammal.. och jag minns hur jag kände när jag läste inledningen, om att hon valde att födas som kvinna och häxa, och det var det hon var - och jag tänkte då att det var som när jag själv valde att födas, även mina föräldrar hade gett mig ett pojknamn redan och köpt pojkkläder.. men det ville jag inte bli. Även de elaka liven väljs ibland alltså.. hm.

den håller ännu efter alla år jag ägt den, nu mer än någonsin, för som barn är världen naturligare än vad den är när man är vuxen - däremot är jag friare nu och kan styra över mitt materiella liv, leva fullt ut som jag vill. Att den är lekfull är skitbra, det är det som har den bästa magin, att leka fram med fantasi, det är det som är storverket, att man har så god tilltro och tillit till sin kraft, att man vågar skämta och skratta.. fler älvor och andar vill väl komma till någon lattjolajban-dansös än någon som är helt allvarlig och läser en ritual rätt upp och ner.

Anmäl
2008-09-02 13:53 #14 av: Astraea

Första gången jag hörde talas om den var jag 11 år, sedan följde år av letande, ibland intensivt men oftast bara med att hålla ögonen öppna. I vintras någongång vann jag den på tradera, 17 år senare.. Jag tycker om den, ser charmen och lekfullheten i den, det är absolut det viktigaste, precis som Spindelfot säger, att leka fram med fantasi. För mig var Avalons dimmor den viktigaste boken. När jag började sjuan blev det Castanedas böcker.

Anmäl
2008-10-12 15:35 #15 av: Vekka

Ville bara tipsa om att denna bok finns till salu nu, inlagd för inte så längesedan. Är inte helt lätt att få tag på, slut på förlaget.
PÅ bokbörsen.se

 

 

Anmäl
2008-10-18 00:36 #16 av: Keylie

Tack För tipset!  Njuter i fulla drag.

Anmäl
2008-10-18 01:40 #17 av: Vekka

oh vad skoj! Ja, njut för den är klart rolig, tokig o helt underbar :)

Grattis till ett bra bokköp

Anmäl
2008-10-18 21:32 #18 av: Hennum

jag köpte den på antikvariat i lund av en ren händelse. tyckte att bilderna var fina och boken verkade mysig ^^ men hade aldrig hört talas om den innan. blev oxå riktigt förälskad! :D

Anmäl
2008-10-19 22:25 #19 av: Marah

aargh! Jag har letet efter boken i snart ett och ett halvt år nu... På myrornas och på diverse sidor som säljer böcker... Utan resultat, så nu undrar jag: Är det någon som vill sälja sin häxans handbok? "/ Jag skulle värkligen uppskatta att få köpa en :)

Anmäl
2008-10-19 22:35 #20 av: blodtopp

Är det bara jag som inte gillar den här boken? Jag tyckte inte om den alls Obestämd

Anmäl
2008-10-20 09:56 #21 av: isnornin

Ja min vän;) Så är det nog inte.... Men det gladde väl Hadina att du inte tyckte om den el? visst köpte hon din bok?

MVH Isnornin

Anmäl
2008-10-20 11:18 #22 av: blodtopp

Ja, HON blev superglad, så det fanns väl en anledning till att det var därför just jag fick tag på en i-princip-omöjlig-att-få-tag-på bok *S*

Anmäl
2009-02-21 02:05 #23 av: Hadina

Jag älskar den!  Den är *mysig*
Å jag är väldigt glad att inte Blodtopp tyckte om den :)
Och att just jag fick äran att köpa den!!  tror hon sände med något lite exta också ( känns det som)
Tack systrami!

Anmäl
2009-02-22 13:01 #24 av: [incendium]

Jag får nog hålla med tidigare inlägg om bokens mysighet. Jag fick den av en bekannt som tyckte att den passade mig, och det var ju ganska sött tänkt. Den är ju rätt mycket som en barnbok för vuxna så jag har knappast fått ut något av den, förutom just sötheten.

Anmäl
2009-02-22 14:44 #25 av: DanielF

åååh,. den e så underbar,. det va min första bok om ämnet,. blev helt förälskad,. så fina bilder och roligt skriven. den innehåller även nåt mer tycker jag. nåt jag inte kan sätta fingret på, men som finns där. det är mer än bara en bok. såå glad att jag har den. wii 

Anmäl
2010-02-20 21:39 #26 av: Forndottir

Jag fick den som ung tonåring och jag älskar den fortfarande :-D

Anmäl
2010-02-25 16:33 #27 av: BarrelOfMonkeys

Jag har försökt få tag på den hur länge som helst, men nu har jag faktiskt beställt ett exemplar - på danska! :D

Men jag tänker mig att om jag har lyckats traggla mig igen dansk kurslitteratur under universitetsstudierna så borde jag ju klara av det här också...

Anmäl
2010-02-25 18:58 #28 av: Endroppeihavet

#27 Kolla annars på tradera, där brukar den dyka upp med jämna mellanrum och ibland har jag sett den gå under 50lappen!

Anmäl
2010-02-26 10:38 #29 av: [Camio]

Köpte mitt exemplar samma år den kom ur, tror det var -89 Och sen dess har den varit en av mina absoluta favoriter och en stor inspiration till varför man ville leva livet som häxa. Lekfullt, allvarligt, poetiskt, med barnets sinne, magiskt, kvinnligt... och mkt mer :)

Anmäl
2010-02-26 12:15 #30 av: Skogselva

#27 Jag har den också på danska, den är ganska lättförstådd Glad

Pernilla, värdinna för Månväsen ifokus och för Epoker ifokus. På månväsen kan ni just nu läsa om Den flygande holländaren, Spöken, m.m. och på Epoker finns att läsa om East India Trading Company och absint - men självklart mycket mer, bland annat stridvagnsspärrar och utdöda yrken!

Jag söker också medarbetare/artikelförfattare till båda sajterna. Är du intresserad av antingen Folktro eller Historia - eller kanske både och, så låt mig veta! Glad

Anmäl
2010-02-26 12:50 #31 av: BarrelOfMonkeys

#27 Jo men precis, danska är ju verkligen rätt likt svenska när man läser det. Eller tillräckligt åtminståne :) Men jag tänker mig att örter och sånt heter olika på svenska och danska. Är det knepigt eller funkar det?

Anmäl
2010-02-26 13:02 #32 av: Skogselva

En del örter heter olika, men det gör ingenting, tycker jag. Hon skriver örternas namn på danska, latin och engelska, så det är inte så svårt att söka reda på det svenska namnet, om man behöver det. Flört

Pernilla, värdinna för Månväsen ifokus och för Epoker ifokus. På månväsen kan ni just nu läsa om Den flygande holländaren, Spöken, m.m. och på Epoker finns att läsa om East India Trading Company och absint - men självklart mycket mer, bland annat stridvagnsspärrar och utdöda yrken!

Jag söker också medarbetare/artikelförfattare till båda sajterna. Är du intresserad av antingen Folktro eller Historia - eller kanske både och, så låt mig veta! Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.