Häxeri

Wicca, del 1: Vad är wicca?

2007-03-09 00:43 #0 av: Iram

Här redogör jag kortfattat för vilken slags religion wicca är, och lite om dess ursprung. Jag gör inte anspråk på att få med allting som man behöver veta om wicca, för det är en mycket personlig och individuell religion, men litegrann fakta har jag iallafall sammanställt. Detta är del 1 i en serie som ska handla om wicca!

Vad är WICCA?

Wicca är i kortast möjliga ordalag en nyhednisk naturreligion.
Det påstås ibland att wicca är en mycket gammal häxreligion som har överlevt under ytan fram till våra dagar, men föregångaren till dagens wicca skapades på 30-50 talet av en man som hette Gerald Gardner. Han använde sig förvisso av en hel del äldre förkristen teologi när han skapade formen för den wiccanska rörelsen, främst keltisk vilket märks tydligt i helgdagar såväl som gudomar, men att wicca som företeelse skulle härstamma direkt ifrån någon grå forntid är det inte många idag som tror på. Att Gardner kan kallas för wiccas fader är dock de flesta med på. Nästan alla de olika wiccatraditioner som finns idag har sina rötter i hans ursprungliga form av wicca, den gardnerianska wiccan.
Det spelar egentligen ingen större roll ifall wicca verkligen är en uråldrig förkristen religion i rakt nedstigande led, som Gardner själv påstod, eller hans egen nyskapelse gjord på ihoplånade riter från gamla källor. Modern wicca är i huvudsak en modern tolkning av gamla seder och myter. Det viktigaste är att det är en livsbejakande och glädjefylld religion som får människor att må bra!

Wicca är en religion i utveckling, och det måste den vara för att kunna kallas levande och mångsidig. Tidigare var wicca mycket hemlighetsfull och det var otroligt svårt att få veta mer om vad medlemmarna utövande för slags religiösa riter. Wicca omgavs av mysterier och det enda sättet att få veta mer var att bli invigd och initierad i ett coven. Vilket var mycket lättare sagt än gjort! Nu för tiden finns massor med böcker som handlar om wicca, och den hemlighetsfulla mysteriereligionen har blivit snudd på folklig på gott och ont. Personligen tycker jag att detta är av godo, för varför ska människor som kanske inte har möjlighet att hitta ett etablerat coven i sin närhet behöva missa den gudomliga kontakten med naturen och all dess magi? Dessutom kan man inte bli invigd i alla mysterier enbart genom andra personer i ett coven, utan det är erfarenheter man måste göra på egen hand och i sällskap med Gudinnan och Guden.

Wicca är häxornas religion, en mysteriefylld naturreligion. Den centreras kring en dyrkan av naturen i form av Gudinnan och Guden och vördnad och respekt för Moder Jord är centralt inom den wiccanska tron. Naturen är dess tempel. Att vara wiccan är att vara personligt engagerad, att själv söka sin sanning och sin rätta väg. För en wiccan är den andliga hälsan och utvecklingen minst lika viktig som den fysiska.

Det sägs att alla wiccaner är häxor men att alla häxor inte är wiccaner. Ja, wicca är inte den enda magiska naturreligionen, långt ifrån. Det finns massor med praktiserande solitära häxor som inte är wiccaner, för att inte tala om alla shamaner, druider, asatroende, gudinnedyrkare, magiker...

Vad är wicca INTE?
Wicca är inte missionerande. Den letar inte efter nya medlemmar utan den som är intresserad får själv söka kunskap
Wicca påstår sig inte vara den enda rätta tron
Wicca har inga fysiska ledare, myndigheter eller profeter
Wicca har absolut inget att göra med djävulsdyrkan eller satanism

Fortsättning följer....

 

MVH Marie (Iram)

Av: Iram

Datum för publicering

  • 2007-03-08
Anmäl
2007-03-09 14:23 #1 av: varulven

Jättebra text Iram!

Anmäl
2007-03-09 23:47 #2 av: Skirr

Håller med varulven, bra skrivet.

Vad gäller invigning finns en diskussion inom wicca om hurvida man kan göra detta själv eller om det krävs någon som redan är invigd. Inom de flesta seriös wicca-traditioner skiljer man på att vara wiccan i en grupp (coven) eller som solitär. För att vara med i en grupp måste man invigas i just den gruppen och i enlighet med den tradition som gruppen tillhör. Denna invigning måste göras av en redan invigd.

Vill man verka som solitär wiccan krävs ingen invigning utan då avger man ett löfte till Gudinnan och Guden, där man lovar att leva som wiccan (sk self-dedication).    

Anmäl
2007-03-10 13:07 #3 av: LailaBaba

Jättebra skrivet! T.o.m jag som inte är så intresserad av wicca utan är en obstinat och lat häxa med egen "tro" uppskattade det.

Anmäl
2007-03-10 13:28 #4 av: Yggdrasill

Jätte bra skrivet det var bra att du i slute klar gjorde fakta om vad wicca inte är. Det kan bli en del missförstånd annars eftersom många av de symboler wiccaner använder har blivit smutskastade i och med kristendommens reklam för att bli större.

Anmäl
2007-04-25 18:59 #5 av: Elenril

Bra skrivet =)

Men jag gillar inte riktigt det på slutet om att det sägs att alla wiccaner är häxor men att alla häxor inte är wiccaner. Visst det kanske sägs så här och där men det stämmer inte. Wicca och häxeri är skiljda saker, även om de ofta går lite hand i hand.

Om det ska stå helt rätt så ska det stå: Alla wiccaner är inte häxor och alla häxor är inte wiccaner.

Anmäl
2007-05-30 16:58 #6 av: chapett

Jättebra skrivet! Är själv intresserad av att lära mig mer om wicca, men vet inte riktigt var jag ska börja. Det finns ju så jättemycket att läsa. Men tycker att detta var en riktigt bra början. Tack!Glad

Anmäl
2007-06-19 00:08 #7 av: White_Star

Bra skrivet Men jag har lite synpunkter ändå så jag leker lite djävulens advokat.

Iram skrev

"Wicca är häxornas religion" För det första är Wicca och häxor skillda saker enligt mig. Ja Wicca är en religon som innehåller häxkonst, dock inte uppbygd av det. Wicca är Wiccanernas relgion. Medan häxor har mer med häxkonst att göra. d.v.s praktiken konsten att göra att trolla därav häxkonst.

För att förstå denna skiljemeing måste vi gå till 1920 talet, och Margaret Murray. Som menade på att hon hade "hittat" häxkonsten som enligt henne överlevt under ytan från stenåldern till modern tid. Och att den var organiserad i covens. Det var alltså härifrån Gerald Garnder fick sina tankar om en uråldrig religon eftersom han var medlem i en av hennes coven.

Vår bäste Gerald Garnder var också god vän till Alesteir Crowley som rörde sig i den mer occulta genre av magi. Gardner tog mycket material från honom och så skapades "Wicca"Gardenrs vilja att synas i media, plus ett otalt andra faktorer. Skapade splitringar i hans Coven. Där en av hans översteprästinna lämnade covenet och föresrpåkade öppnare form av Wicca. hennes namn var Doreen Valiente. En annan viktig figur är Alex Sanders. Men honom tänker jag inte gå in på nu.

En sak jag undrar över Iram. Du säger att Wicca inte har några fysiska ledare, myndighter eller profeter. Vad menar du med det. Menar du att vi endast har sprituella ledare m.m. eller att vi helt saknar dem?

Anmäl
2015-07-24 00:45 #8 av: mistyday

vill veta vem jag är

har syner och alla tror jag är knäpp.

Anmäl
2015-07-24 00:48 #9 av: mistyday

kanske inte passar här men har någon testat det trebenta bordet ,som ett ouijabräde.? ensam? FUNGERANDE

Anmäl
2015-07-24 09:25 #10 av: Bappho

#8, #9 Det är bättre om du startar en egen tråd, gärna en för varje fråga/ämne :-)

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2015-07-31 14:42 #11 av: dragonstar

Tror många inte förstår och många känner sig osäkra. Vi är uppväxta med abrahamistiska religioner där vi skräms av tanken att hamna i helvettet. De är något som finns undermedvetet för många. Men de är bara en tro, ma nfår se de som att om man inte tror på den kristan guden tror man inte på helvettet. De två hör ihop inte behöver man oroa sig för något man inte tror på.

Svårt att förklara, är en ateist på Youtube som pratar mycket runt detta då hon växt upp superkristen och sen tappat tron och kämpar med familj som hela tiden oroar sig för hennes själ. De är intresant, inte för att jag är ateist utan för att hon tar upp viktiga vinklar just runt kristendomen de är hon som sa detta med att vara rädd för helvetet. Om man inte tror på himellen som den krista religionen presenterar det, hur kan då deras helvette vara sant. 

Som sagt svårt för mig att förklara men detta är något som jag själv har i bakhuvudet och har efter att jag såg hennes video förstod att de påvärkar mig undermedvetet.

To the world you may just be one person but to one person you may be the world.


Anmäl
2015-08-03 09:30 #12 av: Sommarek

#11 För att inte tala om att deras "helvete" är direkt stulet från asatron och gudinnan Hel - bara det borde väl lugna ner folk lite...  ;)

Anmäl
2015-08-03 14:15 #13 av: Elzad

Hur får man privat kontakt med någon här inne? Jag menar genom mejl. Skulle vilja fråga något Bappbo.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.