Häxeri

Just nu, temavecka Imbolc!

2007-01-17 00:48 #0 av: Iram

Ännu råder vintern, men tiden går och det är faktiskt inte speciellt långt kvar till årets första vårsabbat. Vid imbolc, ljusmässan, firar vi den uppvaknande Moder Jord! Välkomna att skriva om denna ljusmässa. Alla artiklar, tips, dikter, ritualer, bilder, känslor ni har runt Imbolc. Hur ska vi fira?

Den 2 februari infaller imbolc, även kallad candlemass eller kyndelsmäss. Imbolc är en ljusfest. Vi firar Gudinnans uppvaknande, hennes återhämtande efter att ha fött solguden vid yule. Han är nu en ung man, och med sin växande kraft befruktar han marken och får växtligheten att börja gro. Imbolc är den tidiga våren, jorden är fortfarande frusen och hård och kanske även snötäckt och vårvärmen verkar fortfarande mycket avlägsen. Men djupt nere i jorden vaknar Gudinnan, som nu är i sin jungfruaspekt, och vänder sitt ansikte uppåt mot det återvändande ljuset. Långsamt värms marken upp av den allt starkare solen och frön börjar gro och spira.

 

Ännu råder vintern, men knoppar har börjat bildas på träden...
Ännu råder vintern, men knoppar har börjat bildas på träden...
Själva ordet imbolc tros betyda ungefär "i magen", alltså att saker börjar hända djupt där nere i jorden, Gudinnans mage.
Imbolc är den keltiska gudinnan Brigids dag, och hon står för healing, poesi, inspiration och livsgnista.

 

Detta är en tid för nystart, en tid då vi kan slänga ut allt det gamla och negativa och istället börja om på nytt. En tid för ljus, inspiration, visioner och ökad energi! Man börjar så smått ana att våren närmar sig, och det känns helt rätt att köpa hem tulpaner, putsa fönstren och byta gardiner (ljusa och luftiga ska det vara!) och starta olika sorters nya projekt som t ex att börja med vårens trädgårdsplanering. En storstädning och kanske total utrensning då du gör dig av med saker du inte längre vill ha, kan vara en fantastisk renande vårkur! Även dina magiska saker kan behöva fräschas upp så rena dina redskap och kristaller och ladda dem med ny energi genom att låta dem ligga framme i mån -eller solljus. Städa ditt altare och dekorera det med saker som symboliserar den uppvaknande våren (kanske några vårblommor eller lite smältande snö...?) så att du kommer i rätt stämning.

Att syssla med något skapande är mycket gynnsamt och poesi, målning eller allt som har med textil att göra passar extra bra vid imbolc. Nu är också en extra bra tid för alla sorters spådomskonster och scrying, och testa gärna nya metoder som du inte provat förr. Tänd många ljus och meditera i stillhet. Skriv nya ritualer och chants. Spendera tid i naturen och lägg märkte till alla små vårtecken, prata med träden och de naturandar som hunnit vakna, plocka med dig små saker hem till ditt altare.

Imbolcs färger är vitt och gult. Traditionell mat är mejeriprodukter och mat som symboliserar solen på något vis, t ex russin eller starkt kryddad mat.

 

 

 

Av: Iram

Datum för publicering

  • 2007-01-16
Anmäl
2007-01-17 13:35 #1 av: LinaN

Känner av den där pyssligheten som genomsyras litet..... Vill sätta mig enr o handarbeta en massa. sitter och nålbinder på lektionerna när vi itne måste anteckna och så :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2007-01-17 23:02 #2 av: SannaHolmgren

Jag gör gärna ett tillägg om ordets betydelse. Har läst om Imbolc innan och vill minnas att det har något med tackor och lamning att göra. Sökte på Wikipedia och hittade bl a det här: 

In Irish, Imbolc means "in the belly" (i mbolg), referring to the pregnancy of ewes, and is also a Celtic term for spring. Another name is Oimelc, meaning "ewe's milk".

Länken till hela stycket, är på engelska men finns här!

Kan vara förklaringen till varför mejeriprodukter är så viktigaGlad

/Sanna

Anmäl
2007-01-18 00:30 #3 av: Ceriadwen

"Kan vara förklaringen till varför mejeriprodukter är så viktigaGlad "

Djuren börjar väl också producera mjölk vid den tiden? Cool

Fin text Iram!

Anmäl
2007-01-19 15:46 #4 av: Yggdrasill

 

vet nån utav er några recept på mat till denna hörgtid?Glad

 

Anmäl
2007-01-22 16:02 #5 av: LinaN

OSTKAKA!

fast, det är ltiet orättvist, jag kan bara äta små mängder ostkaka ananrs blir jag ritkigt illamående..... 

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2007-01-22 16:11 #6 av: Yggdrasill

Synd det som är så gottGlad

Anmäl
2007-01-30 15:53 #7 av: skogsgubben

På fredag är det Imbolc och ärligt talat så känns det inte så värst aktuellt om man tittar ut genom fönstret där jag bor.

Enligt mytologin är guden en ung man som med sin kraft befruktar jorden och får växtligheten att börja gro. Gro??? Inte ett tecken på att saker börjar gro om man betraktar naturen här hemma. Vintern har fortfarande ett hårt grepp över landskapet och allt liv ligger fortfarande nedbäddat i den frusna jorden och väntar på rätt tillfälle att få börja gro. Så här är det i större delen av norden. Därför kan man undra om 2 februari är rätt tid för oss nordbor att fira Imbolc? Traditionelt är firandet av Imbolc aktuellt när den första snödroppen börjar tränga fram genom jorden. Ett säkert tecken på att saker och ting börjar få liv och gro i jorden.

För är det inte så naturreligiositeten är ämnad att utföras, att följa naturens rytm? Hur skulle det exempelvis se ut om man firade Imbolc den 2 februari i exempelvis Nya Zeeland och Australien?

Om vi börjar fira högtiderna på fasta datum enligt vad som står i böcker, vad skiljer oss då från de dogmatiska bokreligionerna?

Anmäl
2007-01-30 16:14 #8 av: Iram

Det är visst och sant som du skriver, Skogsgubben!

Även vi (jag och mina häxvänner) har diskuterat detta med att tiderna för sabbaterna är lite fel här uppe. Det keltiska årshjulet må ju bygga på sydligare breddgraders årstider, och ett annat exempel är ju Beltane, som representerar någon slags början på sommaren egentligen. Här uppe kan det ligga snö kvar då!

Å andra sidan skulle det kännas konstigt att ändra på alla datum, och dessutom är ju Sverige så avlångt så bara inom landet blir det en tydlig skillnad på årstidernas gång. Kanske en medelväg vore det bästa. Man kan ha det keltiska/wiccanska årshjulet kvar men också fira lite egna sabbater som passar bättre överrens med förhållandena här.

Inte heller för mig känns Imbolc som någon vårsabbat precis, MEN jag kan faktiskt med hjälp av firandet förnimma en slags föraning av att våren ändå ska komma. Så småningom...fastän snötäcket ligger kvar och det är -10 ute....Och det kanske är det som är meningen med imbolc?

Anmäl
2007-01-30 17:41 #9 av: inca

men man kan ju tänka sig att inuti Moder Jord börjar det röra sig - imbolc , i magen - man sår fröet för det man vill ska hända och man kan ju inte direkt se när det börjar gro men man kanske kan känna att det börjar spritta, dagarna blir ljusare och man börjar få mer energi.

Anmäl
2007-01-30 20:57 #10 av: Skirr

Låt mig ge ett skånskt perspektiv.. Här i Skåne (åtminstone) de södra delarna syns redan snödropp och vintergäck.. Så visst är våren på väg.. Men jag har tidigare bott i Stockholm och där kändes våren långt borta så här års. Jag tror Vivianne Crowley skrev att man kan och bör anpassa årshjulet till de årstider som finns just där man bor.. Men det blir förstås rörigt om alla börjar snurra på hjulet allteftersom.. Det finns ju en styrka i att veta att nu firar andra häxor och wiccaner Imbolc! Incas förslag var bra om Moder Jord som långsamt börjar vakna.. Den första rörelsen i joden efter vintern.. Dannie Druehykd, den danska häxan som skrivit en av de bästa häxböckerna "Häxans handbok" har skrivit om årshjulet i ett mer "nordiskt perspektiv". Klart läsvärt!

 

Anmäl
2007-01-30 21:38 #11 av: Skirr

ooops.. Dannie Druehyld ska det förstås vara..

Anmäl
2007-01-31 09:41 #12 av: inca

Ja men lite stavfel överlever vi *hahaha* det är ofta man själv slinter på tangenterna.

Ja det är en intressant och läsvärd bok, har den också.

Anmäl
2007-01-31 14:27 #13 av: Ceriadwen

"It seems quite impossible that the holiday of Candlemas should be considered the beginning of Spring. Here in the Heartland, February 2nd may see a blanket of snow mantling the Mother. Or, if the snows have gone, you may be sure the days are filled with drizzle, slush, and steel-grey skies -- the dreariest weather of the year. In short, the perfect time for a Pagan Festival of Lights." http://fanzone50.com/Imbolc.html

Flört

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.