Häxeri

Skogsrået

2007-07-12 00:49 #0 av: Iram

Förförisk och förtrollande är hon, men varje man gör klokt i att hysa en sund respekt för skogsrået. Hon älskar att förvilla och lura män så att de aldrig blir sig själva igen!

Långt inne i de djupa, nordiska skogarna lever skogsrået.
Hon kallas även för huldran, skogssnuvan och skogsfrun. Det är hon som är född och framlängtad av den ensamme skogsarbetaren som drömmer om kvinnor och famntag på sitt ensamma läger. Drömmer om henne, vars ögon är som en bottenlös tjärn, vars röst är en porlande bäck och vars sköte är en brinnande eld.

 

Hur känner man igen ett skogsrå?
Hon är den vackraste av kvinnor, åtminstone när den man som hon älskar finns i närheten. Annars ska hon enligt vissa sägner vara gruvligt ful, med lång krokig näsa och grova händer. Därför vill skogsrået alltid att mannen ska förvarna henne innan han kommer, t ex genom att knacka på en trädstam, så att hon hinner göra sig till sin vackra sida i tid.

Men när hon ska behaga är hon alltså underskön, med fantastiska bruna eller gröna ögon som är lätta för en man att förlora sig i. Hon är oftast klädd i en naturlig dräkt och hon går barfota. Om hon vill kan hon även förvandla sig till en speciell flicka, och därmed lura en man att hon är hans fästmö.
Det är först när hon vänder sig om, som man kan se att det är något underligt med henne.
Hon är nämligen ihålig som en gammal rutten trädstam i ryggen, eller så kan hon ha en ganska hårig svans, liknande en häst- eller kosvans. Denna skäms hon över och försöker dölja under kjolarna.

Ibland uppträder hon även i djurgestalt, vilket kan förvilla framför allt jägarna.
Något som annars kännetecknar skogsrået är hennes höga, klingande skratt. Många gånger ger hon sig bara tillkänna genom skrattet, som är förargelseväckande och lite elakt.
Det sägs att det även finns manliga skogsrån och att de är minst lika vackra som sina systrar.

Något att akta sig för!
Åh, dessa vackra och farliga varelser...
Skogsrået älskar passion, sex och kärlek! Alla män har anledning att se upp för henne. Hon luras gärna, och har förmåga att både förvända synen och förvilla en man djupt in i skogen. Där lockar hon honom till älskog, och har han otur så är han sedan vilse eller för trött för att hitta hem igen.

Skogsrået tycker mycket om karlar, och det sägs att en del till och med har barn med henne. Den man som en gång råkat i hennes våld, känner sedan alltid en stark längtan ut till henne i skogen. Så snart hon ropar är han tvungen att gå från hus, fru och barn, och när han kommer hem igen är han trött och sliten, nästan från vettet.

Jägarna kan ha både elände och nytta av henne.
Skogsrået råder över skogen, därav hennes namn, och om skytten står väl hos henne så kan han få skjuta så mycket han vill. Att stå väl hos henne innebär mestadels sexuella tjänster, och då kan hon till och med leda djur framför bössan åt honom. Skjuter han däremot djur utan lov, så bommar han bara. Skogsrået bestämmer över hur bra eller dåligt en bössa ska träffa! En del djur går också alltid fria från jägarens kulor, t ex skogsråets egna ridälgar.

Skogsrån älskar att luras!
De är helt opålitliga för dem de ogillar, men med dem som de verkligen tycker om luras de bara ibland.
De blir aldrig vuxna, utan kommer alltid att luras och ha roligt!

 

Av: Iram

Datum för publicering

  • 2007-07-11
Anmäl
2007-07-12 18:59 #1 av: chapett

Spännande intressant att läsa! Glad

Anmäl
2007-07-12 19:06 #2 av: skogsgubben

Jag älskar skogsrået. Skrattande

Ett skogsrå är egentligen ett väsen som råder över skogen. På samma sätt som det finns sjörå (näcken).

Ett skogsrå kan anta antingen gestalten av en man eller kvinna. Ja alla så kallade rådare har antingen en maskulin eller feminin natur.

Anmäl
2007-07-13 17:39 #3 av: inca

Jag vill att nån vacker varelse lurar in mig i skogen och har passionerad älskog med mig Oskyldig

Anmäl
2007-07-14 00:39 #4 av: skogsgubben

Jo du ska nog se att någon varelse lurar in dig i skogen. Oskyldig

Anmäl
2007-07-14 15:42 #5 av: LinaN

Skogsrået kan också ha en räfvasvans!

och för att undkomma hennes listighet akn man vända sin jacka ut och in, eller ta på sig skrona på fel fot, elelr göra något annat i "fel ordning" då blir hon själv vilsen och tappar kontrollen över karln. tex, vända byxorna bakofram, eller ta på strumporna på händerna.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2007-07-14 22:52 #6 av: EllinorF

Hihi, tänk att just när man håller på och söker all möjlig info om just skogsrået, då dyker det upp saker om henne överallt!

rolig läsning, Iram, och om det är någon annan som har mer/fler åsikter/berättelser/idéer får ni hemskt gärna dela med er till mig, jag är i stort behov av det!

Anmäl
2007-07-15 10:50 #7 av: inca

#5 Ja just det LinaN det kan hon ju ha :-) Jag älskar räven.

Anmäl
2007-07-15 14:39 #8 av: varulven

det finns en del lyrik om just skogrået, som kan vara kul att läsa :)

http://www.heimskringla.no/svensk/dikt/skogsraet.php

http://hem.passagen.se/pjar/no/nhand.html

den sista finns det en midifil, så man kan få lära sig melodin till låten oxå :)

 

Tack Iram för bra läsning! 

Anmäl
2007-07-16 00:07 #9 av: LinaN

Jag länkar dessa till dig varulven :D

http://www.heimskringla.no/svensk/dikt/skogsraet.php

http://hem.passagen.se/pjar/no/nhand.html

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2007-07-16 00:52 #10 av: varulven

LinaN: tack! jag glömmer alltid bort att länka länkarna jag länkar (?) ;)

Anmäl
2007-07-16 16:46 #11 av: LinaN

:D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2007-07-31 23:48 #12 av: Zenna.Jeadi

Sjörået är skogsrået syster/bror

Anmäl
2007-08-20 15:44 #13 av: Stravaganza

Intressant läsning.

Anmäl
2007-08-20 19:35 #14 av: Carina.S

Jag har en så fin berättelse på cd- skiva som heter " Johannes och Huldran". En rätt facinerad  berättelse, om hur en karl tröttnar på sitt äktenskap och det materiella livet, och flyttar ut till " Anima"- huldran som föräxar honom totalt över sommaren. Han avslutar sitt liv där i skogen. En ändå fin berättelse!!

Anmäl
2007-08-21 12:20 #15 av: inca

#14 Tack Carina.S den låter som en intressant berättelse har hittat den på biblioteket nu så det blev en res. direkt.

Anmäl
2007-09-24 12:32 #16 av: Alvljus

Här i Norrland kallades skogsrået för rånda, och hon var naturväsen som både värnade om och beskyddade skogen och skogens invånare. En skogens härskarinna, farlig om man ville ont men hon kunde även hjälpa den som höll sig väl med henne. Detta är ett väsen jag känner starkt för, särskilt när jag är ute i skogen, långt från civilisationens störande brus. En närvaro som känns djupt inne i sinnena, inte fientlig utan snarare iakttagande.

Tycker det är synd att en så stark, ren och ursprunglig naturkraft som skogsrået ska förminskas till ett sexobjekt, någon med omättlig hunger efter karlar... Faktiskt. Det är väl snarare en succubus som har den sortens kraft. Kan det vara män som känt sig hotade av starka kvinnor, som målat upp denna förfärliga bild av henne? Jag vet inte, men det vore intressant att få igång en diskussion om detta.

Anmäl
2012-11-02 07:26 #17 av: Bappho

(Från min blogg Alba Corax) Jag var nyfiken på vilka väsen och gudar som råder eller har rått i våra svenska skogar och gav mig ut på jakt efter skogsrået. Jag har bl a läst Skogsrået i Yngre Nordisk Folktradition av Gunnar Granberg, plockat i hyllorna på biblioteket och spenderat lite tid på google. Jag har försökt att klura lite på vem/vad hon är och medans vissa av hennes sidor är mer lättförstådda så är andra höljda i ett förgånget dunkel.

Ytterst lättfotad med långt vackert hår, stora långa bröst, ibland klädd i rött eller siden, med ihålig rygg eller svans, lurar hon män vilse eller under sitt kjoltyg och suger musten och förståndet ur dem. Även kreatur och mer sällan barn kan hon locka vilse in i skogens mörka djup. Man kan också känna igen henne på hennes illvilliga och retfulla skratt.

Hon är starkt förknippad med skogen, eller kan det vara så, att hon är skogen personifierad. Att hon visar sig som människa men inte kan dölja sitt egentliga ursprung, varav den ihåliga stubbmurkna ryggen, rävsvansen och tassarna.

Hon råder över skog och djur, kolar-, tjärbrännar- och jaktnäringarna. Man kan offra till henne för jakt- eller skogsnäringslycka eller rent av göra henne till viljes och dela säng med henne för hjälp vid milan eller för att komma hem med riklig fångst.

Hon är hamnlöperska och kan ta form av skogens alla djur och andra naturting. Även storleken kan hon ändra. Ibland är hon en tvärhand hög för att i nästa sekund växa sig så stor så att hon når till de högsta grantopparna. Hon kan också visa sig ung och vacker men kommer man på henne i smyg så kan man få se ett annat ansikte, ett gammalt, fult och skrämmande.

Hon är oftast ensam, men det talas också om en skogsgubbe och om flera rån. Skogsråföreställningen har beblandats med föreställningen av det underjordiska folket, ellefolket längst ner i söder mot Danmark, Huldrefolket åt Norges sida och vittrorna i norr.

Hon har en hund som man kan känna igen på skallet. Det sägs  att den endast skäller tre skall i taget, en annan variant att den skäller två och en halv, en tredje variant, att den skäller långsamt.

Det jag funderar mest över är varför ett skogsrådande väsen samtidigt förknippas så starkt med erotik. Och jag köper inte riktigt teorin om ensamma män som sitter och hallucinerar vid kolmilan. Det är för enkelt. En annan teori som funnits är att rået är ett vegetation och fruktbarhetsväsen. Det finns ju fler naturväsen runt om i världen som också beskrivs erotiska och speciellt sjöjungfrun påminner ju mycket om skogsrået. Kan det vara så att det är själva naturen, havet och skogen som är så lockande, förföriska och samtidigt farliga i sin vildhet. Kanske det.

Om du vill ha kontakt med ett skogsrå, be om hjälp eller blidka henne så kan du leta upp en speciell stubbe i skogen där du kan dekorera den med björkkvistar och blomgirlanger och lämna offer. Speciellt valborg är en bra dag.

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2012-11-02 11:29 #18 av: stass

#17 jag har stött på nästan samma beskrivning av det ryska feminina skogsväsendet.
Men har hon en manlig motsvarighet i Norden?


Anmäl
2014-06-27 17:15 #19 av: Bappho

Hittade ett liknande väsen när jag läste boken Kildeskrifter til den lappiske mythologi av Qvigstad. Hon kallades/kallas Gidne. (I Pite lappmark Kine, pl. Kitniha, i Lule lappmark Kani, pl. Kattniha, ett underjordiskt väsen; i Finnmarken efter Leem ganis, ett Bergtroll.) En skrift från 1700-talet.

En skogsgudinna, vacker framtill men med en lång rumpa som släpar efter därbak. Hjälper till med insamlingen och mjölkningen av renarna och hon bjuder även ut sin kropp till otukt, både till ogifta och gifta finnar. Men bliver hon vred för någon orätt eller om någon blivit omvänd och kristen och inte längre vill ha något med henne att göra, då påtager hon sig i ansiktet skepnaden av en stor fågelnäbb med vilken hon uthackar deras ögon.

Man kan offra till henne för att få henne på gott humör igen.

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2014-07-07 02:18 #20 av: pirri17

Skogsrået vill röva bort oss kvinnor för att hon vill få bort oss för att hon är svartsjuk och vill behålla män, har jag läst någonstans på nätet om naturväsen!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.