Häxeri

Gudinnan Hecate

2007-10-15 01:05 #0 av: Iram

Hecate är kanske mest känd som häxgudinnan framför andra, men det finns mer hos henne som är värt att veta.

Hecates bakgrund är höljd i dunkel, men några teorier om hennes ursprung finns ändå. Vissa hävdar att hon är dotter av Erebus och Nyx, andra att hon är en av de sk. furierna och ytterligare andra att hon är dotter av Perseus, Asteria, Zeus, Leto eller Admethus.
Vissa bevis finns för att Hecate ursprungligen härstammar ifrån en gammal egyptisk gudinna, "Heqit" eller "Heket", en gudinna med grodhuvud som sades assistera vid solens dagliga födelse. Intressant är då att Hecate sades bistå vid förlossningar och att grodor är ett av hennes attribut.

Som urgammal mångudinna var hon en gång en av de högsta och mest vördade i Grekland. Hon var en beskyddarinna i det vanliga livet, vid födelse och död och vid flera av livets olika skiftningar såsom till exempel puberteten. Hecate sades också beskydda boplatser, och man tände eldar och uppförde små tempel utanför husen som helgades åt Gudinnan.

Störst chans att få träffa på Hecate hade man ute i skogen eller ännu hellre vid korsvägar. Där kunde hon uppenbara sig tillsammans med tusen facklor, olyckliga andar och sina ylande hundar. Hon omnämns ibland som Trioditis och Trivia, som syftar på trevägskors. Hecates attribut är facklan, trevägskorsningen, hundar och grodor.

Hecate tillhör de gudinnor som blivit mest svartmålade och förvanskade av det kristna prästerskapet. Från att ha varit kvinnornas beskyddarinna som bistod vid förlossningens svåra stund, blev hon nu utmålad som ett exkrementätande, hiskeligt vidunder, Herrarnas största hatobjekt, Häxornas drottning. Från att ha varit en Mångudinna innehållande livets tre aspekter; födelse, liv och död, förvandlas hon nu till ett trehövdat monster. Dödens, den perversa sexualiteten och helvetets härskarinna. Hennes ivrigaste tillbedjare sades vara de Tessalonikiska häxorna, som betraktades som mästare inom svartkonst och magi. Man trodde att dessa tillbedjare åt människokött, och på vissa ställen anställdes likvaktare för att hindra häxorna från att gnaga på färska lik. En gammal åkallan på Hecate sades gå såhär:

Helvetisk, jordisk och himmelsk...
skiljevägens gudinna, det vägledande ljuset,
nattens drottning, solens fiende
mörkrets vän och bundsförvant;
du som fröjdas...av att se blod flöda
du som vandrar bland gravarna i mörkrets timmar;
törstande efter blod och de dödas fasa;
Gorgon, Mormon, månen med de
tusen skiftande formerna.

/Iram

Av: Iram

Datum för publicering

  • 2007-10-14
Anmäl
2007-10-16 18:34 #1 av: Vinga

Tack Iram för att du tog upp om Hekate, jag känner mig dragen till både Hekate och Artemis.Glad

Kraaaaaaaaaam och ljus kärlek/VingaGlad

Anmäl
2007-11-17 00:24 #2 av: Njorunn

 

Åh vad spännande!!! Det visste jag inte..... 

 

Anmäl
2008-03-03 16:37 #3 av: [dcpower]

jag känner mig väldigt mkt dragen till hekateGladGlad

Anmäl
2009-06-28 01:04 #4 av: Hickory

finns det bara skit information om denna förträffliga gudinna? =)

jag skulle vilja finna den ursprungliga informationen om henne, innan hon svartmålades och omformades till en demon...men var kan jag finna sånt? =(

 

 

Anmäl
2009-06-28 01:13 #5 av: Bappho

#4 På biblioteket :)

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2009-06-29 22:35 #6 av: Hickory

åh, så nära. har ju bara några kvarter till bibban =)

ska nog faktiskt viga en dag åt ett sånt sökande och rotande. men samtidigt har jag sagt till mig själv att först lära känna henne på egen hand utan en massa böcker till hjälp. dom får fungera komplement helt enkelt.

dom böcker jag läst har mest skrämt upp mig måste jag medge. där fanns det bara misär och dekadans om henne och bara en enda positiv grej- att hon var beskyddare åt kvinnor som skulle föda. ....och tänker man lite djupare kring det att hon var kvinnornas beskyddare hur kan hon sedan bara växla om och bli ett monster efter att ha hjälpt ett barn till världen? klart att hon medvetet har svartmålats under lång tid som alla dom andra gudinnorna.

 

 

 

 

Anmäl
2009-06-29 23:56 #7 av: Bappho

Om du vill lära känna en gudinna som beskyddar barnaföderskor så finns det bättre alternativ än Hekate.

Hekate är en gudinna som kan röra sig mellan de olika världarna (underjorden, himlen, "här"). I den grekiska gudavärlden så är det bara Hekate och Hermes som kan göra det. Och det är därför man också hittar henne i "gränsen" mellan. Såsom vid korsvägar, trösklar, i portar vid stora tempel och liknande. Det är också därför hon förknippas med barnafödande. Hon finns där, mitt i gränsen till livet. Hon förknippas på samma sätt till döden som är en annan gräns.

Vid "mysterierna" så fungerade hon också som en vägvisare, hon visade mysten vägen.

Inte konstigt att de tessaliska häxorna vände sig till Hekate. Hon fungerade ju som en budbärare mellan häxorna och de andra gudarna, för hon kunde ju vistas både här och hos gudarna. Både Hekate och Hermes nämndes ofta på besvärjelseplåtar just p g a att de kunde röra sig över gränserna.

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2009-06-30 00:37 #8 av: Trollkvinna

Tack Iram!!!

Boktips:-)

För de som vill läsa mera finns det en nyutkommen bok om Hekate

"HEKATE LIMINAL RITES" by Sorita d'Este (editor of "HEKATE Keys to the Crossroads) i

Finns även en grupp på facebook för Hekate fans "Servants of the Lightbearer vart man kan diskutera mm.

Come Come come to the s....(site);-)

Anmäl
2009-06-30 00:59 #9 av: Bappho

#8 Hade också tänkt köpa Hekate Liminal Rites. Var lite extra nyfiken på kapitlet med Bona Dea. Är den bra?

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2009-06-30 10:17 #10 av: Mr-K

Vad bra den här tråden påminde mig om att maila Sorita om en kopia på Liminal Rites så jag kan skriva en recension på den:)

Anmäl
2009-06-30 10:53 #11 av: Bappho

#10 Du får gärna recensera boken här också Flört

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2009-06-30 11:01 #12 av: Mr-K

#11

Det gör jag så gärna när jag får den:)

Anmäl
2009-06-30 14:23 #13 av: Trollkvinna

....har inte köpt boken än, men jag skulle gärna ville ha reda på lite mera om hennes  koppling till ymnighets hornet.

För mig har det blivit en symbol för Hekate och gjorde ett sådant horn i gips då det dök upp under ett arbete jag gjorde med henne för några år sedan.

Ett effektivt ritual är ätt offra ägg och kött (fastspikat)vid en korsväg, rätt kraftfull magi när man skall ta viktiga beslut.

Det är intressant att Heka är den samlade termen för egyptisk magi

Anmäl
2009-06-30 15:18 #14 av: Mr-K

#13

Fråga henne, Sorita är mycket trevlig och brukar svara på frågor bara hon har tid så:)

Anmäl
2009-07-01 15:44 #15 av: bettanlindholm

Varför läsa böcker när det bara är att gå ut och se frön som gror marken som kokar när dom små kommer om våren grodor förknippar jag med livet vatten som föder men även hämtar hem sina barn har varit mycket för mej med grodor och hundar nu så det här var intressant att läsa. Jag får inga namn men förstår att kraften inifrån behöver få råda över vad som föds på dess kropp för att det skall bli friskt. Ondförklaringen är väl pga att dom flesta människor vill ha den makten istället ,att kraften inifrån skall hjälpa människan att hålla sig själv fångad som slav till människan eller det som i folkmun kallas människan när naturkrafterna försvarar sej blir dom ju ofta kallad onda fast det enda dom egentligen gör är att visa på sanningen. Med ljusbäraren får jag in han som står här på ytan den goe med horn och sprider hennes kraft talen 3 och 9.

En gång såg jag ett ägg inombords i mej kläckas en liten trollunge kom ut jag och trollen har gemensam vilja att få veta det var ju att föda att få veta att det fanns någonstans man hörde till det där med att föda betyder ju knappast bara att föda människobarn. Sen har ju modeindustrin format ett skönhetsideal som dom flesta har svalt med hull och hår demon med horn och röda ögon sånt som människor och hollywood i skräckfilmsgenren kallar monster bedöms ju ofta som onda fast dom är så kärleksfulla att ett möte blir en underbar kram man aldrig vill lämna.

Om man mer tar in dom man möter för vad det är istället för att möta efter vad man läst och lärt av trossystem eller religioner ser det ofta helt annorlunda ut och man kan lära på riktigt vara en i istället för påläst.

Behövs det ritualer säger dom till om det fast det enda jag varit med om i den vägen är plantering av massa växter och träd i trädgården måla och inreda hemma dels så jorden mår så bra som möjligt sen färger mönster som skapar energier krafterna kan må bra med det är ju också en slags födelse dessutom är det roligt man blir både suverän på att måla expert på trädgård hihihi när man jobbar med dom dom gånger det får vara ostört och tacksamheten man känner för att man får vara en del i är ju också en födelse av .

Sen räknas det väl som ont att någon man älskar går vidare jag hade dåligt samvete när jag rensade ogräs nu visar dom mej vart det skall göras växter som försvinner djur man levat med som gått vidare saknad och tårar är inget fel men det är ingen ondska som hämtade hem dom till ett bättre tillstånd dit dom var på väg däremot hade dom allihop sjukdomar störningar av dom som ville ha makt .

Rädslan för döden om den kommer när det är meningen är ju inlärd det finns ju ingen död det är ju förändring förändring behövs ju det som står stilla permanentas blir ju fullt av gift för mej står hon ni kallar för Hekate för att födslar av olika slag skall bli så bra som möjligt för alla inblandade det kan vara skrämmande för dom som vill tillhöra en  art som härskar över dom andra så det i slutändan blir så dåligt som möjligt för alla inblandade men det tankesättet med makthierakier tänker jag inte fundera över lyssnar på rådet från ett klokt troll Det är ingenting man vill sticka in skallen i och få inplanterat. Men det finns krafter i och runt alla som stoppar in det och man får jättejobbigt när man säger ifrån det är inte vad någon som har attribut med grodor och hundar hjälper till att föda.

Det där om att äta lik hihi det finns ju många i naturen med dom uppgifterna också kroppen är ju egentligen uppbyggd av en mängd små naturväsen det där att ätas ser jag ofta men det är ju att återförenas med den kraft man föddes ur jag har blivit uppäten av troll det var helt underbart man gick in i det lyckligaste man kan tänka sej och oändligt mycket mer. Det finns ju ingen död man genomgår ju egentligen en mängd födslar tror sanningen överträffar all mytologi trossamfund och religioner vill man komma i kontakt med hon och hankraften den ena finns ju inte utan den andra är det nog till var och en att släppa in dom ta det som kommer böcker blir ju efter att alla skulle vara stöpt efter samma mall alla själar komma från samma håll det kan ju blockera och bli hur tokigt som helst.

Ja det är ju bara min erfarenhet endel har andra sen har då den kraft jag har kontakt med en totalt sanslös humor den är livsviktig hur skulle det kunna fungera i dessa tider annars den måste upplevas kännas i varje cell i kroppen inget man vill missa.

Men det var som sagt kul att läsa det du skrev Iram för jag fick svar på lite en andevän till mej gav mej en fackla för några år sen ylande hund det blir sån kraft så det vibrerar i hela marken på ett stort område en av hundarna jag levat med brukar komma och vi ylar ihop har försökt att fråga om endel annat av det du skrev om men dom har svårt att föra samtal med mej för vi blir avbrutna har något inplanterat i halschakrat och några människoandar som inte kan ta ett nej och förstå att deras hjälp att styra mej inte är önskvärd men när jag inte förstår brukar svaret komma på något vis om dom inte kan få fram det.

Dom har sagt till mej att ha tålamod 4 år tog det innan jag fick svar vad facklan var länk till sen hade jag visst en alv som tålamodslärare själv har han inget tålamod alls den busen tur att dom skojar så mycket när livet blir jobbigt han låg vilt fäktande röd i ansiktet vrålande lär dig någonting nån gång då sen sa han ja på att han skulle lära mej tålamod och sen det där underbara skrattet när man är i kontakt så man kan skratta med alver föder man fram det Hekate vill in i vårt tillstånd.

 

Anmäl
2009-07-03 03:00 #16 av: Bappho

#15 Konstigt att avråda läsning genom att själv skriva.

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2009-11-22 02:11 #17 av: Ada-Htonia

I am so happy that all of us know who is Really are Goddess Hecate.

But what about get in contact with her?

I will help u;)

Anmäl
2010-10-02 11:00 #18 av: Carlo

Väldigt intressant. Har alltid velat lära mig saker om Hecate, Nästa Biblioteket!Oskyldig

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Anmäl
2011-02-10 02:24 #19 av: Animusinluna

Ja jag håller med dig där Bappho varför avråda läsning genom att skriva ?

Så roligt och intressant att läsa detta om Hecate har ju hört hennes namn upp repas i mitt huvud i dagar och så nu läser jag om henne här, har även nått hectae Hekla är det någon som vet nått om dom namnen så skriv gärna ! skumt men ibland så blir det så för mig att jag hör namn eller nån text kan oxå komma upp ^.^

 

Anmäl
2011-02-10 09:19 #20 av: Bappho

Du kan ju kolla om det finns någon gudom eller väsen kopplad till vulkanen Hekla :)

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2011-02-10 16:17 #21 av: Animusinluna

Ja det ska jag göra Tack Bappho :D

Ja men det var ju vulkanen som hette Hekla ^.^

Så det kan bli !

Anmäl
2011-05-16 22:07 #22 av: stass

Puttar upp eftersom idag är idag =)


Anmäl
2011-05-17 19:10 #23 av: FearyDawn

En 1/2 dum fråga:

Finns det tillfällen då hon avbildas med vingar?

Anmäl
2011-05-17 20:13 #24 av: Bappho

#23 Här är Hekate abildad med vingar på en gammal vas:

http://www.christies.com/LotFinder/lot_details.aspx?intObjectID=1818293

Det finns också en etruskisk gudinna som så gott som alltid avbildas med vingar. Hon är också underjordisk och psykopomp och kallas Vanth: http://www.thaliatook.com/OGOD/vanth.html

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2011-05-18 20:03 #25 av: Kuutar

Tack för den inspirerande artikeln, Iram!

Någon annan som upplever Hekate som en kosmisk gudinna? tonvikt på upplever!

 

Anmäl
2011-05-19 09:09 #26 av: Bappho

#25 Inte jag. I min "egna" lilla världsåskådning så är hon endast en liminal kraft. Men just därför extra viktig med tanke på mina särintressen :)

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2011-05-19 23:33 #27 av: stass

Förknippas hon med någonting speciellt avbildad med vingar?


Anmäl
2011-05-20 11:17 #28 av: Bappho

#27 Det vågar jag inte riktigt svara på. Det finns ju flera grekiska gudomar som avbildas med vingar ibland. Möjligen kan det vara för att hon färdas mellan världarna, jämför med Hermes och Vanth med för den delen. Du kan också läsa om Hekate Angelos där hon är bevingad och fungerar som en budbärare.

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2011-05-20 11:48 #29 av: stass

#27

Bilden var kvinnlig, så jag utesluter hermes, vit hellång klänning med svarta vingar eller möjligtvis en mantel av fjäderfä. Men på huvudet...det närmaste jag kan komma är hecates krona, som ser lite speciell ut. Dessutom står figuren mitt i en väg vilket jag tolkade som förebud, vägvisare.

(Spådom i kaffesump)


Anmäl
2011-05-20 16:33 #30 av: Bappho

#29 Det jag menade med att jämföra med Hermes var just hans funktion som liknar Hekates och han avbildas också med vingar på sandalerna.

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2011-05-20 16:43 #31 av: stass

#30, jo

Fjädermantel? har du stött på någonting åt det hållet?


Anmäl
2011-05-20 18:39 #32 av: Bappho

En mantel av svarta poppellöv..

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2011-05-20 20:04 #33 av: stass

Hecate? (känner mig lite okunnig)


Anmäl
2012-03-11 01:21 #34 av: Bappho

Sorita D'Este om Hekate

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2012-03-11 01:56 #35 av: therootdoctor

Vill man och har lite spekulativ fantasi kan man ju alltid dra lite trådar mellan Rådare, Tomtar och Hekate. Tråden löper från väringarna via romerska "Lares" & Penates" till utseendet och funktionen hos gamla stenformade råmärken här hemma.


Anmäl
2012-03-11 08:09 #36 av: Bappho

Ännu en video.

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.