Annons:
Etiketthäxeri
Läst 11106 ggr
Iram
3/1/08, 6:43 PM

Temamånad "häxörter och läkeväxter"!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Äntligen, nu är den första vårmånaden här! Man kan redan känna solens värme vissa dagar, och visst passar det väl bra att ha en temamånad om de magiska växterna just nu?

I mars månad står våren äntligen och knackar på dörren! Visst, det kanske är både snö och minusgrader men man kan ändå märka att något håller på att ske. Solstrålarna börjar kännas varma mot huden och fåglarna har vaknat till liv och börjat kvittra och sjunga. Dessutom är ljuset definitivt på väg tillbaka!

Mars är också den månaden då man äntligen får börja skita ner fingrarna med jord igen. Många är de växter och örter som kan börja förkultiveras i mars och för den som har trädgård är planeringen inför sommaren förmodligen i full gång.

Örtmagi spelar en framträdande roll inom häxkonsten. Örter används både som färska och torkade, extrakter, tinkturer, téer, salvor, oljor mm…. Man använder de man odlar hemma i trädgården, på balkongen eller fönsterbrädan, eller så plockar man vilda i naturen. Det finns även en del att tänka på vid insamlandet och förfarandet av magiska örter. Hur och när man plockar, vilken växtdel som ska användas, hur man torkar eller pressar örten för att få ett bra resultat.

Allt detta och mycket mer hoppas jag att vi hinner ta upp denna månad. Plus en del fakta om några av våra käraste häxväxter såklart!

Kram Iram

Av: Iram

Datum för publicering

  • 2008-03-01
Annons:
isnornin
3/1/08, 7:17 PM
#1

Ja så underbart med vår. Har varit i östergötland där var det vår vill jag lova! Tulipanerna har kommit långt på väg! Knoppar på buskar osv.. umm så härligt!

MVH Isnornin

BiGavia
3/1/08, 7:23 PM
#2

Och här vräker snön ner -8 grader och i vedspiser sprakar gran veden, men odlas ska det…våren kommer var så säker.Skrikandes

Vandra i Ljus å SkönhetFlört

Bjornen
3/1/08, 7:38 PM
#3

När det gäller nyttiga växter innehåller de mest näring och nyttiga ämnen om de skördas på eftermiddagen efter en solig dag. Näringsupptagningen är som bäst på dagen och under natten sker nedbrytning av olika ämnen. Det mest kända är nedbrytningen av nitrater till de canserframkallande nitriter. I regel fungerar det nog på samma vis med andra ämnen. Många av de åtminstone förr använda häxväxterna innehåller mycket giftiga ämnen och jag tror att det i de flesta fall fungerar på liknande sätt som hos våra grönsaker. Det kan dock finnas en del variationer beroende på vilka ämnen som man är intresserade av. Några medcinska ämnen är lite ljuskänsliga och då bör de skördas tidigt på morgonen och torkas mörkt och förvaras i mörka burkar.

BiGavia
3/1/08, 7:59 PM
#4

Åh, jag som trodde att de flesta skulle skördas på f.m. medan spänsten var kvar i växten. De eteriska växterna måste ju iallafall vara så med, för att de eterika ämnena ska stanna inuti, torkas mörkt,luftigt och förvaras mörkt.

Vandra i Ljus å SkönhetFlört

Bjornen
3/1/08, 9:53 PM
#5

De eteriska växterna bör nog snare skördas mitt på dagen då de har blivit tillräckligt varma.

Belladona
3/7/08, 12:12 AM
#6

Oh jippie, värst va att det nögade säkert 20 cent med snö idag här bortta :( Vill att sommaren skall komma nu, så man kan odla och få sitta i en rabatt och lukta på blommorna (A) :)

Annons:
Bjornen
4/3/08, 11:04 PM
#7

Eftersom bilden till artikeln är en Hypericum, bör det väl även stå lite om johannesörten och därför gör jag väl en lite kortfattade beskrivning av den då.

Äkta johannesört förekommer vildväxande i södra Sverige och har odlats i stor del av Sverige. Kan på gynnsamma ställen bli lite av ogräsartade genom rotskott. Om man gnuggar blommorna kom en blodröd saft fram. Enligt legenden växten örten upp efter vägen där Johannes Döparens avhuggna huvud bars. Den placerades därför ovanför religiösa ikoner för att hålla det onda borta.

Med blommorna färgar allmogen brännvin vackert purpurrött och den har sedan lång tid varit en traditionell brännvinskrydda. Benedictus Olai omnämner johannesörten 1578 för att fördriva Fransosen (syfilis). I enlighet med signaturläran ansågs johannesörten kunna bota många sjukdomar. Blommornas röda växtsaft och bladens genomskinliga prickar har den använts för att läka sår och även blodhosta. Blommorna är i hög grad sårläkande och maskfördrivande samt genom dekokt på stjälkarna vid heshet. Den användes vid feber, blåmärken, sår och ormbett. Den var vätskedrivande och botemedel vid ischias, förlamning och frossa. En tinktur av blommor i vin rekommenderades mot melankoli och galenskap.

Bladen har också använts för att dryga ut tobaken eller som ersättning för tobak.

Den vildväxande arten fyrkantig johannesört (Hypericum maculatum) har också använts på samma sätt.

blodtopp
4/3/08, 11:18 PM
#8

Vart hittar du all info Bjornen? *nyfis*

Bjornen
4/4/08, 12:06 AM
#9

Det kommer direkt ur min stora sammanställning av gamla odlade växter och mina olika källor är än så länge några hundra olika källskrifter från omkring Kristie födelse till nutid.

svartmask
4/4/08, 12:08 AM
#10

hehe, killen är ju trädgårdsmästare ^^. inte undra på attt han kan.

blees

blodtopp
4/4/08, 12:35 AM
#11

…några hundra olika skrifter Förvånad Ja, då har man lite att jobba på för att komma 'ikapp' då *S* Jag har alltid haft intresset av örter och växter, men har inte börjat läsa så mycket än. Men att det finns många källor var ju bara att konstatera =)

blodtopp
4/4/08, 12:41 AM
#12

Förresten (nu när jag gick in och läste din presentation), när är avhandlingen färdig? Glad Den skulle jag vilja läsa!

BiGavia
4/4/08, 12:43 AM
#13

Ja, Björnen när kommer boken, jag är intresseradGlad

Vandra i Ljus å SkönhetFlört

Annons:
Bjornen
4/4/08, 12:48 AM
#14

Så snart som möjligt och det lär väl dröja något år. Det handlar om lite drygt tusen arter just nu och omkring 300 sidor text. Jag skulle behöva bosätta mig på något universitetsbibliotek några månader för att gå igenom särskilt olika trädgårdstidskrifter från 1700- och 1800-talen.

BiGavia
4/4/08, 12:56 AM
#15

Kramar dej Björnen, och hoppas att ditt arbete går bra. Hade tänkt lägga ut en Hemsida om zon sju men vet inte om jag pallar.  Ser fram mot din bok.

Vandra i Ljus å SkönhetFlört

blodtopp
4/4/08, 1:09 AM
#16

Fasen va häftigt. Vilket jobb!!! Måste säga att jag är glad att nån annan gör det så jag slipper forska själv *S*

Upp till toppen
Annons: