Häxeri

Ringblomma

2008-03-14 00:31 #0 av: Iram

Ringblomman, eller Calendula officinalis (Marigold på engelska), är en av våra mest folkkära sommarblommor. Det är inte att undra på då den är både vacker, lättodlad och otroligt användbar!

Ringblomman lyser som solen i sina orangea och gula färger. Att sätta en bukett ringblommor i en vas på köksbordet ger omedelbart liv och ljus i ett kök. Den är en riktigt klassisk sommarblomma som pryder massor av trädgårdar runt om i vårt land, och den känns verkligen som svensk sommar trots att den egentligen härstammar från trakterna kring medelhavet. Lättast odlar man ringblomma genom att direktså den på våren. Man petar helt enkelt ner fröna i en solig rabatt, med några centimeters mellanrum, och sen är det bara att vänta.

Ja, nästan alla känner igen en ringblomma. Ändå vet de flesta kanske inte hur användbar och nyttig denna vackra växt egentligen är.

Ringblommans latinska namn skvallrar om dess historia som medicinalväxt. Man kan använda den i salvor, oljor och avkok då den har en antiseptisk och svampdödande verkan. Ringblomssalva sägs vara lindrande vid diverse hudåkommor som utslag, brännsår, eksem, torr hud och irriterade bebisrumpor. Tack vare sina goda egenskaper är den även populär som ingrediens i kosmetiska preparat.

Att dricka té på ringblomma sägs verka lugnande, kramplösande och svettdrivande. Det befrämjar även ämnesomsättning och blodcirkulation. Ringblomma innehåller östrogen och kan tas som hjälp mot menstruationsrubbningar. Ringblommeté kan även användas som gurgelvatten vid inflammationer i svalg eller tandkött.

Man kan använda ringblomman vid matlagningen. Färska kronblad kan strös som små glada gula färgstänk i sallader, risrätter, smör, färskost, bröddegar, muffins osv. De kan även torkas och förvaras i mörka glasburkar för senare behov.

Ringblomman tillhör Aurora, morgonrodnadens gudinna. I Indien flätades kransar som gåvor till gudinnan, och även egyptier och greker har använt blomman som bland annat ungdomsbevarande medel och kärleksört. Ringblomma sägs kunna ge nytt liv åt en kärlek som håller på att dö, och den kan användas i kärleksamuletter och som spådomsblomma i kärleksfrågor.¨Man kan även smyga ner lite av örten i mat eller dryck till den man åtrår för att framkalla kärlek. Den används än idag även i brudbuketter. Ett särskilt bra trick kommer från sydöstra Europa: För att förhindra att din man är otrogen ska du gräva upp jord där hans fotspår syns och så ringblommor i den!

Och här kommer ytterligare ett par användbara recept!

Ringblommeolja:
Använd endast de avrepade kronbladen, och låt dem halvtorka något dygn. Lägg dem sedan i en ljus burk, häll över mandelolja så att de täcks, skruva på ett lock och låt stå i ett soligt fönster i ca 3 veckor. Vänd burken varje dag och lufta ibland. Sila sedan och förvara i mörka flaskor i kylskåpet. Oljan kan t ex användas som massageolja, men den blir koncentrerad och måste spädas med ytterligare mandelolja.

Ringblommesalva:
Blanda ut en del ringblommeolja med 4 delar mandelolja. Ta sedan 3 delar av denna blandning till en del bivax. Smält tillsammans i vattenbad. Rör sedan tills salvan svalnar, skeda upp i små glasburkar med lock. Förvara svalt.

Lycka till!!

/Iram

 

 

Av: Iram

Datum för publicering

  • 2008-03-13
Anmäl
2008-03-14 00:53 #1 av: Ijin

Östrogen!? Livsfarligt för killar, alltså:D Tack för den fina artikeln!

Anmäl
2008-03-14 00:55 #2 av: Iram

Ja, passa dig.. Du kanske får bröst eller nåt. Räcka ut tungan

Anmäl
2008-03-14 08:58 #3 av: isnornin

Bra skrivet Iram. Ringblomma är den ört som jag använder mäst. Jag ser till så att jag har torkade blommor hemma åretrunt, så jag kan göra salvor vid behov och te. (jag har ett recept på bröd med ringblommor i, någonstans i mina recept pärmar, ska bläddra fram det så ni kan också baka det). Salvan används flitigt i mitt hem, nu har den använts så pass mycket på tatueringar att jag inte har en burk kvar i kylen... Måste göra mer:)

 Roligt var det när tidningen Magazin kom hem till mig och ville prata om mina salvor (skryt;), sen ringde några till mig och undrade ifall de kunde få testa min salva, några andra kom och knackade på hemma hos mig...

Det senaste jag hörde var att salvan fungerar på Hemorrojder, kul för den personen att slippa det:)

Jag gör ifs inte salvan på samma sätt som Iram.

Har haft den enorma förtroendet och turen att lära mig av tre andra väldigt begåvade häxor som gör salvor, alla på sitt sätt... Det slutade med att jag plackade det bästa av deras sätt och gjorde till mitt eget recept...

MVH Isnornin

Anmäl
2008-03-14 10:01 #4 av: Iram

Ja, din salva är underbar, Isnornin! Har ju haft nån burk själv, och den är jätteskön.

I sommar blir det en rejäl rabatt med ringblommor här. Jag kör den vanliga klassiska sorten, men det finns ju en massa snygga färger på dem nu.

Anmäl
2008-03-14 10:58 #5 av: Bjornen

Totalt har släktet omkring 20 arter. Den vanliga ringblomman är inte känd som vildväxande. Det var troligen Hildegard av Bingen (1098-1179) som tillägnade ringblomman till Jungfru Maria och fick därefter namnet marigold.

En vanlig användnng av ringblommor är som färgämne och ersättning av saffran. Särskilt vintersmöret använde man ringblommor för att få det gulare.

Ringblommor var en av de första växter som infördes till Amerika.  

Anmäl
2008-03-14 13:21 #6 av: isnornin

Tack Iram:)

MVH Isnornin

Anmäl
2008-03-31 01:44 #7 av: Coturnix

Mmm...jag har "tjyvstartat" och sått tre ringblommefrön bara för att iaf få känna doften...de har kommit upp nu...tror inte att jag har tillräckligt med ljus för att ha dem som krukväxt. Någon som lyckats med det?;)

Anmäl
2008-03-31 10:14 #8 av: Bjornen

Vanliga ringblommor är inte lämpliga som krukväxt, men däremot finns det låga kompakta sorter som kan fungera bättre som krukväxt.

Anmäl
2008-03-31 12:45 #9 av: svartmask

#3 skulle vara mumsit att tugga på ringblomsbröd.^^
Försök hitta receptet är du snäll och dela med dig, skulle vara roligt att testa.

Blessed be 

Anmäl
2008-03-31 19:49 #10 av: BiGavia
Brukar förodla ring blommoroch sedan sätta ut dem de blommar betydligt tidigare då.
Anmäl
2008-07-14 17:06 #11 av: miffo

Sådde ringblommer mycket sent i år, hoppas på en lång fin höst. Jag har dom på min balkon och det är min första sommar utan trädgård. Har två balkoner nu ist.

Till nästa sommar ska jag vara igång med sådden tidigt. Hittade frön med en lågväxande sort. Tack för tippset #8. Ska läsa på mer om att odal på balkong och skaffa lämpliga krukor.

Anmäl
2008-07-14 20:39 #12 av: solqvinna

Åh ringblommor, man blir glad av att bara titta på dom Glad

Anmäl
2008-07-16 13:58 #13 av: miffo

Det är nåt specielt med ringblommor. Vilken växtkraft de har. De små fröna jag sådde för bara några dagar sedan på vinst och förlust sträcker redan upp sina första små gröna blad ovanför jordytan. Dom gör mig verkligen glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.