Annons:
Etiketthäxeri
Läst 7039 ggr
isnornin
9/12/08, 12:41 PM

Lammas bidragen

n/a

Lorelais rödbetsbröd

4dl rågsikt
8dl vetemjöl
5dl degvätska på
vatten 40%, mjölk 40% sedan:rödbetsvätska 20% rödfärgsdroppar 5.
50gram bakfett
1-2tsk salt
7-9rödbetsskivor skurna i små bitar och pressade med vitlökspress.
1påse torrjäst

2dl rågsikt i ena bunken och 2 i den andra.
4dl vetemjöl i den ena bunken och resten i den andra.
Toppa med 2½tesked torrjäst i vardera bunke.
vänd ner jästen i mjölet men inte helt ner till botten. Man vet aldrig om allt mjöl behövs.
Den varma degvätskan skall ner i en separat bunke, hälften av degvätskan skall ner.
Börja med den den vita degvätskan. Ha i saltet och alla andra eventuella kryddor som du vill ha.
Sedan rör du ner mjölet ur den ena bunken tills degen släpper från kanterna.
När degen har bearbetats i ca 10 minuter, för hand ca 15 minuter skall den ställas
på jäsning i ca 30 minuter under bakduk. Har den inte jäst till dubbelstorlek efter en
halvtimme kolla i på den igen var 5'e minut.
när deg nr1 jäser görs deg nr2. i den degvätskan skall rödbetsvätskan och dropparna
blandas i, för att på så vis få en röd degvätska. Deg nr2 blandas på samma vis som deg nr1
och sedan skall stå på jäsning.

Innan den första jäsningen är klar skall plåten smöras.
Sedan tag den ljusa degen och kavla ut den till en rund platta.
Den runda plattan rullas ihop och tvinnas lite. Gör sedan likt med den röda degen. Dessa två läggs
omlott med varandra för att sedan, på plåt läggas i formen av en kringla.
Ser det sedan ut som en kringla är det superbra jobbat!
Lägg på bakduk och låt jäsa i va 30 minuter igen. Ställ ugnen att bli varm på 200grader.
Pensla med vatten och strö något läckert över, i detta fallet är krossade linfrön i brist på nötter.
Låt gräddas i den nedre delen av ugnen i 30-45minuter.

Tages ut ur ugnen, placeras på galler och under bakduk för att svalnas.

 

Fairytindras bröd

Här kommer mitt bidrag. Jag lärde mig av en tant för många år sedan att ha havregrynsgröt i brödet för att få det saftigare. I detta brödet tillsatte jag även morötter

25 g jäst

5 dl vatten

1msk olja

2 tsk salt

1 port havregrynsgröt

1 dl rivna morötter

12-13 dl vetemjöl

lös upp jästen i 37 gradigt vatten

tillsätt övriga ingredienser

låt jäsa under duk 60 min

forma till bröd och jäs ytterligare 30 min

grädda i nedre delen av ugnen 250 grader i 10 min pensla med vatten. sänk ugnen till 175 grader och grädda ytterligare 25 min

avnjut med smör och ost

 

Spindelfots bröd

SPINDELBRÖD I MUFFIN-FRALLOR

tack sophia för inspirationen

  • 1. 4 dl rågsikt
  • 2. 1 dl grahamsmjöl
  • 3. 1,25 dl rågkross
  • 4. 1/2 dl vetekli
  • 5. 1/2 dl vetegroddar
  • 6. 1/2 tsk salt
  • 7. 2 tsk bikarbonat
  • 8. 5 dl fil
  • 9. 1 dl mörk sirap
  • 10. russin, mandlar, äpplen - vad man vill i stort sett.

Blanda ihop alla torra ingredienser, sedan filen och sirapen. Rör ihop. Häll ca 2 tredjedelar i muffinsformar - Använd helst formar i silikon eller teflon för i engångsformar har de en tendens att fastna lite.. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Detta är en smet-deg som man inte behöver knåda, bara röra ihop. Brödet går även utmärkt att frysa, och i muffinsform blir de som fina små frallor att skära upp och fylla med goda grejer.

Otroligt gott och mustigt bröd, varje gång jag serverat det så har jag fått jättemycket komplimanger, och det är ett lätt arbete, eftersom det ju i princip bara är att röra ihop och stoppa in i ugnen. Vill man hellre ha en limpa än muffinsformar så räcker detta receptet till en limpa, en lång form.

MVH Isnornin

Annons:
isnornin
9/12/08, 1:12 PM
#1

Tack för era fina bidrag! Jag uppskattar att ni ville vara med och tävla!

Kram på er:)

MVH Isnornin

Coturnix
9/13/08, 7:27 PM
#2

Jag trycker upp den här för att göra en utvärdering av de tre bidragen.

Casiopeia
9/25/08, 5:43 PM
#3

Oj vad goda dom ser ut/låter! jättesynd att jag för närvarande inte får äta gluten för det hade varit kul att testa dom. :-(

~ medarbetare på amigurumi och vegan ~

spindelfot
9/25/08, 6:59 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Kan ju visa priset :)

Vann ett brödkit med duk, brödsticka och brödkryddor.. fyndigt!

spindelfot, medarbetare på Druid & Shaman och Häxor ifokus

Endroppeihavet
9/25/08, 11:14 PM
#5

#4 Jättefin duk juh!

Medarbetare på Häxor och Fantasy.

KaptenElin
10/12/08, 10:49 PM
#6

Supergoda bröd Spindelfot! Alla älskar dem!

Annons:
spindelfot
10/12/08, 10:51 PM
#7

har ni testat att baka alltså? vad roligt! det brödet är så jääkla gott..

spindelfot, medarbetare på Druid & Shaman och Häxor ifokus

Zoraye
10/12/08, 11:02 PM
#8

Japp, spindelbrödet är grymt!

KaptenElin
10/13/08, 12:55 AM
#9

Min annars alltid skeptiska man gör volter av lycka. Och så jäkla sjukt lätt att göra.

Zoraye
10/13/08, 2:11 AM
#10

Nästa helg ska jag baka Fairytindras fina bröd och efter det Lorelais.
Det kommer bli mycket goda helger.

spindelfot
10/13/08, 1:00 PM
#11

#9 ja visst är det, noll ansträgning, jag hatar att knåda degar, det är det tråkigaste jag vet, så blir jag så jäkla förbannad när det inte jäser som jag vill.. Bröd utan jäst är också bra att äta för kvinnor, käkar man mycket jäst har man lättare för svampinfektion etc.. har jag hört (det är iallafall en allmän rekommendation att undvika jäst om man har lätt för sånt)

spindelfot, medarbetare på Druid & Shaman och Häxor ifokus

Upp till toppen
Annons: