Högtider

Imbolc, 2 februari

2009-01-13 16:08 #0 av: Iram

Ännu råder vintern, men tiden går och det är faktiskt inte speciellt långt kvar till årets första vårsabbat. Vid imbolc, ljusmässan, firar vi den uppvaknande Moder Jord!

Den 2 februari infaller imbolc, även kallad candlemass eller kyndelsmäss. Imbolc är en ljusfest. Vi firar Gudinnans uppvaknande, hennes återhämtande efter att ha fött solguden vid yule. Han är nu en ung man, och med sin växande kraft befruktar han marken och får växtligheten att börja gro. Imbolc är den tidiga våren, jorden är fortfarande frusen och hård och kanske även snötäckt och vårvärmen verkar fortfarande mycket avlägsen. Men djupt nere i jorden vaknar Gudinnan, som nu är i sin jungfruaspekt, och vänder sitt ansikte uppåt mot det återvändande ljuset. Långsamt värms marken upp av den allt starkare solen och frön börjar gro och spira.

 

Ännu råder vintern, men knoppar har börjat bildas på träden...Själva ordet imbolc tros betyda ungefär "i magen", alltså att saker börjar hända djupt där nere i jorden, Gudinnans mage.

Imbolc är den keltiska gudinnan Brigids dag, och hon står för healing, poesi, inspiration och livsgnista.

 

Detta är en tid för nystart, en tid då vi kan slänga ut allt det gamla och negativa och istället börja om på nytt. En tid för ljus, inspiration, visioner och ökad energi! Man börjar så smått ana att våren närmar sig, och det känns helt rätt att köpa hem tulpaner, putsa fönstren och byta gardiner (ljusa och luftiga ska det vara!) och starta olika sorters nya projekt som t ex att börja med vårens trädgårdsplanering. En storstädning och kanske total utrensning då du gör dig av med saker du inte längre vill ha, kan vara en fantastisk renande vårkur! Även dina magiska saker kan behöva fräschas upp så rena dina redskap och kristaller och ladda dem med ny energi genom att låta dem ligga framme i mån -eller solljus. Städa ditt altare och dekorera det med saker som symboliserar den uppvaknande våren (kanske några vårblommor eller lite smältande snö...?) så att du kommer i rätt stämning.

Att syssla med något skapande är mycket gynnsamt och poesi, målning eller allt som har med textil att göra passar extra bra vid imbolc. Nu är också en extra bra tid för alla sorters spådomskonster och scrying, och testa gärna nya metoder som du inte provat förr. Tänd många ljus och meditera i stillhet. Skriv nya ritualer och chants. Spendera tid i naturen och lägg märkte till alla små vårtecken, prata med träden och de naturandar som hunnit vakna, plocka med dig små saker hem till ditt altare.

Imbolcs färger är vitt och gult, men själv är jag väldigt dragen även mot ljusblått den här tiden. Traditionell mat är mejeriprodukter och mat som symboliserar solen på något vis, t ex russin eller starkt kryddad mat.

Av: Iram

Källor: Häxans Handbok, av Dannie Druehyld

Sacred celebrations, av Glennie Kindred

Anmäl
2009-01-13 16:58 #1 av: isnornin

Tack för bra artikel.

I dag har jag putsat köksfönstret och bytt gardin. Jag har gjort klart lyktan jag höll på med (ful som attan blev den, men vad gör det!;) Jag känner mig på G, men det får ta sin lilla tid... en sak i taget..

MVH Isnornin

Anmäl
2009-01-13 18:16 #2 av: Sofie-A

Åh jag längtar så

Anmäl
2009-01-13 18:17 #3 av: Astraea

Jag har ju, som jag skrev i en annan tråd, börjat tända ett ljuslila blockljus. Just den färgen är en vårfärg för mig. Ihop med ljusgult och vitt utgör det både Imbolc och Påsk för mig. Vilka färger associerar ni till? Hur får det komma till uttryck? Kommer det till uttryck? Dukar, gardiner, tulpaner och andra blommor, altarsmyckningar, sidenband, och allt annat som kan räknas in - hur får ljuset och värmen gestaltas hos er, inombords eller utombords såsom i hemmet? Och så småningom även våren. Ni som skapar, musicerar, målar, skriver, väver och handarbetar etc - plockar ni in det i er konst? Och häxkonsten dessutom, hur får det komma till uttryck där? Låtom oss inspirera varandra!

Anmäl
2009-01-13 18:24 #4 av: Iram

Jag känner som sagt en dragning åt ljusblått, men även vitt och rosa. Lite kalla, ljusa och vintriga färger med luftigt uttryck. Längre fram mot våren kommer ljusgrönt att ersätta det ljusblå, det vet jag av erfarenhet.

Glad

Just imbolc är för mig rensning och uppfräschning. Möjligen beror det på att julen just passerat med allt sitt överdåd av mat, pynt och samkväm. Detta i kombination med det återvändande ljuset och spirande längtan efter våren gör att jag bara vill rensa, vädra, kasta gammalt skräp, städa, möblera om och ta in krispiga tulpaner.

Anmäl
2009-01-13 18:35 #5 av: Astraea

Ja, verkligen. Jag vill ha bort allt det tunga och precis som flera av skriver skura, vädra och tvätta. Jag vill att det ska lukta såpa och skina. Genomskinliga glaslyktor, gärna tulpaner på köksbordet. Är inte överdrivet förtjust i prismor till fönstren men nu får det gärna finnas något ljuset att reflekeras i. Ljuset och luften ska ha fri väg genom hemmet. I år innebär den här tiden en flytt för mig så i år känns det onekligen som nytt och fräscht. En enda stor nymåne. I mitt skrivande kommer jag påbörja nya projekt, bl.a skriva för en antologi jag ska medverka i längre fram i vår. Idén har mognat under vintern, nu ska jag skriva ihop.

Anmäl
2009-01-13 19:44 #6 av: Rovanja

Nu börjar man värkligen längta. Man har vårkänslor i hela kroppen och känner verkligen att det är något pågång!

Snart ses solen igen och härligt ska det bliCool

Anmäl
2009-01-13 20:10 #7 av: Zoraye

Precis som Iram så känner jag en dragning mot ljusblått, eller snarare isblått samt just isiga toner av pastellfärger. Känslan jag vill åt är krispig och frisk och jag använder nog aldrig så mycket vitt (plagg, accessoarer, blommor, etc) som jag gör nu, trots att det lätt kan bli slaskigt och smutsigt ute.
Ljus är ett måste inomhus, då gärna också i skira färger.

Anmäl
2009-01-19 00:00 #8 av: Andretta

Ja, visst känns kyndelsmässenergierna av. Har städat ut julen och tapetserar just nu barnens rum. Underbart!

För mig är imbolc vitt,vitt, vitt. Massor med vita ljus, vita ceremonikakor med silverkulor på och mjölk att offra till Moder Jord. Häx Väx ha det gott, kära vänner!

Anmäl
2009-01-19 01:06 #9 av: varulven

Jag har pimpat i mitt rum i lägenheten i helgen :) Vitt vitt och luftigt och fint. Slog mig inte förrän nu att behovet av uppfrächning kanske beror på candlemass antågande.. Jag kände mig bara kvävd i min grotta av mörka tunga gardiner och dov mustighet.

Anmäl
2009-01-19 17:30 #10 av: evrekaw

Jag har röjt garderoberna och for med en hel säck till insamlings-containern.

Bleklila tulpaner står på köksbordet... Finns inget vackrare. Men så här långt norrut får jag allt vänta med fönsterputs ett tag till...

Det här med att lägga kristallerna i fönstret och "ladda" dem med nya egergier från sol/månljus... Är det något visst väderstreck som de ska ligga i eller spelar det ingen roll?

Blir vädret fint tar jag en skogspromenad till "mitt träd" för att bara sitta med ryggen mot och tanka kraft, lyssna på alla ljud, känna alla dofter... En thermos med nåt varmt att dricka är inte fel att ha me...

Anmäl
2009-01-19 17:31 #11 av: mommo

Åh, vad det ska bli härligt med ImbolcGlad

Äntligen är midvintern förbi!

Anmäl
2010-01-31 00:58 #12 av: Ritva

Om jag inte tror helt fel så infaller sabbaten redan den 31januari 2010! Tråden är ju från ifjol...?

Anmäl
2010-01-31 01:01 #13 av: Bappho

Imbolc är inget solstånd så det är väl samma datum varje år? Många firar också den 1a.

Kyndelsmässan däremot firas väl närmaste söndag till den 2a, så det är kanske den dagen du tänker på.

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2010-01-31 01:06 #14 av: Ritva

Jag vet inte riktigt om jag ska vara ärlig. :-/ i mina papper från häxkursen står det datumet? Hmmm...

Anmäl
2010-01-31 01:16 #15 av: Bappho

Det allra vanligast är nog den 2 februari, men det betyder ju inte att en del firar dagen vid en annan tidpunkt. Skulle gissa att det har något med kyndelsmässodagen att göra :)

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2010-01-31 01:31 #16 av: Ganna

...och många firar den ju inte alls, inte alla är ju wiccaner/pseudowiccaner.

~*~ Trolldom och Nordisk folkmagi  www.tunridacraft.com - Min djupt sovande blogg ~*~

Anmäl
2010-01-31 01:33 #17 av: Bappho

Nej, men de som firar såklart!!

Själv är jag ju bara vanlig gårdshäxa Förvånad

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2010-01-31 12:24 #18 av: Ganna

#17 Vilket i mina ögon är "onaturligt" många, därav min kommentar.

~*~ Trolldom och Nordisk folkmagi  www.tunridacraft.com - Min djupt sovande blogg ~*~

Anmäl
2010-02-04 09:56 #19 av: Iram

Privat firar jag ingen gudinna eller gud vid kyndelsmäss (som är det ord jag föredrar eftersom det ger mig den rätta feelingen). Jag har under senare år mer och mer frångått de wiccanska traditionerna förrutom att högtiderna fortfarande ligger på samma dagar. Har aldrig varit wiccan men ändå på sätt och vis inspirerad av den traditionen och använt mig en hel del av den som underlag.

Men som sagt, numera försöker jag endast utforma mina egna traditioner. Min största höjdpunkt under kyndelsmäss är att jag städar av och torkar mitt köksbord lite extra, lägger på en ljus duk, tänder ett vitt ljus, brygger mig lite kaffe och sedan går jag och plockar fram årets frökataloger som jag har lagt undan när de kom innan jul och INTE öppnat ännu. Men NU sätter jag mig ner, river av plasten och börjar frossa i alla fröer och planera inför våren! :-)

 

Anmäl
2010-02-04 15:32 #20 av: Madeleine-g

Jag firade min imbolc med att vara ute i naturen.. ja tog på mig mina termobyxor och pulsade ut i snön och njöt av att få fallande snö i ansiktet medan jag låg i snön o gjorde en snöängel. Passade även på att göra min första självdedikering till guden och gudinnan, vilket kändes både underbart och samtidigt lite konstigt eftersom det var första gången för mig Skäms. Men det gick nog bra Tyst Sen så tände jag några ljus och tänkte på den kommande våren och all plantering som ska ske då.

Anmäl
2011-01-31 18:55 #21 av: LillithNefer

När jag bodde i stan brukade jag storstäda vid den här tiden, men här på landet är jag sååå trött efter allt mörker och all kyla att jag bara vilar...Tänder vita ljus, och kanske något rosa för självkärlek och förnyat hopp. Min man köper tulpaner. Jag gör ingen "magi" vid Imbolc, men jag brukar göra en mind-map eller ett collage med ideér om förändring jag vill skapa.

Och så ägnar jag mig åt mitt utseende. jag är annars inte så himla fåfäng, nämligen. Men nu behöver man ju en "helinpackning":)

Förra året tände vi en eld ute. Grillade och njöt av att solen stod så högt på himlen och att himlen var aldeles klarblå. I år verkar vädret sämre, och månen är ju mörk i Vattumannen också...så det blir nog nåt stillsammare. Känner för att bara lyssna på musik.

Anmäl
2011-02-21 08:41 #22 av: Bappho

The Coming of Angus and Bride

 

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2012-01-31 11:07 #23 av: Acerventus

"putt"

Anmäl
2012-02-01 09:02 #24 av: BiGavia
2 februari Imbolc, 20 mars Ostara, 30 april Beltane, 20 juni Litha... Vårdagsjämningen 20 mars. Dagar fyllda med LJUS å VÄRME.
Anmäl
2012-02-02 10:11 #25 av: Bappho

Vi får fira dagen med "snökanoner", om man får tro blaskorna ;-)

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2012-02-04 00:30 #26 av: Tuva-Lena

Tack för en underbart positiv och härlig artikel, även om den har ett par år på nacken då.. ! Glad Våren känns väldigt långt borta där jag bor. Just nu är det 30 minus utanför fönstret, men visst har solen börjat värma.. och att förbereda sig för våren är ju inte helt fel. Får jag fråga, nybörjare som jag är, hur länge varar Imbolc.. eller är det bara den här enda dagen, den 2:a februari? Obestämd

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.