Annons:
Etiketthäxeri
Läst 14385 ggr
Bjornen
2009-07-12 20:21

Vändel, vänderot (Valeriana)

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Lite om vänderotens användning och historia.

visningsträdgården 2043.jpg

Totalt finns 150-200 arter av släktet beroende på hur man särskiljer arter och underarter. I Sverige finns tre arter vildväxande och flera underarter. Några arter odlas som trädgårdsväxt och två av arterna har odlats som medicinalväxter.

Släktnamnet Valeriana har ur folketymologisk synpunkt ansetts har sitt ursprung ur det latinska verbet valere = vara kraftig. En mera troligt ursprung är namnet på en provins i Ungern, Valeria. Där man anser att växten först hittades. Den romerske läkaren Valerius och kejsarinnan Valeria kan också ha varit förebild till namnet. Namnet är känt sedan 1300-talet.

Den har använts som lugnande medel i mer än 2000 år och har haft ungefär liknande funktion på olika ställen men de har använt "sin" eller "sina" arter.  Nordamerikanska eskimåer har använt den mot magproblem. Indianerna använde som lugnande och särskilt kvinnor under menstruationen, men även använt roten som föda efter tillagning under ett dygn i kokgrop för att få den smakligare.  Vänderoten lindrar smärta, har en lugnande effekt som nervmedel till bl.a. epilepsi och spasmer. Den är rogivande, förbättrar matsmältningen och sänker blodtrycket. Pulveriserad rot blandad med snus har den ibland använts mot ögonsvaghet. Den har också använts som smaksättning som t.ex. glass och drycker.

I Norrland var vänderoten känd som medicin till kor så de blev lugna och mjölkade bättre. I vänderoten finns ett ämne som finns i hankatternas urin och honkattor gillar rötterna periodvis mycket intensivt. Roten har använts för att locka till sig kattor. Namnet katteleka användes under 1600-talet på växten. Den gillas också av råttor och man gillrade råttfällorna med vänderot. Den tillsammans med anisfrö anses också kunna lugna ilskna hundar.

Det verksamma ämnet består av valepotriater som har en lugnande effekt och återfinnes ytligt i roten. De verksamma ämnena skadas lätt av värme. Bäst effekt har den om rötterna äts färska. Ett alternativ är att finhacka rötterna som får ligga och dra i vatten under 12 timmar och sedan dricka vattnet. Om de ska torkas bör det göras vid högst 35 grader och så snabbt som möjligt för att spå mycket av de verksamma beståndsdelarna inte ska försvinna. För torkning bör de skördas på senhöst eller tidig vår under växtens viloperiod och förvaras i tätslutande kärl och bör inte lagras under längre tid.

Som färsk har vänderoten bara en svag doft men som blir stark efter torkning som förblir kvar under lång tid. Starkt luktande växter har ofta använts mot onda makter.

Vänderoten har haft en lång tradition som medel mot onda väsen särskilt för att skydda boskapen och ofta tillsammans med tvivelbast (tibast). För att den ska bästa effekt ansåg man på medeltiden var det viktigt att den plockades någon av de söndagarna mellan Jungfru Marie himmelsfärdsdag (15/8) och hennes födelsedag (8/9). Plockningen skulle ske vid ögonblicket för solens uppgång, då kom inget ont åt djuren i stallet. Än idag använder bönder på Balkan buketter med vänderot över stallsdörren för att skydda djuren mot onda makter.

En uppfattning att namnet skulle komma av högtyska Wenen som betyder hindra eller avvända. På tyska heter den Wendwurzel. En vanlig föreställning  är att roten vände sig i jorden. Vänderoten har också använts för beredning av  kärleksdrycker. En ointresserad kvinna kunde vända hågen sedan hon druckit en bägare med vin som fått lite vänderot inblandad.  Under medeltiden användes vänderoten som pestmedel. Vänderoten anses ha god verkan för fiskelyckan på laxfiskar och särskilt effektivt ansågs det vara om daggmaskarna fick ligga i en blecklåda med vänderot. 

I den germanska mytologin förekommer då gudinnan Hertha använde en vänderotsstjälk som ridpiska när hon red på sin hjort. Efter kristendomens införande har den haft namn som Mariarot och Sankt Görans ört.

Den värdefullaste arten är äkta vänderot (Valeriana officinalis) som växer vild upp till Uppland på fuktiga ängar och stränder. Den har odlats som medicinalväxt och det finns lokaler i Hälsingland där bosättningen upphörde för mer än hundra år sedan. Den mera lågväxande arten flädervänderoten (V. sambucifoilia) växer vild kring bäckar och fuktiga ställen i nästan hela landet. Den indelas i flera svårbestämda småarter, vilket även den äkta vänderoten görs ibland. Flädervänderoten har också använts som medicinalväxt men har svagare effekt. I Sydsverige finns småvänderoten (V. dioica).  Kattvänderoten (V. phu) från Kaukasus har tidigare odlats särskilt i kloster och även i Sverige.

Hos mig växer den äkta vänderoten mycket rikligt efter en sådd för 40 år sedan. Ytterligare några arter växer i min visningsträdgård och även korsning mellan de två vanliga vilda arterna finns.

Annons:
Ahradia
2009-07-12 20:55
#1

Underbar växt som givit mig många nätters välförtjänt sömn när det inte gått att somna själv!

Witches don't get mad, they get even.

BiGavia
2009-07-12 22:40
#2

Tack, Björnen du äger en del av mitt hjärta, men de vet du ju redan! Vänderot smakar shit……men det vet alla som provat!

Vandra i Ljus å SkönhetFlört

Vekka
2009-07-12 22:56
#3

Tackar!

Älskade valeriana! :)
Här hos mig är den högt skattad, beundrad och mkt älskad.
Blommorna doftar underbart, doften sprider sig i hela örtagården och så fort jag går förbi dom så kan jag inte låta bli att stanna upp, lukta, röra och syna på denna vackra ört.
Roten smakar blää och luktar lika illa men katterna är helt tokiga i dom :)  får torka dom högt, annars blir det inte några rötter kvar att använda efter katternas besök :)
Har ett 20tal rötter och en knippe stjälk med blommor o blad på tork i år.
Underbar hjälp får man av denna skönhet, både för att må bra och sova gott :)

Blodeuwedd
2009-07-13 00:19
#4

ååå precis vad jag behövde veta.. Jag tänkte att jag skulle söka på vänderot.. Nu behövs ju inte det. ;)

Tack Björn..

Bjornen
2009-07-13 15:44
#5

Att katterna är förtjusta i vänderoten fick jag sannerligen bevis på igår. Jag var ute och tog bort några av de längsta plantorna (mer än manshöga) som ovillkorligen skulle mera ligga än stå och bar plantorna (knappt något av rötterna) i famnen. När jag sedan kom in blev det kö till mina knän och den som kom först höll på att äta upp tröjan för mig.

Annars har de inte legat i rabatterna och rullat som de har brukat göra andra år.

Coturnix
2009-07-14 16:24
#6

Tack för den fina artikeln Björnen!

Jag har funnit att vänderoten kallas/kallades för stämgräs i Ångermanland. (Bland annat i Linnés SvenskFlora)

Är det någon här som vet varför? Om det eventuellt skulle ha något samband med att stämma?

Annons:
Vekka
2009-07-14 16:55
#7

Här finns ännu mer info om valeriana.

http://www.nyfikenvital.org/?q=node/2202

Bjornen
2009-07-14 23:29
#8

Uppgiften i länken om att äkta vänderot ska vara allmän i hela landet är inte sant. Det bygger i huvudsak på äldre uppgifter då man inte skiljde den äkta vänderoten och flädervänderoten. Denna uppgift finns i flera även modernare floror.

Vekka
2009-07-15 00:13
#9

Aha :) Tackar. Är det bara höjden som är skillnad på dom? hur hög blir flädervänderot? utseende?

Bappho
2009-07-15 09:12
#10

#9 Jag har båda varianterna i min trädgård, den ena vilt växande och den andra planterad. Flädervänderoten är dryga metern, har lite mer rosafärgade blommor medans den vanliga är bra mycket högre än jag och har nästan helt vita blommor.

Ute i skärgården och vid strandkanter vid havet växer en annan typ som har rosa blommor och mörk stjälk. Tror den kallas strandvänderot.

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

marinelady
2009-07-16 17:55
#11

Kan flädervänderot och strandvänderot användas precis som dess släkting?

Bjornen
2009-07-16 18:23
#12

Ja, men effekten är svagare.

Blodeuwedd
2009-08-28 22:52
#13

Jag skulle vilja ha vänderot.. i min trädgård…

Hm.. nu är det ju HÖST när jag får tid att odla och pyssla.. :(

Annons:
maljoh
2010-02-14 19:25
#14

Skrattandehej tack allesamans för era mycke fina och intresanta artiklar har lusläst dom allihop och lär mig hela tiden nåt nytt ha d fint mvh malinGlad

Upp till toppen
Annons: