Högtider

Lammas/lughnasadh

2009-07-20 22:49 #0 av: Bappho

Lammas/lughnasadh infaller den 1 augusti och markerar början av skördesäsongen och sommarens tillbakagång. Mörkret har sakta kommit tillbaka och man kan se månen och stjärnorna lysa på en mörk himmel igen.

Lughnasadh (uttalas loo-nas-ah) är det irländska gaeliska namnet på månaden augusti då det var ett månadslångt skördefirande som fått sitt namn från den keltiska guden Lugh. Det hölls marknader med musik, dans och idrottstävlingar och man samlades under bar himmel på kullar och höjder för gemensamma ritualer och böner för att fira den första skörden. Det plockades blåbär efter sammankomsten och växte de ymnigt så förutspådde det en god skörd.

Lammas kommer från det saxiska ordet hlaf-mass som betyder brödhögtid. När höet var bärgat och vetet, rågen och kornet nästan var färdigt så skördade man de allra första mogna axen och malde det till ett mjöl som användes till bröden som var det centrala vid festen. Bröden togs sedan med till den lokala kyrkan där prästen välsignade dem och sedan delades de ut i församlingen för att de skulle ge en god skördelycka.

Det var också vid den här tiden man ingick försöksäktenskap som kunde upplösas efter ett år och en dag genom att man återvände till samma plats ceremonin hade ägt rum och sedan gick skilda vägar, den ena mot söder och den andra mot norr.

All denna överflöd som firas har dock ett pris. Livet är beroende av döden. Säd, frukt och fä måste dö för att våra egna liv ska kunna fortsätta. Rikedom och förlust är nära sammanbundna och Lammas är den högtid som bäst erkänner och omfattar denna offeraspekt.

Inom Wicca markerar därför Lammas Gudens död, tiden då han ger upp sitt liv för att uppehålla livet för mänskligheten och då han börjar sitt nedstigande till underjorden varifrån han sedan återföds. Det finns också flera europeiska legender om den "heliga kungen" som representerade guden och som offrades för folket vid lammas. Bröd har bakats i form av en man som sedan slitits isär för att symbolisera detta offer och som på så sätt har fungerat som ett sorts surrogat. En del Wiccaner har fortsatt denna tradition i sina lammasritualer.

Jag avslutar med en Homerisk Hymn till Gaia

Her I praise, the mother of all
The foundation, the oldest one
I sing to the mother of the Earth
The nourisher, she upon whom everything feeds.
Of Gaia I sing.
Wherever you are on her sacred ground
She feeds you, nourishes you from her treasure store.
Through her bountiful harvests, beautiful children come
The giving of life, the fullness of life
The taking of life, these are hers.
Praise her.

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2009-07-21 00:54 #1 av: Coturnix

Mmmmm. Flickorna hittade ett färgglatt "höstlöv" från aspen idag.

Anmäl
2009-07-21 01:18 #2 av: Iram

Tack Bafo, mycket intressant läsning!

Anmäl
2009-07-21 17:58 #3 av: Mililot

Intressant och bra läsning, tack så mycket! :)

Anmäl
2009-07-21 20:09 #4 av: estetia

Intressant och lärorikt artikel. Är så intressant med historia :)

Anmäl
2009-07-25 14:19 #5 av: Miyu

Vackert, men vad betyder "bountiful"? Ska det vara beautiful eller?

Anmäl
2009-07-25 16:10 #6 av: Endroppeihavet

#5 Näe det betyder på ett ungefär rikt, överflöd. "Den rika skörden" eller "skörden av överflöd".

 

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.