Häxeri

Såpnejlika

2009-08-13 21:12 #0 av: Bjornen

Lite om odling, användning och historia omkring såpnejlikan.

odlade växter 088.jpgNaturligt växer såpnejlikan i södra och mellersta Europa på lättare kalkhaltig och något fuktig jord. Den finns inte naturligt vild i vårt land men man hittar den förvildad vid gamla gårdar, vägkanter och upplagsplatser. Växten blir oftast en dryg halvmeter hög. Den blommar normalt under augusti månad i olika nyanser av rosa och kan även ha vita blommor. I Dalarna är blommorna oftast dubbla, men jag har också hittat något enstaka ställe med enkla blommor. Runt Uppsala och Västerås är de enkla blommorna de vanligaste och där är dubbla former ovanliga. Själva planta kan även kännas igen utan blommor genom att den har parvisa ljusgröna blad med tre tydliga bladnerver.

Växten kallas också gammeljäntor och ibland även höstflox.

På gamla gårdar brukar det nästan alltid finnas ett eller flera områden med såpnejlika. Den är mycket lättodlad och växer på de flesta jordar. Den blir som finast om den är planterad i ett någorlunda soligt läge som inte är allt för torrt och ges stort utrymme. I de allra torraste jordarna kan den torka bort och försvinna. Även i allt för skuggiga lägen trivs den dåligt och kan försvinna. Man bör plantera såpnejlikan lite för sig själv eftersom den sprider sig lätt. Tillsammans med andra svagare växter kan såpnejlikan helt dominera och konkurrera ut sina grannar. Lämpligen bör man med jämna mellanrum ta bort lite av såpnejlikan för att hålla den på plats. Den bör också omplanteras då och då, för att det vill gärna bli glest eller tomt i mitten av plantan efter några år. Varför inte prova att använda överskottet som tvättmedel.

Den enkla såpnejlikan kan sås med frö men den dubbla formen bildar sällan frön och måste förökas med sticklingar eller rotbitar. Lättast förökas även den enkla formen med sticklingar eller rotbitar. Lättast sätts de först i kruka och planteras ut senare.  

Den har odlats i Sverige åtminstone från 1600-talet men kanske även tidigare. Troligtvis var de först odlade såpnejlikorna med enkla blommor. Från början odlades den endast som nytto- eller läkeväxt. Men den har allt mer blivit en prydnadsväxt. Under 1900-talet har den huvudsakligen bara använts som prydnadsväxt. De dubbla blommorna är praktfullast och färgen verkare mörkare på de dubbla blommorna. Som hos de flesta dubbla blommor, blommar de längre än de enkla blommorna. odlade växter 116.jpg

Bland de gamla grekerna förstod man att använda växten redan på           100-talet e. Kr.

Växtens latinska namn betyder såpa och läkeväxt.   

Såpnejlikan har använts mest som tvättmedel och användes så sent som under andra världskriget. Ansågs vara särskilt lämpligt för tvättning av ylle. Fortfarande används den som milt tvättmedel för känsliga textilier.

Störst innehåll av saponier som det löddrandet ämnet heter har roten, men hela växten innehåller saponier. Även andra nejlikväxter innehåller mindre mängder saponier. Saponiet är lösligt i vatten och löser sig ändå bättre om man tillsätter något surt ämne i  vattnet. Såpnejlikeroten rivs och man häller på kokhett vatten och låter det stå ett tag. Därefter kan man använda medlet som tvättmedel eller hårschampo eventuellt efter tillsatser av andra örter.

Medicinskt har man använt såpnejlikan mot eksem och hudutslag. Den har även urin- och svettdrivande effekt och har också använts som hostmedel och laxermedel.

I stora mängder är såpnejlikan giftig. Man bör undvika att använda såpnejlikan i öppna sår eftersom den kan skada hemoglobinet i blodet. 

Man odlar också mera sällan liten såpnejlika (Saponaria ocymoides). Det är en låg krypande växt. Blommorna liknar den vanliga såpnejlikan men har enkla och mindre blommor och oftast med något mörkare blomfärg. Den är lite mer krävande än den vanliga såpnejlikan och kan bli lite kortlivad om den inte frösår sig.

Anmäl
2009-08-13 22:49 #1 av: Zoraye

Grymt intressant och välskrivet, som vanligt!

Anmäl
2009-08-13 23:57 #2 av: Bappho

Tack för en intressant artikel! Nu förstår jag också varför min såpnejlika har börjat att minska.

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2009-08-14 00:17 #3 av: youcalled

Mycket intressant artikel ! Skaffar vi en sådan här färgpatron och gör i ordning får skrivare tänker jag printa den! :)

Anmäl
2009-08-16 10:48 #4 av: silverhuldra

Får instämma i föregående talare, mycket intressant och välskriven artikel.

Anmäl
2009-08-20 10:00 #5 av: Bjornen

Äntligen kom några bilder också.

Anmäl
2013-02-20 11:41 #6 av: Kalendula

kan man köpa fröer  o i så fall var?

Uppskattar att bli tilltalad "Kalendula" när man svarar mig på inlägg.

"If you kill all my demons, maybe all my angels will die to. If you kill all my angels, my demons will survive"

Anmäl
2013-02-20 12:01 #7 av: [dandamimm]

Den finns här på Impecta

http://www.impecta.se/sv/artiklar/sapnejlika.html


Anmäl
2013-02-20 12:06 #8 av: Kalendula

Tack

Uppskattar att bli tilltalad "Kalendula" när man svarar mig på inlägg.

"If you kill all my demons, maybe all my angels will die to. If you kill all my angels, my demons will survive"

Anmäl
2013-02-20 12:13 #9 av: [dandamimm]

Det var så lite såGlad

Anmäl
2013-02-20 13:52 #10 av: NeonNea

Jättebra artikel :)

Nu vet jag var jag mer ska odla i år :D

/NeonNea

Medarbetare på Wicca iFokus

Anmäl
2013-02-20 19:04 #11 av: Bjornen

Enklast förökar mat såpnejlikan med rotskott eller rotsticklingar. Dubbelblommande sorter är svåra att föröka med frön, eftersom de är delvis sterila. Varianter finns som är helt sterila, medan andra är mer eller mindre fertila. Många dubbelblommande växter har ståndare och pistiller omvandlade till kronblad och blir därigenom steril.

Anmäl
2013-02-21 14:24 #12 av: avon

Intressant artikel. Är det någon som testat att använda såpnejlika som tvättmedel? Skulle vara kul att höra hur det fungerade.

Min blogg: www.pysselhyss.com

Medarbetare på scrapbooking.ifokus

Anmäl
2013-02-22 07:59 #13 av: Bjornen

Självklart har jag provat. Den används fortfarande för tvättning av känsliga textilier och den finns fortfarande i specialhandel.  

Anmäl
2013-02-22 13:23 #14 av: NeonNea

Hur är det med hårtvätt då? Det nämns smått i artikeln, och det låter vettigt, men har någon provat? :)

/NeonNea

Medarbetare på Wicca iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.