Annons:
Etiketthäxeri
Läst 12564 ggr
Bappho
2016-02-12 16:13

Den lilla vålnaden i mitt hår

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

De flesta av oss är uppvuxna med ett själskoncept där människan bara har ett stycke själ. Men att lära sig mer om det gamla själskonceptet här i norden och även kika lite på andra kulturer gör det lättare att förstå både trolldom, hamnskifte, jordbundna döda, nattliga flygturer m. m.

Jag tänker inte hålla mig vid vederlagda belägg här utan fritt måla mig en bild, men med inspiration av egna upplevelser och böcker och texter jag sedan läst för att få en sorts förståelse för det upplevda.

Det finns en liten figur, en vålnad, en vård, vårt lilla jag, ett alter ego, i vissa kulturer kallad skugga och spegelbild, som är en del av oss fast samtidigt uppför sig som ett eget väsen. Den finns inte inuti oss utan rör sig fritt. Den kan bo i håret, i kläderna, under en sten eller i vårdträdet ute på gården. Ibland går den långt före dig. Det brukar kallas varsel.

Den kan göra sig väldigt liten och ta sig in igenom det minsta kvisthål. Den kan visa sig som din dubbelgångare eller byta hamn. Ibland till ett djur med dina egenskaper. Andra gånger fungerar den som en sorts skyddsande som går före dig. Hos vissa är den extra stark.

Så länge den stannar hos människan så kan hon inte dö, men man dör inte om den försvinner, man mister bara förståndet. Lik så lever den vidare när människans kropp gjort sitt. Den sägs ibland då ha sin boning i ett döingsben, en dökota. Det finns också berättelser om att frisjälen av en ofödd blir en vålnad om graviditeten avbryts. ”Att görat i näven å kasta i vä’rt, därav blir garstongar.” (Västergötland, Olofsson 1931, s. 92).

Hos trollbackor kan den ta en annan människas hamn i besittning. Rida vilda djur. Ta sig in genom små hål som en liten fluga och rida ett offer som mara. Anfalla grannens boskap i form av en varg. Precis som att den hos vissa kan vara god, beskyddande och stark så kan andra ha en som förgör och förstör. Det är då man brukar säga att de har onda ögat.

Denna lilla vålnad är inte alltid så smart utan drivs av delar av oss som känslor och instinkter. Det är därför man kan lura en ondskefull en genom att stoppa sina gamla skor i skorstenen, kasta linfrön som den stannar och räknar framför dörren eller dumpa den vid en korsväg, där den blir så förvirrad så den inte vet vilket håll den ska ta.

Då vi är som mest medveten om denna lilla gynnare som är en del av vårt eget jag är när kroppen är i vila eller t. ex.  i trans. Då våra kroppsliga sinnen är bortkopplade. Då flyger vi iväg som tillsammans och enade till ett. Sömnen. Den lilla döden. En föraning om hur det kommer att kännas att endast vara en liten gast.

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Annons:
dennas
2016-02-12 16:36
#1

Intressant läsning, som får mej att minnas roliga samtal där gamla trådar tangerat detta.

Bilden är otroligt fin. Vet du varifrån den kommer, vem kvinnan är och vad hennes vackra klänning betyder (om den betyder nåt)?

Bappho
2016-02-13 08:39
#2

Nej, jag vet ingenting om bilden.

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Trollvind
2016-02-13 11:50
#3

En gång klippte jag av mitt hår, jättekort. Jag blev nästan galen av en slags sorg direkt efteråt och det tog över ett år att bli normal igen. Jag har alltid undrat vad som hände. Kanske du gav mig svaret här Bappho.

dennas
2016-02-13 13:17
#4

#3

Under en period när jag mådde dåligt inombords, bland annat på grund av mycken sorg, valde jag att klippa av allt mitt hår…

Manutar
2016-02-13 14:33
#5

Tack för en intressant läsning! Jag har själv sen väldigt ung haft en känsla och upplevelse av att vara mångsjälad, och senare då läst om ämnet.

#3 Jag har också upplevt liknande. Har alltid kännt att det ligger något i att man i många gamla berättleser från hela världen över talar om en kraft som sitter i håret (kanske då i form av en gast). Nu har jag inte klippt mitt långa hår på jag vet inte hur många år, och tänker inte göra det heller.

dennas
2016-02-13 18:38
#6

På tal om just hår, så är det här intressant läsning:

http://www.shenet.se/ravaror/harhistoria.html

Annons:
Bappho
2016-02-13 19:52
#7

Läste just i Ristics bok om Balkan traditionell häxkonst att slovenska häxor bar en fladdermusvinge på sig och alltid hade utsläppt hår.

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Bappho
2016-02-14 08:29
#8

I förra veckan läste jag lite kring detta att lägga av sig bältet vid trolldom/trans. Jag har skrivit om det här förut. Bl a finns det en bältesbön nedskriven på 1600-talet, en vis kvinna berättar att det finns en vård i bröstet som ger sig ut om natten när man sover och genom att läsa en bön när man tar av sig bältet så skyddar man vården när den ger sig ut om natten. 

Det finns även andra berättelser, att man lägger bältet över en gärdesgård innan man utför häxkonster, trolldom, trans. Även hos nåjder finns detta berättat. 

Man har antagligen tänkt sig att bältet om dagen håller vården på plats, på natten tar man av sig bältet och drömmer, sätter vården fri, även så vid trans. Kanske man sett på håret på samma sätt. Fanns det en vård i håret så släppte man den fri när man släppte ut håret.

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Oona
2016-02-22 18:41
#10

Mycket intressant läsning….känner igen drag från många håll/trosinriktningar. 
Tänker på hur mycket det finn skrivet i olika sagor, myter och legender som just har med håret att göra. Ligger säkert sanningar dolt i mycket. 

Det får mig att tänka lite….berör…

Allt finns…..

Tant Grön
2016-03-06 23:31
#11
dennas
2016-03-07 09:46
#12

#11

Tack! 🙂

Ravenna
2016-07-29 15:57
#13

Detta är intressant. Mångsjälad sa du att du alltid känt dig som, Manutar #5. Detta med att ha flera själar, eller själsdelar, kan förklara upplevelser jag haft i världen mellan världarna (mellan sömn och vakenhet) där jag hört tre röster tala till mig, de var sina egna, de visste mer än jag, men de lät alla som jag.

Katten & Kvasten - helande, häxkonst, tarot

Annons:
NiklasTyreso
2016-07-31 00:58
#14

#8 Det där med att ta av bältet och släppa vården fri, är det motsatsen till vårdad klädsel?

Ghosthunter
2016-07-31 19:42
#15

Teorin om den kan vara vår skyddsande är intressant. Kan vi se denna vålnad med våra egna ögon och kanske känna den i håret? Kan kanske förklara varför det ibland känns som om nåt kryper omkring i håret, trots att man inte ser nån insekt eller annat kryp (nu menar jag alltså inte de vanliga pirrningarna på kronchakrat)🙂

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

tarantass
2016-07-31 19:51
#16

#15: eller så kanske det är kvalster, små muskelryckningar (hårsäckarna har t.ex. muskler) eller något kryp som har fallit ner på en? (Allt är inte guld som glimmar…)

Räkna inte med att lyckas diskutera något med någon som inte har upplevt det själv.

Eller med någon som tror att allt gott måste vinnas på någon annans bekostnad.

Upp till toppen
Annons: