Annons:
Etiketthäxeri
Läst 8625 ggr
Iram
4/8/08, 12:52 AM

Häxans ekologiska trädgård

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Eftersom vi häxor ofta är både örtintresserade och miljömedvetna har jag här skrivit ner lite tips på hur man odlar sina egna växter och örter, samt hur man gör det på ett ekologiskt och naturligt vis.

Tänkte skriva lite om att odla häxväxter; hur man bäst driver upp dem, hur man odlar miljövänligt och ekologiskt och smart. Nu är jag medveten om att det finns massor inom ämnet som jag inte kan och vet så om någon annan har något tips och råd att komma med så är det varmt välkommet!

Ni i mars och april är det dags att börja med vårsådden. I större delen av landet är det alldeles för tidigt att börja så utomhus, men man kan förkultivera många växter inne på fönsterbrädan. De flesta unga plantor som kommer upp behöver massor av ljus, så ett söderfönster är att föredra. Om man sedan kan ordna allt detta i ett svalt rum eller åtminstone stänga av elementet under fönstret är det ännu bättre. Svalt och ljust, då blir plantorna knubbiga och fina.De flesta kryddörter kan odlas på det här viset och sedan planteras ut i trädgården eller krukor.

Sår frön gör man bäst i såjord/kaktusjord som är näringsfattig, annars kan man även ta vanlig planteringsjord och späda ut den med sand. Använd gärna miniväxthus så är det lättare att hålla en jämn fuktighet. Håll de små plantorna lagom fuktiga alltså, de vill varken bli dränkta eller uttorkade.

Man kan även förodla växter utomhus i drivbänk. Det går jag dock inte in på eftersom jag inte brukar göra det och därför är ovan. Många perenner mår bäst av att sås utomhus i krukor eller lådor och bli utsatta för kyla och väder. Man sår dem då tidigt på våren i mager jord, märker ut ordentligt vad man har sått (tro mig, det minns man INTE sedan) och sen ställer man krukorna eller lådorna (som måste ha avrinningshål i botten) i skuggigt läge. Kanske under nån buske eller liknande där de får stå ifred. Man kan gärna skotta över lite snö eller gamla löv. Sen är det bara att vänta. Kanske gror det när värmen kommer, kanske får man vänta i flera månader.

När det sedan är dags att plantera ut sina förkultiverade växter måste man se till att vänta tills det är läge. Risken för nattfrost ska vara över och det betyder iallafall där jag bor (i mellansverige) i början av juni. Det är bäst att göra det en mulen dag. Man ska enligt expertisen bära ut plantorna nån timme första dagen och sedan ta in dem igen, öka tiden nästa dag och så vidare i ungefär en vecka. Efter det ska de små plantorna vara avhärdade och klara sig ute på heltid. Men- Så gör inte jag!
Jag har inte tid att springa med bricka efter bricka full av plantor in och ut i flera dagar. Jag väntar till en lagom ljummen dag, tar ut mina kära bebisar i växthuset, lägger över dem fiberduk och sen får de stå så. Efter några dagar kan man ta av fiberduken. Det har alltid gått bra, men jag har förstås inte provat med alla växter.

Även de som jag tar ut och planterar direkt i trädgårdslanden som t ex persilja, timjan, citronmeliss och oregano, lägger jag en fiberduk över i början. Då blir allt mycket mildare för de små knattarna.

Jag tänkte även ge lite gödningstips. Själv vill jag inte gärna använda konstgödsel i min trädgård. Dels känns den konstgjord och onaturlig, dels ger den bara näring. Riktig gödsel ger även jordförbättring och struktur. Jag är medveten om att de flesta kryddörter inte är näringskrävande, men en del andra användbara "häxväxter" är det.

Riktig stallgödsel är bra. Förr brukade jag hämta hästskit hos en kompis men nuförtiden har jag så mycket kaniner att jag har med gödsel än jag kan göra av med. Jag gräver ner kaningödsel på våren i mina land, och då följer det även med lite spån och halm och hö, men det gör inget för det ger bara lite extra organiskt material till jorden och då får maskarna något att arbeta med. Likaså brukar jag kratta över lite löv på landen på hösten och då¨drar maskarna ner en hel del och gör fin jord. Nackdelen med kaningödslet är att det åker med en del solrosfrön och havre och då växer det förstås upp i landen sen. Men då drar jag upp ogräset och ger kaninerna det igen och de älskar det och kretsloppet går runt runt…bajs, mat, bajs, mat…:-) För den som har höns kan jag rekommendera att slänga en näve hönsskit i den stora vattenkannan. Det löser upp sig och man får näringsrikt gödselvatten. Men hönsgödsel är ganska starkt så man får använda det med måtta.

Har man kompost är det förstås jättebra att blanda i landen. Man myllar bara ner den i jordytan och den behöver inte ens vara helt nedbruten. Förresten kan man slänga blast och andra bortrensade växtdelar direkt på landen om man vill, det blir jord av det också. Man ska bara komma ihåg att rotogräs måste torka och "dö" i solen först annars får det grepp på nytt och börjar växa.

Ett bra gödsel att vattna med kan man göra av brännässlor. Även en del andra växter kan användas till detta men jag brukar ta nässlor. Man tar en hink vatten och sedan lägger man i rejält med nässlor däri. Sedan placerar man hinken i soligt läge i några dagar, om man kan röra om någon gång per dag med en träpinne. Efter en tid har nässlorna nästan lösts upp och då börjar det stinka apa. Gödselmedlet är klart! Späd med 10 delar vatten och vattna dina land, rabatter och utomhuskrukor. Mycket kväverikt!

En annan bra ekologisk gödselmetod är att helt enkelt lägga gräsklippet från gräsmattan på landen. Det har inte bara fördelen att det gödslar bra, det gör även att fuktigheten i jorden håller sig bättre. Man bara lägger på det mellan växterna och "sim sala bim"!.

Många av häxörterna har fördelen att de knappast drar till sig skadedjur och sjukdomar, snarare tvärtom. De kan ofta sås i grönsakslanden för att hålla ohyra borta. Men om man nu ändå har otur och får skadedjur i trädgården så behöver man inte alltid ta till miljöfarliga, onaturliga bekämpningsmedel. Vissa gånger kan det räcka med att spruta vanligt vatten på ohyran!! Annars kan man prova såpvatten. Det brukar vara bra mot tex mjöldagg och löss. Man tar 1/2 dl såpa till en liter vatten, inte starkare för då skadas växten, och sprejar på. Man kan även blanda i nån tesked bikarbonat.

Eller krossa två vitlöksklyftor i en mortel, blanda med 2 tsk såpa och 2 liter vatten. Spreja på växten.

Mot svampsjukdomar kan man prova åkerfräkensprej. Man lägger ett kg åkerfräken i en full hink vatten och låter det stå i tre dagar, sedan silar man och sprejar.

Ja det här var lite om odling det. Jag är alls ingen trädgårdsmästare men jag hoppas jag kunde komma med något litet råd iallafall. Som alltid finns det flera olika sätt att göra saker på men det här är hur jag brukar göra det. Odla på nu, häxor!!!

Kram Iram

Av: Iram

Datum för publicering

  • 2008-04-07
Annons:
Coturnix
4/8/08, 1:04 AM
#1

Toppenbra Iram! ;) Några år, innan växthuset blåste bort totalt, odlade jag i bara ren sand med gräsklipp över hela tiden. Det blev superbra! Kompostjorden är ett underverk! Och att ösa ur hönshuset till rabarberna…det blir iaf gigantiska blad!:)

Och just upplevelsen av att allting går i ett kretslopp…som du berättar om kaninerna! :)

Ljusalv
4/8/08, 1:06 AM
#2

Väldigt bra Iram!!!

Bjornen
4/8/08, 1:21 AM
#3

Jag kan inte låta bli att kommentera lite.

Perenner som behöver frost för att gro ska sås på hösten eller vintern. De ska sås och stå några veckor och ta åt sig fukt och sedan utsättas för frost. Olika arter kräver olika lång frostperiod och en del gror bättre efter flera köldbehandlingar.

Basilka bör ha en temperatur av 20 grader dygnet runt för att både gro och växa.

Såpvatten tar inte bort mjöldagg utan åtminstone teoretiskt förvärrar mjöldaggen. Såpvatten kväver däremot bladlössen. Insekter andas genom trakeer som finns på huden och får de såpvatten eller annat halt medel på sig innebär det att andningshålen täpps igen och de dör, men det förutsätter att hela lusen är täckt med såplösning och man ska använda såpvattnet rikligt.

Åkerfräken och nässlor innehåller kisel som är ett allmänt stärkande ämne och förbättrar växternas motståndskraft. Egentligen har inte åkerfräken någon direkt effekt på mjöldagg annat än indirekt. Mot mjöldagg är vedaska bra och mjöldagg trivs vid eytt pH-värde omkring 5. Askan höjer pH-värdet och då trivs svampen sämre. Krusbärsbuskar och svarta (gröna) vinbärsbuskar tömmer man lämpligen rätt över busken före blomning.

Bästa såjorden är vanlig planteringsjord som man blandar med sand. Det blir mycket billigare och bättre. Egen kompostjord är förståss bättre men bör också blandas med sand.

Kaningödsel är  bättre än hästgödsel.

Coturnix
4/8/08, 1:25 AM
#4

Smart med fiberduken där då…för vad jag kan begripa så är det solen som inneväxterna måste lära sig att tåla.

Iram
4/8/08, 1:29 AM
#5

Ja, bland annat solen men även temperaturväxlingar, vind mm.

Glad

BiGavia
4/8/08, 1:34 AM
#6

Använder också fiberduk flitigt, täckodling och nässelvatten. Har böjt elrör till bågar  och klär med fiberduk och får på det viset odlingstunnlar.

Vandra i Ljus å SkönhetFlört

Annons:
Bjornen
4/8/08, 3:10 PM
#7

Om man använder fiberduk som insektsskydd. Kom då ihåg att inte ta bort den när det är soligt och varmt. Rensa när det mulet eller tidigt på morgonen eller sent på eftermiddage, När bladen rörs och det är soligt väder känner skadedjur lukten på flera km håll och då angriper de. Då har inte fiberduken haft någon betydelse som insektsskydd.

svartmask
4/8/08, 6:16 PM
#8

underbar artikel Iram

[Hana]
4/8/08, 9:22 PM
#9

- Bra artikel!!!Skrattande

Ett litet miljötips från mig= vattna med regnvatten istället för att ta från kran. smart, billigare, och bra!

Hadina
4/8/08, 10:03 PM
#10

det här måste jag läsa flera gånger.. för att komma ihåg alltså *L*

Bra Tråd Iram!!!

Coturnix
4/8/08, 10:19 PM
#11

Nu tänkte jag på humlan i vårteckentråden. Att den klarar lite lägre temperaturer är honungsbiet finns berättat där.

Och då leder det mina tankar till den här tråden som jua handlar om ekologisk trädgård.

Jag ville säga att humlorna och bina och andra insekter är viktiga att vara extra snälla mot för de är en förutsättning för att det ska bära frukt och bär och andra frön  i häxans trädgård!;)

Coturnix
4/8/08, 10:21 PM
#12

(psst.  varför går det inte att redigera text i artikeltrådar?)

Iram
4/8/08, 11:19 PM
#13

Jo, Coturnix, jag har för mig att du kan redigera din text i en timme efter att du skrivit inlägget, sedan går det inte. Eller nåt ditåt. Men jag kan redigera när jag vill så om ni har önskemål kan ni maila mig och be mig göra det. :-)

Kram Iram

Annons:
Brokenfether
5/20/08, 11:50 PM
#14

Härligt…då vet jag vart jag ska tömma kaninens bajs hädanefter..*L Ska fixa fram en regntunna oxå. Toppen råd i denna tråd. BB/B

mod13
5/21/08, 1:28 AM
#15

Härlig artikel - känns bara skönt i själen att läsa.

Ett par kommentarer:

Jag gjorde nässelvatten när nässlorna hade frön - sen hade jag nässelodling i hela trädgården. Vill man inte det rekomenderar jag att ta bort fröna eller plocka nässlor tidigare. Någon annan med liknande erfarenhet?

Urin är ett fantastiskt gödningsmedel. Blanda ca1:5. Fundrar även mycket bra till krukväxter men då är det viktigt att inte vattna mer än plantan kan ta åt sig, står det vätska kvar börjar det stinka.

Brokenfether
5/21/08, 1:34 AM
#16

#15 Eeeee…vems urin….människans eller djurens? Fot i munnnen

Bjornen
5/21/08, 1:55 AM
#17

Använd bara hanplantor av nässlorna så är det ingen risk för fröspridning.

Urin kan användas från alla djur inklusive människan. Urea eller urinämne är ett starkt gödselmedel. Förr fanns skyldighet att lämna urin till salpetertillverkning åt krigsmakten.

Brokenfether
5/21/08, 2:01 AM
#18

#17 Tack Bjornen..*L Jaha,där ser man..du har alltid så upplysande svar,ett nöje att läsa…*L

Hias
5/22/08, 7:54 AM
#19

Putt

Henke_the_grey
6/3/08, 12:21 AM
#20

Tack, bra tråd :-) Är precis i farten att sätta upp mitt första ört land. Var dock osäker på jorden och gödsel. Bra information här asså.

Annons:
Altea
8/9/08, 10:51 AM
#21

Här kommer mitt bidrag till denna intressanta tråd.           

och tack! Iram och alla ni andra.

På våren är ju vädret ganska växlande som alla vet och det är som sagt ganska bökigt det där med att springa och passa för frost blåst insekter och sniglar som gärna tuggar i sig de små plantorna som man ofta kämpat med i fönster och växthus under våren.

Jag bor vid kusten i Bohuslän och där har just blåsten snuvat mig på mängder av plantor och växter under åren så fiberduk i all ära men den tycker vinden är skitkul att leka med och oräknerliga gånger har den ryckt med sig den upp i träd på tak och överallt.

Till slut kom jag på hur jag skulle göra för att skydda mina växter  och vill gärna dela med mig av ideen och min lösning.

Jag tar helt enkelt och trycker ner växtstöd (de där gröna halvrunda ni vet och som finns i olika storlekar) och bildar en rundel runt växten, sen tar jag en stor genomskinlig stor plastpåse och trär över ställningen och förankrar den längst ner med tältpinnar och stenar, sedan gör jag några få små lufthål och om man är orolig för att frost och kyla kommer lägger man först en fiberduk över och runt innan man trär över plasten.

Har man en större växt eller buske som man är rädd om kan man ställa ett kompostgaller i en fyrkant och banka ner några längre tunna pålar i varje hörn för att anpassa höjden, sedan konstruerar man skyddet med byggplast och som inte är speciellt dyrt. den här konstruktionen tar men sedan fram och packar ihop efter väderlek… och pinas man av sniglar räcker det med fiberduk som hölje…jättebra!

Ett annat tips när man håller på att driva upp plantor är att efter man krukat en planta stoppar den i halvgenomskinlig påse med handtag (sådana som brukar finnas i frys eller fruktdisken i affären ) och hänger upp den på en rundstav på två krokar vid sidan av vardera fönsterkarm, då får man bättre plats och man skyddar plantorna mot stark sol. När plantan behöver mer plats sätter man den lilla krukan i en större och då vidgas utrymmet.

I ett fönster får det plats många plantor på detta sätt och man kan om man vill hänga dom i rader under varandra men även ställa dom på bricka och använda som miniväxsthus. En annan ide jag använder mig av är att klä ett kompostgaller med fiberväv, då får de små plantorna som står i fönster lagom med värme ljus och sol de dagar solen är för stark för dem.

Ja… detta var några små tips och ideer, hoppas någon eller några av er kan använda er av dessa och jag lovar de är väl beprövade och fungerar utmärkt Glad

Mvh Altea

Altea
8/9/08, 11:51 AM
#22

Ett tillägg till mitt föregående inlägg handlar också om växtskydd fast för väggamplar.

Man bygger ihop en enkel och lagom lätt ställning av trä som en kub i lagom storlek och fäster ihop dom med lagom stora vinkeljärn, sedan klär man den med ex byggplast men lämnar en sida öppen Glad och sätter fast lämpliga fästen. Jag använder mig av platta fästen med hål som jag fäster på små krokar på väggen så jag kan ta ner och sätta upp efter behov.

Dessa kan man även använda om man vill ha tidig skörd av ampeljordgubbar men också flytta runt i trädgården efter behov ex. över den känsliga basilikan, även här kan man gosa till det med lite fiberväv på kubens väggar.

Mvh Altea

Jodrena
8/9/08, 3:48 PM
#23

Hade jag haft en trädgård hade jag nog varit helt lyrisk över dina inlägg Altea :) Verkar vara fina tips du ger där…

Altea
8/9/08, 5:15 PM
#24

Tack ska du ha Jodrena det var roligt att du tyckte det :-) och jag tror säkert att du om ett tag har en alldeles egen trädgård.

Hej svejs och vh från Altea

BiGavia
8/9/08, 6:16 PM
#25

Altea, mycket kloka förslag……ska annamma detta , Tack

Vandra i Ljus å SkönhetFlört

Coturnix
4/24/09, 3:07 PM
#26

Jag har varit ute och plockat nässlor till gödselvatten. Det var därför jag letade fram den här intressanta artikeln/ tråden.

(Fy vad dom sticks fast de är så små;)

BiGavia
4/24/09, 3:10 PM
#27

Du ska ju stryka dem medhårs ju, Coturnix…här finns ingen växtlighet än. Pan sköter om mina nässlor, å jag måste fråga honom om lov att plocka dem, Tungan ute Gör jag inte de blir han ful.

Vandra i Ljus å SkönhetFlört

Annons:
Upp till toppen
Annons: