Annons:
Etiketthäxeri
Läst 17092 ggr
Bappho
9/30/10, 11:52 AM

Nejlikrot - Geum urbanum

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En blyg, gul vacker skogsstjärna man gärna hittar på lummiga, skuggiga platser men som sedan får frön som ilsket hakar sig fast på kläder och i katternas pälsar.

Engelska: Wood Avens, Herb Bennet, Colewort, Gold Star, Star of the East, Yellow Strawberry, Ram's Foot, Clove Root, Star of the Earth, Blessed Herb and Herba Benedicta.

I kristen folktro representerade det treflikiga bladet treenigheten och blomman med de fem blombladen, Kristus fem heliga sår. Man kan hitta dem snidade i trä i gamla kyrkor från 1200-talet.

Torkad rot av nejlikrot som jag bär i en skyddande trollpåse.På medeltiden trodde man att denna planta hade magiska egenskaper. Den var en stark amulett mot onda makter som hängdes på dörren för att hindra självaste djävulen att komma in. Det sades också att själva doften av roten skyddade mot onda andar och det onda ögat.

Den sägs också skydda mot giftiga ormar och hade man dem växande i trädgården så höll den alla giftiga varelser på avstånd. Rent medicinskt användes den också mot ormbett, roten kokades i vin som man drack.

Örten skyddade också mot rabida hundar och roten kan läggas bland kläder mot mal.

Astrologiskt styrs den av Jupiter.

Roten ska helst skördas vårtid när den står torrt. Det har sagts att den 25 Mars är den bästa dagen. Den ska torkas sakta så inte doften försvinner och torkas helst hel.

Hos mig växer Nejlikroten vild på min gård och den har valt sina växtplatser med omsorg. Den växer uteslutande vid dörröppningar, under fönster som om den söker sig till portar av olika slag. Detta tycker jag förstärker plantans beskyddande egenskaper och jag tar försiktigt upp en rot här och där när den hamnat lite i vägen. Jag vill ju komma in på vissa ställen också. Har en egen blandning till beskydd där jag alltid har med Nejlikroten.

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Annons:
[wylga]
10/1/10, 1:05 AM
#1

Åh, jag ska definitivt gå ut och leta efter den. Vet inte varför, men just det där om att den söker sig till portar tilltalar mig på något vis. :)

Bjornen
5/21/11, 7:28 AM
#2

Det bör poängteras att nordgränsen för den vilda utbredning går i södra Dalarna och därutöver kan den växa efter norrlandskusten. I någon mån spridd med andra växter och kan därför finnas som synes vildväxande även längre norrut i och kring trädgårdar. De jag har i och kring trädgården har jag infört från Mälardalen.

Den kan korsa sig med andra nejlikrots-arter som odlas i trädgårdarna. De kan också bilda korsningar med humleblomster.

Nocturnal Creature
7/17/12, 10:41 PM
#3

Var ute och vandrade i skogen för några timmar sedan. Hittade då en massa små gula blommor som jag funderade över var jag kände igen dem från. Men det var ju här i från denna artikeln Glad Får hämta hem ett exemplar i morgon och studera närmare.

Bra och intressant artikel!

"Ljus är inte alltid lika med godhet precis som mörker inte alltid är lika med ondska"

Magi-cat
7/19/12, 8:09 AM
#4

Intressant artikel!

Misstänkte nästan att den hade någon användning, men har nog mest sett den som ett ogräs…..nu ska jag se på den med andra ögonGlad


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

AnnaGreta
7/26/12, 1:23 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

Vill bara visa nejlikroten som vaktar i min källartrapp. Jag får hoppas den skyddar bra, för jag glömmer alltid att låsa där. Har inget värdefullt i källarn, men ändå.

Upp till toppen
Annons: