Annons:
Etiketthäxeri
Läst 16420 ggr
Bappho
2011-02-26 18:52

Pepparmynta

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Torkade pepparmyntsblad har hittats i de egyptiska pyramiderna och även de gamla grekerna och romarna uppskattade denna ört.

Enligt Grekisk mytologi så var Mintha en najad-nymf av berget Minthe i Elis och som underjordens gud Pluto/Haides förälskade sig i. När hans fru Kore/Persefone fick reda på det så krossade hon Mintha till marken i ren svartsjuka och eftersom inte Pluto kunde återställa henne till liv igen så förvandlade han henne till en ört som avgav en underbar väldoft var gång man trampade på den.

Pluto var annars ganska trogen Persefone, den enda förutom henne och Mintha som han förälskade sig i var Leuce som förvandlades till en poppel när hon dog. Poppeln är ju det trädet som främst förknippas med underjorden i grekisk mytologi men berättelsen om Mintha skvallrar ju också om att pepparmyntan haft anknytning till dödens rike. Kanske är det även därför den med fördel gärna kan användas vid drömarbete.

Annars har pepparmyntan diverse olika magiska egenskaper, rening, helande, kärlek, pengar, drömmar, synskhet, beskydd, lycka, förnyelse, att släppa taget om någonting, sömn, divination, o. s. v. Just för kärlek så är själva blommorna att föredra.

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Annons:
BiGavia
2011-02-26 20:39
#1

tack , älskar allt om örter.

Vandra i Ljus å SkönhetFlört

OleaViola
2011-02-26 21:48
#2

Tack för en fin  artikel !

coronapeia
2011-02-27 12:50
#3

Vad roligt att du tog upp pepparmynta samtidigt som jag fick lektionsbrev 4 i den kurs jag läser. Där står bland annat att pepparmynta :

kan som avkok vara antifunguralt (svamphämmande)att använda för baddning av ex fotsvamp. som te användas vid förkylningar för att dämpa hostreflexen, om man är spänd i magen hjälpa till att släppa ut gasen… och om man har tendenser till att vara lite orolig så hjälper den till att stabilisera humöret. Vidare påstås den att vid inhalation av avkokets ångor "öppna"upp andningsvägarna vilket kan hjälpa om man har ont i öronen.

Te'et kan verka uppiggande och är inte avsett före läggdags står det i en fotnot… Kollade på min tandkräm… Pepparmint. (fast jag dricker ju inte tandkrämsjoxet men det är kanske något att fundera över eftersom jag sover lite oroligt med två småbarn i familjen)

Har själv inte använt pepparmynta så mycket eftersom jag har andra myntor i min trädgård men det får nog bli en liten komplettering så fort snön försvunnit.

[Tunridan]
2011-02-27 14:29
#4

Tack för bra artikel!

Bjornen
2011-05-23 08:09
#5

Pepparmynta kan inte sås frön frö utan måste förökas vegetativt. Tyvärr är oftast pepparmynta som säljs frösådda. Myntor ska bara förökas vegetavit annars blir det en ny mynta. Särskilt pepparmynta mister sina karaktärsdrag vid frösådd och får svagare doft och smak. De förökar sig dock mycket rikligt vegetaivt. De kan dock inte stängas in utan behöver utrymme för att kunna flytta från sin ursprungsplats.

Coturnix
2011-06-12 22:59
#6

Hm, katten "malde" ner min övervintrande "äkta" pepparmynta i jorden…tycks ha samma inverkan som kattmynta…den är i princip helt utplånad…pepparmyntan som skulle överleva allt och borde sättas i cementring för att inte ta över allt…för mig är riktig pepparmynta röd till färgen? Stämmer det? Har en äppelmynta, den har hållit både form och karaktär i alla år.

Annons:
Bappho
2011-06-12 23:29
#7

När jag tog reda på min torkade pepparmynta så reagerade en av mina katter på den på exakt samma sätt som kattmyntan :)

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Upp till toppen
Annons: